SDP EDUSKUNTA

SDP:n Kim Berg: Pohjoismaiden asetettava tasa-arvotyö etusijalle

Jaa

Pohjoismaiden neuvosto kokoontui tällä viikolla vuosittaiseen istuntoonsa. Kokous järjestettiin poikkeuksellisesti kokonaan etäyhteyksillä. Hyvinvointi Pohjolassa -valiokunta sai vieraakseen Tanskan tasa-arvo ja pohjoismaisen yhteistyön ministerin Mogens Jensenin (S). Jensen totesi esittelypuheessaan, että tasa-arvo on kaikissa Pohjoismaissa yksi tärkeimmistä painopistealueista. Kansanedustaja Kim Berg (SDP) halusi nostaa valiokunnan kokouksessa esiin nimenomaan tasa-arvon työelämässä.

Ministeri Mogens Jensen aloitti puheensa sanomalla, että hän on ylpeä siitä, että tasa-arvo-ohjelma on Pohjoismaissa laajennettu koskemaan myös HBTQL-oikeuksia. Jensen kertoi myös, kuinka koronakriisi lisää eriarvoistumista monilla alueilla. Esimerkkeinä Jensen mainitsi työmarkkinat, terveyden ja lähisuhdeväkivallan. Kansanedustaja Kim Berg puolestaan nosti puheessaan esiin työmarkkinoiden tasa-arvon.

- Suomen terveydenhuollossa nähdään kehityskulku, jossa monet terveydenhuollon ammattilaiset harkitsevat ammatin vaihtoa. Tämän lisäksi meillä on ollut vaikeuksia saada nuoria valitsemaan hoitotyö ammatikseen. Hoitoala on koettu hyvin raskaaksi, erityisesti nyt koronaepidemian aikana. Valitettavasti myös palkkataso on liian alhainen. Tämä koskee erityisesti hoitotyötä tekeviä naisia. Siksi tämä on myös tasa-arvokysymys, joka meidän on Pohjoismaissa asetettava etusijalle, painotti kansanedustaja Kim Berg (SDP), joka on Hyvinvointi Pohjolassa -valiokunnan varajäsen.

Ministeri Jensen lisäsi, että koronaepidemia vaikuttaa moniin aloihin. Tanskassa ei ole vielä nähtävillä sellaista suuntausta, jossa huomattavan monet hoitajat haluaisivat vaihtaa ammattia. Jensenin mukaan ratkaisevan tärkeä kysymys on naisten ja miesten välinen palkkaero. Huomiotta ei voi myöskään jättää työpaikoilla tapahtuvaa seksuaalista häirintää. Jensen on kuitenkin iloinen Pohjoismaissa parhaillaan tehtävästä yhteistyöstä tasa-arvoisten palkkojen saavuttamiseksi ja naisten määrän lisäämiseksi johtotehtävissä.

- Me otamme oman tasa-arvon edistämisen erittäin vakavasti oman valiokuntamme vuoden 2021 työsuunnitelmassamme. Ensi vuoden tavoitteemme on, että Pohjoismaat edistävät työmarkkinoiden tasa-arvoa ja sitä, että samasta työstä maksetaan samaa palkkaa. Lisäksi on torjuttava seksuaalista häirintää ja sukupuoleen perustuvaa väkivaltaa sekä purettava toimimattomia valtarakenteita, Berg mainitsi esimerkkeinä.

Suomi aloittaa Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajuuskautensa vuonna 2021. Jatkamme työtämme, ja tavoitteenamme on, että Pohjolasta tulee maailman integroiduin ja kestävin alue.

- Puheenjohtajuuskausi tulee olemaan hyvin mielenkiintoinen. Olen ylpeä myös siitä, että pääministeri Sanna Marin (SDP) kertoi ensi vuoden linjauksiin sisältyvistä suuntaviivoista aktiivisen yhteistyön kehittämiseksi. Näin Pohjolasta luodaan entistä vihreämpi, kilpailukykyisempi ja sosiaalisesti kestävämpi, Berg päätti.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Kristiina Salonen: Pikavippien suoramarkkinointikiellolle ja korkokaton alentamiselle jatkoa4.12.2020 13:45:27 EETTiedote

Hallitus on esittänyt, että tilapäistä lakimuutosta kuluttajansuojalaista jatkettaisiin 30.9.2021 saakka. Tilapäisellä lakimuutoksella laskettiin vakuudettomien luottojen korkokattoa 20 prosentista 10 prosenttiin ja kiellettiin kulutusluottojen suoramarkkinointi. Korkokaton sääntelyllä on tuotu helpotusta taloudellisissa vaikeuksissa oleville ihmisille. Suoramarkkinointikiellolla on estetty kulutusluottojen ja pikavippien aggressiivinen markkinointi koronatilanteesta kärsiviä ihmisiä kohtaan.

SDP:n Mäkinen: Oppositiolta puuttuu uskottava vaihtoehto hallituksen talouspolitiikalle2.12.2020 17:14:18 EETTiedote

Oppositioryhmät ovat julkaisseet vuodelle 2021 omat vaihtoehtobudjettinsa, joita käsiteltiin tänään eduskunnan täysistunnossa. Kansanedustaja Riitta Mäkinen (sd.) kiittää oppositiota keskustelunavauksesta pitäen niitä tärkeänä osana valtiopäivätyötä. - Varjobudjetit auttavat kansalaisia hahmottamaan, mitä oppositio tekisi toisin. Linjaerot ovat selviä. Kokoomuksen vaihtoehto lupaa jälleen kylmää kyytiä nuorille, ikäihmisille ja pitkäaikaistyöttömille, sillä leikkaukset kohdistuvat toimeentulotukeen ja asumistukeen. Kokonaisuudessaan esitys leikkaa erityisesti kahden alimman tuloluokan tuloja, nostaen vastaavasti kahden suurituloisimman luokan. Hallituksen linja on päinvastainen. Mäkinen kiinnittää erityistä huomiota siihen, ettei oppositiolla ole esittää realistista ja uskottavaa vaihtoehtoa hallituksen talouspolitiikalle, joka elvyttää kriisin keskellä, luo edellytyksiä kasvulle ja työllisyydelle sekä ihmisten hyvinvoinnille. - Kokoomuksella oppositiopuolueena on totta kai tiettyjä er

SDP:n Niina Malm: Pitkäaikaissairaus ei saa olla este työelämälle2.12.2020 13:41:57 EETTiedote

IBD-viikkoa vietetään 1.–7. joulukuuta. Viikolla lisätään suomalaisten tietoisuutta tulehduksellisista suolistosairauksista eli IBD:stä. IBD:stä on tulossa suomalaisten uusi kansansairaus, sillä sairastuneita on jo yli 52 000. Tällä viikolla potilasjärjestöjen julkaiseman työelämäselvityksen mukaan yli puolet pitkäaikaissairaista arvioi saaneensa työelämässä vähän tai ei lainkaan tukea sairautensa kanssa. Haasteita aiheuttaa erityisesti tiedon puute sairaudesta. SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Niina Malm on huolissaan siitä, miten heikosti työelämässä ollaan tietoisia pitkäaikaissairauksista. - Pitkäaikaissairaudet eivät välttämättä näy ulospäin ja tämä aiheuttaa valitettavan usein väärinymmärryksiä. Kivuista johtuvia poissaoloja saatetaan tulkita töiden välttelyksi tai laiskuudeksi, vaikka kyse on sairauden oireista, jotka aiheuttavat työkyvylle haittaa. Työpaikoilla ei välttämättä aina nähdä myöskään tarpeelliseksi muokata työntekijän työnkuvaa sellaiseksi, että se olisi henk

SDP:n Viitanen: Kohtuuhintaisen asumisen edistämisen näyttävä vahvasti asuntopoliittisessa ohjelmassa1.12.2020 15:56:54 EETTiedote

SDP:n kansanedustaja, ex-asuntoministeri Pia Viitanen pitää välttämättömänä, että parhaillaan valmisteltavassa hallituksen asuntopoliittisessa toimenpideohjelmassa tuodaan esiin konkreettisia tekoja kohtuuhintaisen asumisen edistämiseksi. Viitanen on jättänyt tänään asiasta hallitukselle kirjallisen kysymyksen. Kysymyksessään Viitanen nostaa esiin uuden valtion tukeman omistusasumisen mallin, valtion asuntorahaston tulevaisuuden turvaamisen ja pitkän korkotuen kehittämisen keinoiksi asumisen kohtuuhintaisuuden tukemiseksi.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan sd-edustajat: Asiakasmaksulain muutoksilla lisätään terveyden tasa-arvoa1.12.2020 13:43:56 EETTiedote

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan demarit ovat tyytyväisiä sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksulain uudistukseen. Asiakasmaksulakiin tehdään useita muutoksia, joiden tavoitteena on poistaa hoidon esteitä ja lisätä terveyden tasa-arvoa. Sosiaali- ja terveysvaliokunta on tänään päättänyt hallituksen esityksen käsittelyn ja laki on tarkoitus hyväksyä tällä viikolla eduskunnan täysistunnossa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme