SDP EDUSKUNTA

SDP:n Kim Berg: Kokoomuksen luikertelu sote-kysymyksissä saa riittää, nyt tarvitaan vastauksia

Jaa
SDP:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Kim Berg ihmettelee, jos Petteri Orpo aiotaan päästää luikertelemaan vaalitenttien lävitse vastaamatta kokoomuksen esittämien sote-säästöjen todellisiin sisältöihin ja vaikutuksiin.
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

- Orpo ja kokoomus ovat kevään aikana tehneet kaikkensa, jotta eivät joutuisi vastaamaan kysymyksiin siitä, koskeeko puolueen esittämä miljardin ”indeksijarru” sote-palveluita tai kuinka miljardin ”tehostus” voitaisiin toteuttaa irtisanomatta henkilöstöä tai heikentämättä palveluja, Berg huomauttaa.

Keskiviikkona SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin kysyi kokoomuksen esitysten konkretian perään MTV:n vaalitentissä.

- Vastaus oli Orpon tuijotus tyhjyyteen ja kieltäytyminen vastaamasta suoraan kysymykseen. Sote-palvelut ovat tärkeimpiä ja myös kansalaisten eniten arvostamia palveluja, mutta ne on jätetty vaalikeskusteluissa toistaiseksi varsin pienelle huomiolle. Tätä hämmästellään myös sote-henkilöstön ja -järjestöjen piirissä, hoitajataustainen Berg hämmästelee.

Berg toivoo myös mediaa ryhdistäytymään asiassa.

- Kansalaiset ja sote-henkilöstö ansaitsevat saada vastauksen näihin kysymyksiin ennen vaaleja. Eikä vastaukseksi saa riittää epämääräinen höpinä ”yksityisten mukaan ottamisesta”. Sosiaali- ja terveysministeriö on laskenut, että miljardin muutokset hyvinvointialueiden indeksiin tarkoittaisivat noin 4000 sairaanhoitajan irtisanomista jo ensi vuonna, ja yli 10 000:n vaalikauden aikana. Myös valtionvarainministeriö on tunnustanut, että miljardiluokan säästöjä sotesta ei ole tehtävissä ilman lakisääteisten palvelujen ja velvoitteiden vastaavaa keventämistä.

- Orpon ja kokoomuksen luikertelu saa riittää, nyt kaivataan vastauksia, Berg vaatii.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kim BergEduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja - riksdagsledamot

Puh:050 514 3196

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Haatainen: Paremmalla johtamisella selätetään työuupumus22.3.2023 12:16:21 EET | Tiedote

Viime aikoina on uutisoitu paljon erityisesti nuorten kokeman työuupumuksen kasvusta. Työterveyslaitoksen seurantatutkimusten mukaan joka neljäs suomalainen työntekijä oireilee tai kokee työuupumuksen uhkaa. Mielenterveyden häiriöt ovat yleisin syy, miksi työikäiset saavat sairauspäivärahaa. Ongelma ei ole yksilössä vaan työn organisoinnissa. Työelämä ei ole valmis ja sen on kyettävä muuttumaan ajassa. Tarvitsemme lisää tutkimusta, ideoita ja kokeiluja, jotta voimme tehdä päätöksiä jotka aidosti parantavat työelämää ja varmistavat että ihmiset viihtyvät työssään ja kokevat sen merkitykselliseksi.

SDP:n Marko Asell: Hyvinvointialue ei ole nimensä mittainen, ennen kuin siellä edistetään aidosti myös liikuntaa   22.3.2023 08:14:19 EET | Tiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriön asettama työryhmä julkaisi eilen raportin ”Kulttuurin ja liikunnan hyvinvointivaikutukset osaksi päätöksenteko- ja ohjausjärjestelmää”. Raportti on ansiokas katsaus siihen, mitä Suomessa olisi hyvä tehdä toisin, jotta aidosti edistäisimme ihmisten hyvinvointia jatkossa paremmin. Esimerkiksi sote-uudistuksen keskeisenä tavoitteena on ollut ennaltaehkäisevien toimien lisääminen uusilla hyvinvointialueilla, mutta tässä yhteydessä ei mainita sanallakaan liikuntaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme