SDP EDUSKUNTA

SDP:n kansanedustaja Tuula Väätäinen: Suomen valttikortteja ovat korkea koulutustaso ja korkea osaaminen  

Jaa

Eduskunta on tänään saanut käsiteltäväkseen hallituksen koulutuspoliittisen selonteon. Selonteko on kirjattu Sanna Marinin johtaman hallituksen hallitusohjelmaan SDP:n esityksestä. Selonteossa osoitetaan Suomen koulutuksen kehittämisen tiekartta 2030-luvulle ja pidemmälle, jotta Suomen menestys ja globaali asema myös jatkossa perustuu koulutukseen, osaamiseen ja tutkimukseen. Tiekartta perustuu SDP:n laatimaan Osaamispolku 2030 -näkemykseen. Selonteko on ensimmäinen 15 vuoteen ja kattaa laajan tilannekuvan ja 2040-luvulle yltävää ennakointia tulevasta.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Selonteon tavoitteisiin lukeutuu: varhaiskasvatukseen osallistuvien lasten osuuden pitäminen pohjoismaisella tasolla ja perusopetuksen oppilaiden oppimistulokset ylläpitäminen kansainvälisellä huipputasolla. Kaikkien suomalaisten nuorten tulee suorittaa toisen asteen tutkinnon ja nuorista aikuisista vähintään puolen tulee suorittaa korkeakoulututkinto. Lisäksi kaikilla on mahdollisuus kehittää ja uudistaa osaamistaan riippumatta taustasta, työpaikasta, elämäntilanteesta tai vammaisuudesta.

– Päästäksemme selonteossa esitettyihin koulutuspoliittisiin tavoitteisiin on meidän kiinnitettävä erityistä suomalaisten perustaitojen osaaminen ja oppimisen tukeen koulussa ja sen ulkopuolella. Riittävät perustaidot, kuten lukutaito, ovat yhteiskunnassamme toimimisen perusedellytys. Tästä huolimatta 11% peruskoulun päättävistä nuorista ymmärtää ja omaksuu tekstiä heikosti. Jokaisen suomalaisen nuoren koulupolulla keskeistä on riittävä oppimisen tuki. Erityisesti korona-aika on lisännyt lasten ja nuorten kokemaa pahoinvointia ja aiheuttanut oppimisvajetta. Koulutuksellinen eriarvoisuus on Suomessa lisääntynyt ja oppimistuloksissa näkyvät entistä selvemmin sosioekonomiset ja alueelliset. Nämä seikat heijastuvat koulutusuran pituuteen ja myöhempään elämään. Koulutuspoliittinen selonteko tähtää näiden epäkohtien ja kehityssuunnan muuttamiseen, kertoo Väätäinen.

– Pidän tärkeänä, että meillä Suomessa on nyt yhteiset yli hallituskausien kestävät askelmerkit, jolla varmistamme koulutuksen pitkäjänteisen kehittämisen aina 2040-luvulle asti. Parannettavaa on kuitenkin aina ja suomalaisen koulutuksen eteen on tehtävä kaikki. Suomen valttikortteja ovat korkea koulutustaso ja korkea osaaminen. Eduskunnan on sitouduttava koulutus- ja osaamistason nostoon sekä koulutuksellisen tasa-arvon turvaamiseen kaikkialla Suomessa. Tämä edellyttää lainsäädäntöä. Koulutuksen laatukriteereitä, opettajamitoitusta ja oppimisen tukea varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle, sanoo Väätäinen.

– Koulutuksen kehittäminen ja selonteon osoitetuiden tavoitteiden saavuttaminen edellyttää riittäviä resursseja. Seuraavan vuosikymmenen aikana koulutuksen rahoitus nostettava muiden Pohjoismaiden tasolle. Aikaisemmin tehdyt koulutusleikkausten virheet täytyy korjata ja nostaa rahoitus koulutuksen korkean laadun edellyttämälle tasolle, Väätäinen päättää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Socialdemokraterna i Nordiska rådet: Norden är en styrka i framtidens pandemikamp24.6.2021 10:05:39 EEST | Tiedote

Pandemin har lett till stora störningar i vardagen för många både privatpersoner och företag över gränserna i Norden. Därför måste vi i Norden vara förenade i att utveckla och producera vacciner, så att vi är redo att snabbt kunna öppna våra samhällen nästa gång vi möter en aggressiv virusmutation. För första gången på ett sekel står världen inför en pandemi. Världens länder har reagerat på olika sätt på utmaningarna från pandemin. I de nordiska länderna har vi i allmänhet gjort det bra. Vi har få dödsfall och våra ekonomier verkar komma genom krisen utan stora motgångar. Vi kan vara stolta över det. Vi kan ändå börja se ljuset i slutet av tunneln. Pandemin har dock visat att vi i Norden är sårbara vad gäller vaccinutveckling och vaccinproduktion, men så behöver det inte vara. I Norden har vi en lång tradition av en stark sjukvårdssektor, eftersom vår höga utbildningsnivå ger tillgång till en välutbildad arbetskraft och att våra offentliga välfärdssystem fokuserar på att skapa största

Pohjoismaiden neuvoston sosiaalidemokraatit: Pohjola on voimatekijä tulevaisuuden pandemiataistelussa24.6.2021 10:05:00 EEST | Tiedote

Pandemia on haitannut suuresti niin monien yksityishenkilöiden kuin yritystenkin arkea kaikissa Pohjoismaissa. Tämän takia meidän Pohjoismaissa on toimittava yhdessä rokotteiden kehittämisessä ja tuottamisessa, jotta olemme valmiit avaamaan yhteiskuntamme nopeasti, kun seuraavan kerran kohtaamme aggressiivisen virusmutaation. Maailma on pandemian edessä ensimmäistä kertaa vuosisataan. Maailman maat ovat reagoineet eri tavoin pandemian haasteisiin. Me Pohjoismaissa olemme yleisesti ottaen selviytyneet pandemiasta hyvin. Kuolemantapauksia on ollut vähän, ja maidemme taloudet näyttävät pääsevän kriisistä ilman suuria vastoinkäymisiä. Tästä voimme olla ylpeitä. Voimme myös vihdoin alkaa nähdä valoa tunnelin päässä. Pandemia on osoittanut kuitenkin sen, että me Pohjolassa olemme haavoittuvia rokotteiden kehittämisessä ja tuottamisessa, mutta näin ei tarvitse olla. Pohjoismailla on pitkät perinteet vahvasta terveydenhuoltoalasta, sillä korkea koulutustasomme mahdollistaa hyvin koulutetun työ

Piirainen: ”On tätä yritettykin. Sote on kansanvallan voitto!”23.6.2021 14:37:24 EEST | Tiedote

– Kansanvallan näkökulmasta nyt saavutettu voitto ja lopputulos soteen on suuri askel, joka kunnioittaa demokratiaa sekä ottaa huomioon erilaiset alueet ja niiden tarpeet. Ja on tätä yritettykin, monen hallituksen aikana, kaikkiaan yli 15 vuoden aikana, kahdeksan eri hallituksen aikana, jos Paras-hanke keväältä 2006 katsotaan lähtökohdaksi, sanoo kainuulainen SDP:n kansanedustaja Raimo Piirainen.

SDP:n kansanedustaja Tuula Väätäinen: Tärkeä ja historiallisesti merkittävä sote-uudistus valmistuu SDP:n johdolla23.6.2021 14:15:00 EEST | Tiedote

Eduskunta on tänään 23.6.2021 äänestänyt sote-uudistusta koskevasta lakiehdotuksesta. Eduskunnan suuri sali hyväksyi lakiehdotuksen hallituspuolueluiden enemmistöllä. Kyseessä on historiallinen uudistus, jonka myötä Suomessa kuntien ja kuntayhtymien järjestämät sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut sekä pelastustoimen järjestäminen siirtyvät kunnilta ja kuntayhtymiltä 22:n leveämmät hartiat omaavien hyvinvointialueiden järjestämisvastuulle. Sote-uudistus vahvistaa julkista terveydenhuoltoa ja ihmisten välistä yhdenvertaisuutta. Tasa-arvoiset sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut turvataan riippumatta asuinpaikasta tai lompakon paksuudesta. - Sote-uudistus on käynyt pitkän matkan saavuttaakseen tämän pisteen. Uudistusta on yritetty saada valmiiksi yli 10 vuotta eri hallituskokoonpanojen voimin. Olen iloinen ja erittäin huojentunut, että tämän prosessi on nyt maalissa ja Suomeen saadaan vihdoin sote-uudistus. Kyseessä on historiallinen ja tärkeä uudistus, joka on verrattavissa aiempiin

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme