SDP EDUSKUNTA

SDP:n Kim Berg: Palkkaharmonisointi on välttämätön ensimmäinen askel

Jaa

Aluevaalit ovat nostaneet esiin yhteisen huolen sosiaali- ja terveysalan työntekijöiden asemasta. Lähes kaikki keskusteluun osallistujat ovat osoittaneet huolensa sekä tahtonsa parantaa alan vetovoimaisuutta. Tarvitsemme tätä keskustelua, ja sitäkin enemmän ratkaisuja.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Yhdeksi merkittäväksi tavaksi lisätä alan houkuttelevuutta on esitetty palkkaharmonisointia. Ensimmäisenä askeleena palkat tulee harmonisoida työtehtävän mukaan korkeimmalle palkkatasolle. Tämä ei yksin riitä. Tarvitsemme palkkaharmonisoinnin lisäksi myös pidemmän aikavälin suunnitelman palkkojen nostamiseksi. 

Historia on osoittanut kolmikantaneuvotteluiden voiman neuvoteltaessa työehdoista. Eduskunta ei voi korvamerkitä rahaa tietyille työmarkkinoille. Sen sijaan yhdessä työmarkkinoiden kanssa kolmikantaneuvotteluilla on mahdollisuus parantaa sote-alan veto- ja pitovoimaa jos tahtoa näille neuvotteluille löytyy.

Sosiaali- ja terveysalan työoloihin sekä mahdollisuuksiin tulee löytää myös vetovoimaa lisääviä tekijöitä. Ministeri Kiurun esittämä poikkihallinnollinen työryhmä on jo aloittanut työn sote-alan henkilöstön riittävyyden ja saatavuuden turvaamiseksi. Yhtenä merkittävänä tekijänä työryhmä korostaa panostuksia mm. laadukkaaseen johtamiseen sekä psykososiaalisten riskitekijöiden vähentämiseen. Alan vetovoima on kiinni useista tekijöistä, joiden parantamiseen haluamme sitoutua.

SDP on tehnyt selväksi, että olemme sitoutuneet palkkaharmonisointiin työtehtävän mukaiselle ylimmälle tasolle. Kaikki puolueet eivät ole tähän sitoutuneet ja ovat sen sijaan toistuvasti takertuneet siihen tosiasiaan, että hyvinvointialueiden eroista johtuen palkkaharmonisoinnin lopulliset kustannukset varmistuvat vasta myöhemmin. Onkin aiheellista kysyä, ovatko kaikki puolueet yhtä lailla sitoutuneita palkkojen harmonisointiin vai ovatko jotkut puolueet valmiita luomaan epäreilun tilanteen, jossa samasta työstä ei saa samaa palkkaa?

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Anneli Kiljunen: Naton jäsenyys antaa voimakkaan pidäkkeen sotilaallisen voiman käyttämiselle Suomea vastaan16.5.2022 16:08:24 EEST | Tiedote

Eduskunnassa tänään käytävässä lähetekeskustelusta valtioneuvoston selonteosta Suomen liittymisestä Pohjois-Atlantin liittoon kansanedustaja Anneli Kiljunen (sd.) kertoo äänestävänsä Naton jäsenyyden puolesta, koska toivoo jäsenyyden ehkäisevän sotilaallisen hyökkäyksen Suomeen ja mahdollistavan näin turvallisemman elinolosuhteet kansalaisille elää Venäjän naapurustossa. Kiljunen korostaa puheenvuorossaan myös rauhan edistämisen ja yhteistyön merkitystä myös tulevaisuudessa.

Kansanedustaja Eloranta: Pienen maan suurin voima on yksimielisyys16.5.2022 13:53:21 EEST | Tiedote

Eduskunta on tänään aloittanut keskustelunsa valtioneuvoston esityksestä hakea Pohjois-Atlantin liiton jäsenyyttä. Tätä ennen olemme eduskunnan valiokunnissa ripeällä tahdilla käsitelleet valtioneuvoston ajankohtaisselontekoa turvallisuusympäristön muutoksesta, joka annettiin eduskunnalle kuukausi sitten 14.4. eli juuri ennen pääsiäistä. Samaan aikaan suomalaisten enemmistö on asettunut Natoon liittymisen kannalle. Myös Sdp:n eduskuntaryhmä ja puoluevaltuusto on päättänyt tukea Suomen Nato-jäsenyyttä.

SDP:n Kymäläinen: Nato-jäsenyydellä takaamme Suomen turvallisuutta ja vakautta16.5.2022 12:09:58 EEST | Tiedote

Kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) tukee täysin Suomen hakemista Naton jäseneksi. Koronatartunnan vuoksi hän ei pääse eduskunnan täysistuntoon keskustelemaan ja äänestämään asiasta. Eduskunta käsittelee tänään valtioneuvoston selontekoa Suomen liittymisestä Pohjois-Atlantin liittoon, Natoon. Kymäläinen on ilmoittanut kannattavansa jäsenyyttä jo vuodesta 2015 lähtien.

SDP:n eduskuntaryhmän ryhmäpuhe valtioneuvoston selonteosta liittymisestä Pohjois-Atlantin liittoon16.5.2022 10:20:32 EEST | Tiedote

SDP:n eduskuntaryhmän ryhmäpuhe Valtioneuvoston selonteko Suomen liittymisestä Pohjois-Atlantin liittoon, lähetekeskustelu 16.5.2022 Kansanedustaja Mika Kari Arvoisa puhemies, SDP:n eduskuntaryhmä antaa vahvan tukensa Suomen jäsenyydelle Pohjois-Atlantin liitossa. Suomi on läpi menneiden vuosikymmenten vahvistanut omaa puolustustaan ja rakentanut puolustuskumppanuuksia liittoumien ulkopuolella. Olemme viisaasti pitäneet kiinni mahdollisuudesta liittyä Natoon, jos turvallisuusympäristömme merkittävästi muuttuu ja jos jäsenyyden tuoma turva nähdään liittoutumattomuutta vahvemmaksi. Arvoisa puhemies, Sen aika koitti helmikuussa Venäjän aloitettua laajamittaisen sodan Ukrainaa vastaan vastoin kansainvälistä oikeutta ja Venäjän itsensä allekirjoittamia sopimuksia. Suomi hakee Natosta turvaa siltä arvaamattomuudelta ja epävakaudelta, jota naapurimaamme nyt edustaa. Tähän olemme päätyneet kevään aikana valtiojohtomme luotsaamana. Presidentin, pääministerin ja hallituksen osoittama johtajuus a

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme