SDP EDUSKUNTA

SDP:n Johannes Koskinen: Budjetista pitkän linjan kasvun eväitä Suomelle

Jaa

Vuoden 2021 talousarvioesitys on tässä vaiheessa arvioitu 10,8 miljardia alijäämäiseksi. Alijäämää ovat kasvattaneet koronatilanteen hoitamiseen liittyvät menolisäykset kuten miljardiluokan budjetoinnit testaukseen sekä kuntien kustannusten kompensoimiseen. Elvytyksen jatkoa tarvitaan reippaan kasvusykäyksen käynnistämiseksi.

Riihessä on tarkennettu kestävyystiekartan mukaisia toimia, joilla julkisen talouden tasapaino saavutetaan. Sopeutustoimien ohella hallitus on linjannut EU:n elpymisvälineen lähivuosille tuomista yli 3 miljardin lisäresursseista. Elpymissuunnitelmassa painopisteinä tulevat olemaan koulutus, tutkimus, innovaatiot, vihreä siirtymä, Suomen kilpailukyky, kestävä infrastruktuuri, työllisyystoimet sekä sotepalvelut.

- Talouden elvytystä on edelleen jatkettava ensi vuonna, tätä sanovat myös Suomen johtavat taloustieteilijät. Tähän mennessä olemme tukeneet taloutta vähemmän kuin monet muut maat, toteaa kansanedustaja (sd), valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen.

Koskinen pitää rohkaisevana, että hallitus on budjettiriihessä linjannut tarvittavia työllisyystoimia. Työmarkkinaosapuolilta odotetaan jäntevää yhteistyötä hallituksen kanssa, jotta välttämättömät ratkaisut työllisyysasteen nostamiseksi saadaan aikaan oikeudenmukaisella tavalla.

Suomi on selvinnyt tähän asti koronan aiheuttamasta iskusta talouteen pelättyä paremmin. On muistettava, että taloustilanne on kuitenkin edelleen hyvin epävarma. Tartuntojen kasvu luo pelkoa uudesta aallosta, mikä heikentää luottamusta.

- Menolisäysten kokoluokan ihmettelyä tärkeämpää on kohdentaa menot huolellisesti ja tarkkailla niiden vaikuttavuutta. Työllisyystoimia ovat myös yritysten konkurssiaaltojen estäminen, luottamuksen kasvattaminen talouteen ja tulevaan sekä vakaan talousympäristön ylläpitäminen, Koskinen toteaa.

- Talousarvio on sopiva juuri tähän hetkeen, sillä nyt on elvyttävän talouspolitiikan aika maamme toipuessa edelleen koronakriisin aiheuttamasta taloudellisesta taantumasta, Koskinen päättää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Salonen: Koronakriisin hoito vaatii määrätietoisia toimia: nyt on turvattava ihmisten hyvinvointi ja kasvun edellytykset18.9.2020 15:32:34 EESTTiedote

Oppositiopuolueet jättivät tänään yhteisen välikysymyksensä hallituksen talous- ja työllisyyspolitiikasta. Välikysymyksessä arvostellaan hallitusta voimakkain sanankääntein tulevien vuosien velanotosta. Kansanedustaja, SDP:n eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja Kristiina Salonen muistuttaa, että hallitus ottaa velkaa lieventääkseen koronakriisin aiheuttamia taloudellisia vahinkoja muun muassa kunnille ja yrityksille. Näin on toimittu poikkeuksetta myös muualla Euroopassa, mikä kertoo velanoton välttämättömyydestä kriisissä. - Oppositio jättää tarkoitushakuisesti sanomatta, että lähes kaikki maailman valtiot ovat joutuneet ottamaan lisävelkaa raivatakseen tietä ulos kriisistä. Ei Suomikaan voi antaa massamittaisesti yritystensä ajautua konkurssiin ja kuntia välttämättömien palveluiden leikkausten kierteeseen. Esimerkiksi Saksa, joka on tunnettu budjettikuristaan, on elvyttänyt talouttaan tähän mennessä jo 218 miljardin velaksi otetun euron edestä. Lisäksi he suunnittelevat lisäävänsä vi

Piirainen: Tärkeimmille maakuntakentille lennot jatkuvat – kiitos ministeri Harakalle!17.9.2020 16:33:23 EESTTiedote

- Tämä on hyvä ja odotettu päätös, jolla selvitään yli sumean korona-ajan, toteaa SDP:n kansanedustaja Raimo Piirainen kun Liikenne- ja viestintäministeriö tiedotti tänään alueiden lentoliikennettä selvittäneen työryhmän lopputuloksesta, jossa valtio ostaisi lentoliikennettä Kokkolan, Joensuun, Kajaanin, Jyväskylän ja Kemin lentoasemille vuoden 2021 loppuun saakka.

SDP:n Heidi Viljanen tyytyväisenä asiakasmaksulain etenemisestä eduskuntaan17.9.2020 14:16:33 EESTTiedote

SDP:n kansanedustaja Heidi Viljanen iloitsee asiakasmaksulain uudistuksen etenemisestä eduskuntaan. Sanna Marinin hallitusohjelmakirjauksen mukaisesti asiakasmaksulain uudistuksella lisätään terveyden tasa-arvoa laajentamalla maksuttomuutta ja kohtuullistamalla maksuja. -Uudistus on tärkeä, jotta jokainen ihminen saa tarvitsemansa hoidon tarpeeksi matalalla kynnyksellä. Olen erityisen iloinen, että uudistus koskee laajaa joukkoa palveluita ja maksuttomuutta painotetaan ehkäiseviin palveluihin. Helposti saatavilla olevilla, oikea-aikaisilla ehkäisevillä palveluilla voidaan parantaa ihmisen arkea ja samalla vähentää tulevaisuuden kasvavia sote-menoja, Viljanen kommentoi. Lakiluonnoksen mukaan maksuttomiksi tulisivat perusterveydenhuollon hoitajavastaanotot ja alaikäisten poliklinikkakäynnit. Lisäksi maksuttomuus laajenee muun muassa mielenterveyspalveluissa. Myös maksukattoon on tulossa laajennuksia. Maksukattoa kerryttäviin palveluihin tulee lakimuutoksen myötä lisäyksiä ja tulevaisuude

Kansanedustaja Werning: Asiakasmaksulain tärkeä uudistus vihdoin käyntiin17.9.2020 14:13:48 EESTTiedote

Kansanedustaja Paula Werning (sd) pitää hallituksen asiakasmaksulain uudistusta hyvin tärkeänä toimenpanona. Asiakasmaksulain keskeisimpien uudistusten tavoitteena on hoidon esteiden poistaminen ja terveyden tasa-arvon lisääminen mm. maksuttomuutta laajentamalla ja kohtuullistamalla maksuja. Uudistus pitää sisällään esimerkiksi terveyspalvelut, maksukaton laajennukset, maksujen huojentamisen ja pitkäaikaisten asumispalveluiden maksujen määräytymisperusteet. - Terveyspalveluissa on tarkoitus jatkossa järjestää perusterveydenhuollossa hoitajakäynnit maksuttomiksi. Tämä lisää alueellista tasa-arvoa merkittävästi. Tärkeä uudistus on myös alaikäisten poliklinikkakäyntien muuttaminen ilmaisiksi. Muita maksuttomia terveyspalveluja ovat jatkossa myös tärkeä perusterveydenhuollon mielenterveystyö sekä kouluterveyshuolto kaiken ikäisille. Edellä mainitut uudistukset ovat erittäin tervetulleita, Werning painottaa. Maksukaton laajennukset helpottavat jatkossa monen kansalaisen elämää. - Laajennus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme