SDP EDUSKUNTA

SDP:n Kim Berg: Mistä taikaseinästä kokoomus aikoo repiä sote-säästönsä?

Jaa
SDP:n eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Kim Berg hämmästelee kokoomuksen sote-linjausten onttoutta: puolue on esittänyt yhteensä vähintään kahden miljardin euron edestä hyvinvointialueille ja sote-palveluihin kohdistuvia leikkauksia, tehostamista ja ”jarruja” indeksikorotuksiin, jotka eivät puolueen mukaan kuitenkaan näkyisi millään tavalla palveluiden tasossa.
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

- Todellisuudessa kokoomuksen esittämät luvut tarkoittaisivat pahimmillaan tuhansien sote-ammattilaisten irtisanomista työvoimapulasta kärsivällä alalla ja todella raakaa karsintaa palveluista hyvinvointialueilla. Mitään todellisia keinoja miljardiluokan tehostamisen aikaansaamiseksi puolue ei ole esittänyt ja perääntyy joka kerran leikkausesityksistään, kun niiden vaikutuksia kyseenalaistetaan, Berg toteaa.

Kokoomuksen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen väitti tiedotteessaan 18. helmikuuta pääministeri Sanna Marinin johtavan kansalaisia harhaan sanoessaan, että kokoomus leikkaisi sotesta. Häkkäsen mukaan kokoomus haluaa vain hillitä miljardilla kustannusten kasvua. Sote-kustannusten on arvioitu kasvavan noin miljardin euron verran vuositasolla pelkästään väestön ikääntymisen vuoksi.

- Puolueen esittämä miljardin tehostaminen soteen ilmestyi kokoomuksen talousohjelmaan, kun valtiovarainministeriön arvio sopeuttamisen määrästä kasvoi. Mitään keinoja sille, että kaikki hyvinvointialueet kykenisivät yhtäkkiä toimimaan tehokkaimpien yksiköiden tasolla ei ole esitetty – paitsi palveluiden ideologinen yksityistäminen. Tästä ”taikaseinästä” repäiseminen on karmivaksi vaihtoehdoksi todettu, viimeksi taas kokoomuksen ex-sosiaali- ja terveysministeri Laura Rädyn johtaman Validia Oy:n laiminlyöntien yhteydessä, Berg muistuttaa.    

Kokoomus on esittänyt myös miljardin euron ”jarrua” indekseihin sidottuihin menoihin, mutta talousohjelmasta vastanneen kansanedustaja Matias Marttisen suulla sulkenut pois näistä menoista koulutuksen määrärahat, puolustusmenot ja eläkkeet.

- Jäljelle ei vaan sitten jääkään kuin sosiaaliturva ja hyvinvointialueiden rahoitus, sillä kuntien valtionosuudetkin tarkoittavat nykyään käytännössä lähinnä koulutusleikkauksia. Kun sote-sektorilla kustannukset nousevat inflaation ja palkkaratkaisujen vuoksi, niin indekseistä ”jarruttaminen” on tosiasiassa suora leikkaus palveluihin – yrittää kokoomus sitä sokerikuorruttaa ja meikata kauniimmaksi ihan millä tahansa termillä.

Lisäksi puolue on esittänyt miljardin euron yleistä tehostamisohjelmaa julkiseen hallintoon ja vielä miljardin euron leikkausta ”muihin menoihin”.

- On täysin epärealistista, että näin suuria leikkauksia voitaisiin saada kasaan, ellei niitäkin kohdisteta ainakin osittain soteen. Kokoomuksen olisikin vihdoin aika tulla kaapista ulos näiden esitystensä todellisten ja tarkkojen sisältöjen kanssa. Nyt ollaan kovaa poikaa, kun heitellään hihasta isoja lukuja säästettävistä euroista, mutta pakitellaan ja leikitään piilosta heti, kun joku vähän uskaltaa kyseenalaistaa onttoja puheita, Berg pohtii. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kim BergEduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja - riksdagsledamot

Puh:050 514 3196

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Tuula Väätäinen: Työhyvinvointi on inhimillinen tuottavuustekijä23.3.2023 10:52:03 EET | Tiedote

Viime aikoina on uutisoitu paljon työuupumuksen kasvusta työpaikoilla. Työterveyslaitoksen seurantatutkimusten mukaan joka neljäs suomalainen työntekijä oireilee tai kokee työuupumuksen uhkaa. Mielenterveyden häiriöt ovat yleisin syy, miksi työikäiset ovat pois töistä. Työntekijät, erityisesti nuoret, kokevat jopa työpahoinvointia. Työpahoinvointi työpaikoilla näkyy työkyvyttömyytenä, sairauspoissaoloina, sitoutumisen puutteena ja ennenaikaisina eläköitymisinä.

SDP:n Haatainen: Paremmalla johtamisella selätetään työuupumus22.3.2023 12:16:21 EET | Tiedote

Viime aikoina on uutisoitu paljon erityisesti nuorten kokeman työuupumuksen kasvusta. Työterveyslaitoksen seurantatutkimusten mukaan joka neljäs suomalainen työntekijä oireilee tai kokee työuupumuksen uhkaa. Mielenterveyden häiriöt ovat yleisin syy, miksi työikäiset saavat sairauspäivärahaa. Ongelma ei ole yksilössä vaan työn organisoinnissa. Työelämä ei ole valmis ja sen on kyettävä muuttumaan ajassa. Tarvitsemme lisää tutkimusta, ideoita ja kokeiluja, jotta voimme tehdä päätöksiä jotka aidosti parantavat työelämää ja varmistavat että ihmiset viihtyvät työssään ja kokevat sen merkitykselliseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme