SDP EDUSKUNTA

SDP:n Kim Berg: Koronan jälkeen tarvitaan Pohjoismaiden yhteisiä ratkaisuja

Jaa

Tänään 23. maaliskuuta vietetään Pohjolan päivää! Päivä on 23.3.1962 allekirjoitetun Helsingin sopimuksen vuosipäivä. Kansanedustaja Kim Berg (SDP) iloitsee siitä, että luottamus pohjoismaiseen yhteistyöhön on Suomessa vahvaa. Koronan aiheuttama kriisi, joka ei ole vielä läheskään ohi, on osoittanut sen, että tarvitsemme lisää pohjoismaista yhteistyötä, ja että yhteistyöllä on kriiseissä tärkeä merkityksensä.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

- Monet suomalaiset arvostavat Pohjoismaita. Omalla kotiseudullani teemme hyvää yhteistyötä Ruotsin Västerbottenin kanssa. Esimerkiksi uusi matkustajalautta Aurora Botnia on seurausta halusta luoda kontakteja, kertoo Vaasasta kotoisin oleva Berg.

Kim Berg osallistui äskettäin Pohjoismaiden neuvoston sosialidemokraattisen ryhmän järjestämään keskustelutilaisuuteen pohjoismaisesta yhteistyöstä. Kokoukseen osallistuivat myös yhteistyöministerit Anna Hallberg Ruotsista ja Flemming Møller Tanskasta.

- Nostin esiin sen, että meidän on tulevaisuudessa tehostettava yhteistyötä pandemioiden ja muiden vakavien kriisien hallinnassa. Esimerkkinä tästä on Hanaholmen-aloite Suomen ja Ruotsin yhteisen siviilikriisinhallintakyvyn parantamisesta. Ehdotus sisältää esimerkiksi globaalien pandemioiden, ilmastokriisien ja kyberuhkien hallinnan, Berg valottaa.

Berg huomauttaa myös, että Pohjoismaissa on vielä monia rajaesteitä, joiden poistamiseen meidän on tartuttava.

- On oltava entistä helpompaa työskennellä, opiskella ja käydä kauppaa kaikkialla Pohjoismaissa. Lisäksi on pyrittävä toimivaan yhteistyöhön Pohjoismaiden eläke - ja verojärjestelmien sujuvoittamiseksi, Berg sanoo.

Berg painottaa myös kulttuurivaihdon tärkeyttä koronan jälkeen. SDP:n pohjoismaisen yhteistyön työryhmässä onkin jo tehty ehdotuksia tuleville kuntapäättäjille panostamisesta ystävyyskaupunkiyhteistyöhön pandemian päätyttyä.

- Pohjoismaisten oppilas - ja opettajavaihdon sekä urheilu- ja kulttuuritapahtumien lisääminen olisi tärkeä toimenpide Pohjoismaiden kiinnostavuuden kasvattamiseksi ja samalla skandinaavisten kielten taitojen lisäämiseksi, Berg päättää.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Pia Viitanen: Kotitalousvähennys paremmin käyttöön kerros- ja rivitalojen peruskorjauksissa16.4.2021 07:13:24 EEST | Tiedote

Suomessa on paljon kerros- ja rivitaloja, jotka ovat peruskorjauksen tarpeessa. Valtiovarainvaliokunnan verojaoston puheenjohtajan, kansanedustaja Pia Viitasen mukaan olisi reilua ja järkevää laajentaa kotitalousvähennyksen käyttöä niin, että myös kerros- ja rivitaloissa asuvat tavalliset perheet ja eläkeläiset hyötyisivät siitä tasapuolisemmin. Viitasen mukaan on hyvä, että jo nyt omakotitaloissa asuvilla on useimmiten mahdollisuus käyttää vähennystä isoissa remonteissa. Sen sijaan vähennystä ei tällä hetkellä myönnetä mm. asunto-osakeyhtiöille. - Meillä on eräänä haasteena iso korjausvelka. Esimerkiksi monessa lähiössä rakennuskanta alkaa tulla siihen ikään, jossa peruskorjaukset ovat välttämättömiä. Kansallisvarallisuudestamme, ihmisten kotien kunnosta, on tärkeää pitää huolta. - Esimerkiksi putkiremontti on asia, jota ei voi loputtomiin lykätä. Olisi reilua, että myös kerrostalossa asuva voisi hyödyntää vähennystä välttämättömissä peruskorjauksissa. Viitanen muistuttaa hallituksen

SDP:n Tuula Väätäinen: Rajoituksia lievennetään Pohjois-Savossa15.4.2021 16:09:18 EEST | Tiedote

Perustuslakivaliokunnan jäsen, kansanedustaja Tuula Väätäinen (sd.) iloitsee Pohjois-Savon parantuneesta koronatilanteesta, jonka johdosta rajoituksia voidaan lieventää maakunnassa. Perustuslakivaliokunta on ottanut kantaa 18.4. saakka voimassa olevan ravintolasulun alueelliseen soveltamisalaan. Valiokunnan käsiteltävänä oli asetusmuutos, jossa sulun piiristä poistettiin Pohjois-Pohjanmaan maakunta ja Kittilän kunta. Perustuslakivaliokunta edellyttää lisäksi, että soveltamisalasta poistetaan Pohjois-Savon maakunta. - Ravintolasulku perustuu oikeudellisesti perustuslain 23 §:ään. Sulun tulee olla välttämätön, jotta sitä voidaan pitää yllä. Perustuslakivaliokunnan mielestä epidemiatilanne on viime aikoina muuttunut niin, ettei Pohjois-Savon maakunnassa ravitsemisliikkeiden suljettuina asiakkailta pitäminen enää täytä välttämättömyysedellytystä, Väätäinen toteaa. Perustuslakivaliokunta on aikaisemmin ravintolasulkua tarkastellessaan pitänyt tärkeänä, että alueellista soveltamisalaa arvioi

SDP:n Kymäläinen: Valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma on valmis15.4.2021 13:44:11 EEST | Tiedote

Liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) pitää erinomaisena sitä, että Suomen ensimmäinen, 12-vuotinen valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma vuosille 2021–2032 on valmistunut. Se on annettu tänään eduskunnalle valtioneuvoston selontekona. - On hienoa nähdä suuren työmme tulevan tältä erää päätökseensä. Valtakunnallisen suunnitelman myötä lisätään pitkäjänteisyyttä liikennejärjestelmämme kehittämiseen, jotta pääsemme eroon hallituskausittain tempoilevasta siltarumpupolitiikasta. Yksittäisten hankkeiden sijaan tarkastellaan kokonaisuutta, mikä edistää toimenpiteiden suunnittelun ja rahoittamisen pitkäjänteisyyttä. Suunnitelmassa määritellään suuntaviivat tuleville 12 vuodelle kaikkien liikennemuotojen osalta. Tavoitteenamme on toimiva, turvallinen ja kestävä liikennejärjestelmä, suunnitelman valmistelun parlamentaarisen ohjausryhmän varapuheenjohtaja Kymäläinen kertoo. Työ valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman valmistelemi

SDP:n Salonen: RMC:n uusi tilaus tuo toivoa ja varmuutta koronakriisin jälkeiseen aikaan14.4.2021 12:46:49 EEST | Tiedote

Rauma Marine Constructions Oy tiedotti keskiviikkona, että se on solminut sopimuksen kahden matkustaja-autolautan rakentamisesta Rauman telakalla tasmanialaisen TT-Line Companyn kanssa. TT-Line vetäytyi kesällä koronapandemian vuoksi aiemmin tehdystä aiesopimuksesta, mutta neuvotteluihin palattiin tämän vuoden maaliskuussa. Alusten rakentaminen käynnistyy RMC:n mukaan keväällä 2022. Projektin työllisyysvaikutus on arviolta noin 3 500 henkilötyövuotta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme