SDP EDUSKUNTA

SDP:n Ilmari Nurminen: Politiikalla on merkitystä – asiakasmaksulain uudistus näyttää sen konkreettisesti

Jaa

SDP neuvotteli hallitusohjelmaan asiakasmaksulain uudistuksen ja se vietiin sosiaali- ja terveysvaliokunnassa läpi koronankin keskellä. Laki on rakennettu niin, että paljon palveluita käyttävien, monisairaiden ja etenkin pienituloisten ihmisten tilanne paranee. Muutokset astuvat voimaan heinäkuussa.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

 Uusi asiakasmaksulaki yhtenäistää maksujen määräytymisen koko Suomessa. Erityisesti tehostetussa palveluasumisessa maksut ovat vaihdelleet hyvin paljon. Esimerkiksi Tampereella lakimuutoksen myötä uusitaan 5000 asiakkaan palvelu- ja asiakasmaksupäätökset, kertoo kansanedustaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Ilmari Nurminen (sd.). 

Jatkossa maksukattoon sisältyy enemmän palveluita, maksuttomuutta laajennetaan ja asiakasmaksuja selkiytetään. Pienituloiset voivat jatkossa hakea sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksun, myös terveyskeskusmaksun, alentamista ja kokonaan perimättä jättämistä, jos maksu vaarantaa toimeentulon.

 Lisäksi tehostetun palveluasumisen maksuille saadaan viimein pelisääntöjä. Jokaisen eläkkeen on riitettävä jatkossa maksuihin ja kaikille on jäätävä lakisääteinen käyttövara maksujen jälkeen omaan käyttöön, painottaa Nurminen.

 Politiikalla on merkitystä. Muistutuksena, että viime oikeistohallitus puolestaan nosti terveydenhuollon asiakasmaksuja 30%, leikkasi lääkekorvauksista muun muassa ottamalla käyttöön 50 euron omavastuun, leikkasi tyypin 2 diabeteslääkkeiden korvauksia merkittävästi ja poisti keliakiakorvauksen kokonaan. Tämän hallituksen linja on, että kenenkään on pidä joutua valitsemaan hoidon ja ruoan väliltä. Tätä tavoitetta kohti kuljemme, sanoo Nurminen. 

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Anneli Kiljunen: Vanhusasiainvaltuutetun virka on tervetullut11.6.2021 16:07:59 EEST | Tiedote

- Pitkään toivottu vanhusasiainvaltuutetun virka on vihdoin tulossa maahamme. Viimeiset vuodet ovat osoittaneet viran tarpeellisuuden, muun muassa vanhusten palveluiden laiminlyönnin vuoksi. Vanhusasiainvaltuutetun tehtävänä on seurata ikääntyneiden aseman ja oikeuksien toteutumista yhteiskunnassa. Hänen tehtävänään on puuttua epäkohtiin ja tehdä parannuksia sekä avauksia kehitettävistä toimista, iloitsee kansanedustaja Anneli Kiljunen (sd.). Ikäihmisten arki, tarpeet ja näkemykset on otettava huomioon, kun kehitetään tulevia hyvinvointialueita ja kuntia. Entistä useampi meistä asuu kotona ikääntyessämme. Koti, asuinympäristö ja tarvittavat palvelut tulee huomioida entistä tarkemmin. - Näitä palveluita ovat esimerkiksi kotiin tuotavat palvelut, liikunta- ja kulttuuripalvelut sekä omaishoidon tuki. On nimittäin hyvä huomata, että kaikesta hoivasta 80 prosenttia on omaisen tai läheisen toteuttamaa, painottaa Kiljunen. - Ikääntyminen ei ole sairastamista vaan muuttuviin elämäntarpeisiin v

SDP:n Eloranta: Vanhusasiavaltuutettu vihdoinkin Suomeen11.6.2021 13:32:05 EEST | Tiedote

SDP:n kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta iloitsee siitä, että vanhusasiavaltuutetun viran perustaminen etenee eduskunnassa. Vanhusasiavaltuutetun tehtävänä on tarkastella päätöksenteon vaikutuksia ikäihmisiin. Lisäksi valtuutettu voi antaa lausuntoja ja tehdä aloitteita, joiden kautta hän voi nostaa esille kehityskohteita ja lakiuudistustarpeita. Vanhusasiavaltuutetun toiminta tulee parantamaan ikääntyneiden asemaa ja edistämään ikääntyneiden oikeuksia. Eduskunta käsitteli sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöä aiheesta eilen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme