SDP EDUSKUNTA

SDP:n Johannes Koskinen: Täydentävä talousarvio turvaa rahapelituottojen edunsaajien aseman ensi vuodeksi

Jaa

Täydentävä talousarvio sisältää esityksen rahapelitoiminnan tuottojen laskun 73,8 miljoonan euron kompensaatiosta edunsaajille. Yhdessä aiemmin jo varsinaisessa talousarviossa ehdotetun 330 milj. euron kanssa esityksellä turvataan tärkeiden toimintojen jatkuvuus ensi vuodeksi. Valtiosihteerityöryhmä ja parlamentaarinen seurantaryhmä hakevat kestävää ja ennustettavaa rahoituspohjaa rahapelien edunsaajien toiminnalle tulevaisuudessa.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Rahapelihaitat arvioidaan yhteiskunnan kokonaishyvinvoinnin kannalta suuriksi. Haittoihin on siksi välttämättömäksi puuttua lainsäädännöllisin keinoin sekä lisäämällä rahapelaamisen vastuullisuustoimia.

Toimien seurauksena rahapelituotot kuitenkin pienentyvät merkittävästi. Samanaikaisesti pitää kyetä ehkäisemään rahapelihaittoja sekä turvaamaan kansalaisyhteiskunnan ja muiden edunsaajien toiminta. Monen edunsaajan kohdalla haastetta lisää se, että pitkäjänteinen työ vaatii vakaata rahoituspohjaa, joka ei heittele vuodesta toiseen pelituottojen tai lyhytaikaisten rahoituspäätösten mukaan.

Hallitus on asettanut valtiosihteerityöryhmän valmistelemaan esityksen järjestelmän uudistamisesta keväällä julkaistun Liikasen raportin pohjalta.  Uudistuksia tulisi tehdä jo tällä hallituskaudella, jotta ne ovat voimassa vuosina 2024-25.

Tämän hallituskauden ajan tulevat rahapelituottoja jakavien ministeriöiden budjettiesitykset olemaan keskeisiä rahanjaon osalta.  Aiheeseen tullaan todennäköisesti palaamaan 2023 budjettiriihessä.

Pidemmällä aikavälillä on tärkeää saavuttaa rahapelituottojen käytön yleisistä periaatteista laaja parlamentaarinen yhteisymmärrys. Järjestötyön edellytykset pitää turvata pitkäjänteisesti yli vaalikausien ulottuvalla rahoitusmallilla.  Tätä tarkoitusta varten on asetettu parlamentaarinen seurantaryhmä, jota vetää valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen (sd).

- Kulttuuria, tiedettä, liikuntaa ja muuta hyvinvointia edistävän arvokkaan työn rahoitusta ei ole varaa vaarantaa. Siksi on tärkeää löytää uusi ja vakaa rahoituspohja edunsaajien toiminnalle. Parlamentaarisen seurantaryhmän tavoitteena on varmistaa rahoituspohjan pitkäjänteisyys, Koskinen toteaa.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Kansanedustajat Myllykoski ja Salonen: Valoa tunnelin päässä – eduskunta edellyttää merimetson aiheuttamien saalisvahinkojen korvaamista kalastajille3.12.2021 14:07:46 EET | Tiedote

Laki rauhoitettujen eläinten aiheuttamien vahinkojen ennaltaehkäisemisestä ja korvaamisesta hyväksyttiin tänään 3.12. eduskunnassa. Alkuperäisessä hallituksen esityksessä ei huomioitu merimetsojen kaupalliselle kalastukselle aiheuttamia vahinkoja. Asiaan saatiin kuitenkin parannus valiokuntakäsittelyssä. Satakuntalaiset kansanedustajat Jari Myllykoski (vas.) ja Kristiina Salonen (sd.) kommentoivat, että tuki vahinkojen ennaltaehkäisyyn on erittäin kannatettava uudistus:

SDP:n Niina Malm: Kahden kodin lapsille taattava koulukyydit molemmista kodeista3.12.2021 11:29:50 EET | Tiedote

Marinin hallitus on laatinut toimenpidesuunnitelman lasten vuoroasumisen kehittämiseksi. Toimenpidesuunnitelma sisältää ehdotuksia sosiaaliturvan, sivistyspalveluiden sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittämisestä siten, että lasten vuoroasumistilanteet sekä muut kahden kodin tilanteet huomioitaisiin Suomessa paremmin. SDP:n kansanedustaja Niina Malm tunnistaa uudistamisen tarpeen: - Olen saanut runsaasti yhteydenottoja erityisesti siitä, että kahdessa kodissa asuvat lapset saavat vain toisesta osoitteesta koulukyydin. Haja-ajatusalueilla, kuten meillä Etelä-Karjalassa, tämä on iso ongelma ja hankaloittaa merkittävästi perheiden elämää. Esimerkiksi vuorotyötä tekevien lapset ovat todella vaikeassa asemassa, kun vanhempien ei ole mahdollista viedä lasta kouluun. Jos matkaa on 15 kilometriä, on selvää, ettei lapsi voi olla toisen vanhemman luona tasa-arvoisesti. Toimenpidesuunnitelmassa esitetään tehtäväksi selvitys kuntien esi- ja perusopetuksen koulukuljetusvelvollisuuden laajenta

SDP:n kansanedustaja Hussein al-Taee kansainvälisen demokratia- ja vaaliapuinstituutin IDEA:n johtokuntaan2.12.2021 16:03:30 EET | Tiedote

Suomi on valittu International IDEA -järjestön varapuheenjohtajaksi vuodelle 2022. IDEA on yksi johtavista kansainvälisistä demokratiajärjestöistä. Järjestön asiantuntijaelimenä toimivassa johtokunnassa ovat aiemmin toimineet presidentti Martti Ahtisaari, Harri Holkeri, Sirpa Pietikäinen sekä Maria Lohela. Johtokuntaan on tehty nyt uusia valintoja. SDP:n kansanedustaja, eduskunnan Globaaliryhmän puheenjohtaja Hussein al-Taee valittiin johtokunnan jäseneksi vuosiksi 2022-2024. - Olen erittäin otettu tästä kunniasta päästä ehdokkaaksi ja ennen kaikkea tulla valituksi arvostettuun tehtävään. IDEA:n tavoitteena on kestävän demokratian tukeminen demokraattisten instituutioiden ja toimijoiden toiminnan kehittämisen kautta. Tätä työtä on hienoa päästä edistämään, al-Taee toteaa. IDEA on hallitusten välinen järjestö, joka edistää poliittisten päättäjien, yhteiskunnallisten toimijoiden ja tutkijoiden välistä vuoropuhelua, tekee alan tutkimusta ja tarjoaa apuvälineistöä demokraattisen kehityksen

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme