SDP EDUSKUNTA

SDP:n Johan Kvarnström: Perhevapaauudistus keskittyy ennen kaikkea lapsen etuun

Jaa

Marinin hallituksen lakiesityksen luonnos perhevapaauudistuksesta on valmistunut. Kansanedustaja Johan Kvarnström (SDP) on tyytyväinen uudistukseen, joka luo edellytykset tasa-arvon, läsnäolon ja joustavuuden lisäämiselle.

Vanhempainrahapäivien kokonaismäärä kasvaa runsaaseen 14 kuukauteen. Vanhempainrahapäiviä voi käyttää yhtäjaksoisesti, jaksoittain tai yksittäisinä päivinä. Kvarnström pitää uudistuksen kuvausta investointina lasten tulevaisuuteen ja perheiden hyvinvointiin oikein perusteltuna.

- Uuden perhevapaamallin rakenne kannustaa perhevapaiden tasaisempaan jakamiseen. Kahden vanhemman perheissä tämä myötävaikuttaa lapsen hyvän suhteen rakentumista kumpaankin vanhempaan. Malli myös edistää työelämän tasa-arvoa, vahvistaa kulttuuriamme ja kehittää käytäntöjämme positiivisella tavalla, Johan Kvarnström sanoo.

Lisäksi hallituksen esittämän mallin mukaan raskaana oleva saa päivärahaa noin 1,5 kuukautta, jolloin on oikeutettu 90 prosentin korotettuun korvaustasoon. Lapsen syntymän jälkeen molemmat vanhemmat saavat noin 6,4 kuukauden kiintiön, josta toiselle vanhemmalle voi luovuttaa 63 päivää.

- On helppo sanoa, että kaikki perheet voivat valita vapaasti. Valinnanvapaudelle kaikki kunnia, mutta todellinen vapaus syntyy parhaiten jaetusta vastuusta ja todellisesta tasa-arvosta. Uudistus keskittyy ennen kaikkea lapsen etuun ja kohtelee kaikkia lapsia yhdenvertaisesti perhemuodosta riippumatta. Kyse on sekä tasa-arvosta että yhdenvertaisuudesta, Kvarnström tähdentää.

Lisäksi vanhemmalla on oikeus osittaiseen vanhempainrahaan (puolet normaalista päivärahasta), jos hän menee työhön, tällöin työaika saa kuitenkin olla enintään viisi tuntia päivässä. Toinen parannus nykyiseen malliin on se, että päivärahaa voi saada ennen synnytystä huomattavasti joustavammin ottaen huomioon äidin terveydentila ja työn laatu.

- Hallituksen malli on toimiva kompromissi ja myös osoitus hallituksen toimintakyvystä. Kun hallituksen esitys toivottavasti tulee voimaan noin puolentoista vuoden kuluttua, se merkitsee todellista perhevapaiden uudistumista ja parannusta perheille, sanoo neljän lapsen isä Kvarnström.

Lakiehdotus on nyt lausuntokierroksella. Uudistuksen on tarkoitus tulla voimaan syksyllä 2022.

Yhteyshenkilöt

Johan KvarnströmKansanedustaja - Riksdagsledamot

Puh:050 514 4080

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n kansanedustaja Anneli Kiljunen: Lasten ja nuorten hyvinvointiin on panostettava25.2.2021 17:32:33 EETTiedote

- Kesä tuo tullessaan toivoa. Vaikka tätä päivää varjostavat uutiset tulevista poikkeusoloista, suuntaa hallitus lisätalousarviossaan katsetta tulevaan. Nuorten harrastus- ja kesätoiminnan lisäämiseksi ja kehittämiseksi sekä nuorten kesäyrittäjyys- ja työelämätaitojen tukemiseen ehdotetaan yli 2,5 miljoonaa euroa, iloitsee SDP:n kansanedustaja Anneli Kiljunen. Nuoria tuetaan myös koulutuksen puolella. Ammatillisen koulutuksen puolella rahoitetaan tukitoimia, joilla ehkäistään opintojen keskeyttämistä, lisätään opiskelijoiden hyvinvointia ja tasoitetaan opiskelijoiden osaamiseroja. Lisäksi kunnille osoitetaan sosiaali- ja terveydenhuoltoon liittyvien valtionavustusten kautta 17,5 miljoonan euron lisäystä lasten, nuorten ja perheiden tukemiseen. - Koronapandemia on koetellut nuoria kohtuuttomasti. Pitkittyneet rajoitustoimet ovat herättäneet valtavasti oikeutettua huolta nuorten jaksamisesta ja tulevaisuudesta. On tärkeää, että pandemian vielä jatkuessa lapsille ja nuorille osoitetaan ri

SDP:n Viitanen: EU:n ulkopuolisten verkkokauppojen verovapauden poisto tärkeä uudistus25.2.2021 14:00:29 EETTiedote

Hallitus antoi tänään etämyynnin arvonlisäverotusta koskevan esityksen, jolla muun muassa poistetaan verovapaus EU:n ulkopuolelta Suomeen tuoduilta alle 22 euron pikkulähetyksiltä 1.7.2021 alkaen. - Tämä on tärkeä uudistus, jolla turvataan veropohjaa digitaalisessa alustataloudessa ja parannetaan suomalaisten yritysten kilpailukykyä. Esimerkiksi kiinalaiset ja amerikkalaiset verkkokaupat ovat saaneet verovapaudesta kohtuutonta etua. Kotimaiset yritykset ovat kärsineet, kun EU:n ulkopuoliset pikkulähetykset ovat kasvaneet jo 16,5 miljoonaan kappaleeseen vuodessa, sanoo eduskunnan valtiovarainvaliokunnan verojaoston puheenjohtaja, kansanedustaja Pia Viitanen (sd.). Valtiovarainministeriön arvion mukaan EU:n ulkopuolisten etämyyntien verovapauden poisto lisää suoraan verotuloja ja vähentää harmaata taloutta, sillä myös arvokkaampia lähetyksiä on tuotu Suomeen ilmoittamalla myyntihinta alakanttiin. Yhteensä verotuottojen arvioidaan kasvavan vuositasolla 60 miljoonaa euroa. - Juuri verovält

SDP:n ryhmäpuhe lähetekeskustelussa valtioneuvoston EU-selonteosta24.2.2021 14:11:36 EETTiedote

SDP:n eduskuntaryhmän ryhmäpuhe Lähetekeskustelu valtioneuvoston selonteosta EU-politiikasta Kansanedustaja Eveliina Heinäluoma Arvoisa puhemies Toisen maailmansodan aikaiset kokemukset tekivät Euroopan unionin suunnittelijoista rauhan rakentajia. Kaksi maailmansotaa ja vuosisadan mittainen vihamielisyys Saksan ja Ranskan välillä olivat julmat lähtökohdat. Johtoajatuksena oli, ettei tulevien sukupolvien tarvitsisi enää kärsiä sotien kauheuksia. Euroopan hiili- ja teräsyhteisön perustamisajoista löytyy opetus myös tämän päivän Eurooppa-keskusteluun. Sota oli luxemburgilaiselle poliitikolle Joseph Bechille opetus siitä, kuinka voimaton pieni, kahden suurvallan väliin jäänyt valtio voi olla. Tuo voimattomuuden tunne sai Bechin kannattamaan koko sydämestään Euroopan taloudellista ja poliittista yhdentymistä. Arvoisa puhemies Ilman muureja ja tullimaksuja toimivilla EU:n sisämarkkinoilla mukana olemisen kautta myös suomalaisten yritysten tavaroille, palveluille ja pääomille avautuvat 450 mi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme