SDP EDUSKUNTA

SDP:n Kim Berg: Missä kokoomuksen ”sote-korjaussarja” viipyy?

Jaa
SDP:n eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Kim Berg on käynyt lävitse kokoomuksen vaaliohjelmaa sosiaali- ja terveyspalveluiden osalta. Puolueen ylevien tavoitteiden ja realismin välillä on miljardien eurojen kuilu, eikä luvattua ”korjaussarjaa” soteen ole vieläkään kuulunut, vaikka sellainen luvattiin laatia jo ennen aluevaaleja.
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

- Kokoomus on vaalikauden kuluessa mainostanut julkaisevansa ”soten korjaussarjan” vaihtoehdoksi hallituksen toteuttamalle hyvinvointialueuudistukselle. Vaikka alueiden määrän vähentämistä ja yksityistämistä väläyteltiin jo ennen viime vuoden aluevaaleja, niin ohjelmaa ei koskaan kuitenkaan julkaistu. Viimeksi puheenjohtaja Petteri Orpo lupasi korjaussarjansa kokoomuksen vaaliristeilyllä tammikuussa, mutta jälleen ovat päivät käymässä vähiin ennen vaaleja – eikö nyt olekaan aika puhua sotesta?, Berg kysyy.

Hänen mukaansa toistaiseksi gallup-johdossa olleen puolueen on syytä julkaista avoimesti todelliset tavoitteensa sote-palveluiden osalta kansalaisille.

- Kun kävin lävitse kokoomuksen vaaliohjelmassa olleet kymmenen täysin ympäripyöreää kohtaa, joissa lupaillaan ylevästi parannuksia palveluihin vauvasta vaariin kaikille ja vertasin sitä puolueen talousohjelmaan, jossa verhotusti osoitetaan vähintään kahden miljardin leikkaukset soteen, niin kuilu on suorastaan ammottava. Kokoomuksen esitykset ovat puhdasta jargonia tasolla ”kehitetään digitalisaatiota”, Berg toteaa.

Hän muistuttaa, että julkiset sote-palvelut ovat pohjoismaisen hyvinvointivaltion selkäranka.

- Tässä ei saa käydä kuten vuonna 2015 kokoomuksen antaman koulutuslupauksen kanssa. Että ensin ennen vaaleja lupaillaan kuu taivaalta, mutta hallitukseen päästyä lupaukset petetään ja leikataan surutta kansalaisille tärkeimmistä ja Suomen tulevaisuuden kannalta keskeisimmistä palveluista miljarditolkulla. Kokoomuksen talousohjelmassaan esittämät miljardin indeksijarru, miljardin ”tehostaminen” sekä vielä eri kohdassa esitetty miljardin julkisen hallinnon tehokkuusohjelma ja miljardin karsinta ”muista menoista” tarkoittaisivat reaalitodellisuudessa sote-palvelujemme alasajoa ja tuhansien ammattilaisten irtisanomisia. Tätä kokoomus ei vain uskalla sanoa ääneen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kim BergEduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja - riksdagsledamot

Puh:050 514 3196

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Lindtman: "Tämän kirkkaammaksi vaaliasetelma ei tule: ainut vaihtoehto uudelle talousoikeistohallitukselle on, että SDP nousee vaalien ykköspaikalle"17.3.2023 09:38:21 EET | Tiedote

Kokoomuksen ryhmäpuheenjohtaja Kai Mykkäsen esiintyminen Ilta-Sanomissa ei jättänyt enää mitään arvailujen varaan. Kokoomus kertoo avoimesti tavoittelevansa uudenlaista ”talousoikeistolaista hallitusta” yhdessä perussuomalaisten kanssa. Rakenteilla on Suomen sodanjälkeisen historia oikeistolaisin hallitus, jos vain vaalitulos sen mahdollistaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme