SDP EDUSKUNTA

SDP:n kansanedustaja Tuula Väätäinen: Vammaispalvelulakia on syytä vielä täsmentää eduskuntakäsittelyn aikana

Jaa

Kauan odotettu hallituksen esitys vammaispalvelulaista on saapunut eduskunnan käsiteltäväksi. Kansanedustaja Tuula Väätäinen (sd.) iloitsee esityksen saapumisesta eduskuntaan, mutta korostaa, että lakia on syytä täsmentää eduskuntakäsittelyn aikana.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelman mukaista vammaispalvelulain uudistusta on valmisteltu hyvin tiiviissä yhteistyössä vammaisjärjestöjen kanssa. Uusi vammaispalvelulaki pyrkii poistamaan esteitä, jotka ovat rajoittaneet vammaisen henkilöiden yhdenvertaisuutta, osallisuutta ja osallistumisen toteutumista yhteiskunnassamme.

– Uutta vammaispalvelulainsäädäntöä on valmisteltu laajasti yhteistyössä vammaisjärjestöjen kanssa. Hyvän lainvalmistelun merkki on järjestökentän aktiivinen osallistaminen lain säätämistä edeltävään valmisteluun. Tarvetta lain täsmentämiselle eduskuntakäsittelyn aikana kuitenkin on, jotta laista saadaan riittävän tarkkarajainen ja sellainen, joka mahdollistaa yhdenvertaiset ja riittävän yksilölliset palvelut vammaisille ihmisille, korostaa kansanedustaja Tuula Väätäinen.

– On hyvä asia, että vammaispalvelulain soveltamisala laajenee hallituksen esityksessä koskemaan yhdenvertaisuutta vammaisten ja vammattomien välillä sekä vammaisten kesken. Vaikeavammaisuuden-termin poistuminen lakiesityksessä aiheuttaa kuitenkin huolta. Soveltamisalaan laajeneminen kasvattaa painetta vammaispalvelulain toimeenpanon resursointiin ja palveluiden saatavuuteen – samalla se voi tehdä vaikeammaksi vastata yksittäisen vaikeasti vammaisen henkilön yksilöllisiin palvelutarpeisiin, täsmentää Väätäinen.

– Lakiesityksessä henkilökohtaisen avun ja liikkumisen tuen perusteluissa on otettu huomioon säännöllisen työssäkäynnin lisäksi yrittäjyys, mikä on tärkeää. Esityksessä olisi kuitenkin syytä täsmentää, miten laissa säännöllisyyttä sovelletaan yrittäjätoiminnalle ominaiseen keikkatyöhön sekä yritystoiminnan aloittamiseen. Yrittäjyys ei ole aina säännöllistä varsinkaan yritystoiminnan aloitusvaiheessa, kertoo Väätäinen.

– Hallituksen esityksen valituslupamenettelyä vammaispalveluasioissa korkeimpaan hallinto-oikeuteen on myös syytä täsmentää, sillä se voi heikentää yhdenvertaista oikeusturvaa. Uuden lain voimaantulo, johtaa välttämättä uudenlaisiin oikeuskäytänteisiin ja riskinä on, että osa uuden vammaispalvelulain oikeuskysymyksistä jäisi pelkästään hallinto-oikeuksien tasolle, jotka antavat toisistaan eroavia ratkaisuja. Invalidiliitto on laskenut, että pelkästään viime vuonna korkeimmalta hallinto-oikeudelta pyydettiin ennakkolupaa 149 vammaispalveluasiaan, joista vain seitsemän sain käsittelyluvan, päättää Väätäinen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Heidi Viljanen: Lähisuhdeväkivalta on maamme kipeimpiä epäkohtia - lisää toimia tarvitaan25.11.2022 18:36:53 EET | Tiedote

Orange Day ja YK:n naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen kansainvälinen päivä muistuttavat meitä tänään siitä, että naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta on yksi laajimmista ihmisoikeusrikkomuksista. Suomi on valitettavasti yksi niistä EU-maista, joissa naisiin kohdistuva väkivalta on yleisintä. Kansanedustaja Heidi Viljanen katsoo, että lähisuhde- ja perheväkivallasta on puhuttava avoimemmin ja väkivaltaa on vähennettävä eri tavoin. EU:n tutkimuksen mukaan 47 prosenttia suomalaisista naisista on kokenut fyysistä ja/tai seksuaalista väkivaltaa nykyisen tai aiemman kumppanin taholta tai toisen henkilön taholta 15-vuotta täytettyään. Suomessa myös 15-30 naista kuolee vuosittain väkivallan seurauksena. Kuudessakymmenessä prosentissa näistä tapauksista naisen tappoi kumppani tai entinen kumppani. Se tarkoittaa yhtä kuollutta naista kuussa. - Hyvinvointialueilla tulee panostaa lähisuhdeväkivallan ehkäisyyn muun muassa lisäämällä osaamista lähisuhdeväkivallan tunnistamisessa ja ilmoit

SDP:n Johan Kvarnström: Meidän pitää jatkossakin tehdä kaikkemme väkivallan ja naisvihan torjumiseksi25.11.2022 13:49:06 EET | Tiedote

Tänään ei ole ”Black Friday” vaan ”Orange Day” ja YK:n kansainvälinen naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen päivä. Kuten Istanbulin sopimuksen käsikirjassa todetaan, naisiin kohdistuva väkivalta ja perheväkivalta ovat edelleen yksi maailman yleisimmistä ihmisoikeusloukkauksista. Se vaikuttaa kaikkiin naisiin kulttuurisesta, uskonnollisesta, taloudellisesta, sosiaalisesta tai maantieteellisestä taustasta riippumatta.

Riksdagsledamot Kvarnström (SDP): Vi måste ständigt göra allt vi kan för att stoppa våld och kvinnohat.25.11.2022 11:49:40 EET | Tiedote

Det viktiga med denna dag är inte ”Black Friday” utan Orange Day och FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor. Precis som det står skrivet i Istanbulkonventionens handbok är våld mot kvinnor och våld i hemmet är fortfarande en av de mest genomgripande kränkningarna av de mänskliga rättigheterna i världen. Det drabbar kvinnor från alla delar av samhället, oberoende av kulturell, religiös, ekonomisk, social eller geografisk bakgrund.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme