SDP EDUSKUNTA

SDP:n Kimmo Kiljunen edellyttää työeläkeindeksin korottamista 1.8.2022 lähtien

Jaa

Hallitus esitti toukokuussa lähes kaikkien kansaneläkeindeksiin sidottujen etuuksien aikaistettua korottamista loppuvuodelle 2022. SDP:n Kimmo Kiljunen pitää tätä pientä kansaneläkettä saaville eläkeläisille erittäin tarpeellisena ja ajankohtaisena toimenpiteenä, varsinkin ruoan ja energian hintojen tuntuvasti noustessa. Esityksen mukaan esimerkiksi täysi takuueläke nousee noin 30 euroa ja kansaneläke noin 24 euroa kuukaudessa.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Kiljunen kuitenkin muistuttaa ministerille jättämässään kirjallisessa kysymyksessä, että vaikka pienituloisimpien eläkeläisten talousahdingon helpottaminen on olennaista köyhyyden vähentämisessä, on samalla muistettava, että suomalaisten ensisijainen vanhuuseläke ei ole kansaneläke eikä takuueläke.

-Valtaosa eli 98 prosenttia yli 65-vuotiaista eläkkeellä olevista saa työeläkettä. Olisi perusteltua, että myös näille vain työeläkettä saaville vanhuuseläkeläisille kohdennettaisiin tänä vuonna aikaistettu indeksikorotus. Käytäntö on entuudestaan tuttu, sitä on aikaisemmin sovellettu korkean inflaation vuosina 1977–1984, Kiljunen huomauttaa.

Kaikkien eläkeläisten toimeentulon kannalta ongelmallista on se, että perusturva on ollut Suomessa jo vuosikausia riittämättömällä tasolla eikä ansiosidonnaisen työeläkkeen tasoakaan ole pystytty ylläpitämään. Mediaanituloon suhteutettuna eläkeläisten elintaso on koko ajan laskenut iän karttuessa.

-Inflaatio on viime vuodesta kiihtynyt ja vaikuttaa edelleen kiihtyvän. Myös työeläkeindeksiin tulee tehdä aikaistettu korotus 1.8.2022 lähtien. Vanhuuseläkkeen taso on eläkeläisille yhtä olennainen kysymys kuin palkansaajille palkkataso, Kiljunen tähdentää.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Vammaisten työllisyyden edistäminen tarvitsee oman tiekarttansa4.7.2022 14:55:37 EEST | Tiedote

Kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen on jättänyt eduskunnalle toimenpidealoitteen vammaisten työllisyyden edistämisen tiekartan valmistelun aloittamisesta. Tiekartan tarkoituksena on luoda selkeä yhtenäinen tavoitetila ja toimenpiteet vammaisten työllisyyden edistämiseksi. Tiekarttaa on aikaisemmin esittänyt muun muassa yhdenvertaisuusvaltuutettu eduskuntakertomuksessaan.

Kansanedustaja Tuula Väätäinen: SDP:n johtama hallitus on päättäväisesti toteuttanut hallitusohjelmaa4.7.2022 14:53:08 EEST | Tiedote

SDP:n kansanedustaja Tuula Väätäinen toteaa, että Sanna Marinin johtama hallitus on päättäväisesti toteuttanut hallitusohjelmaan kirjattuja linjauksia vaikeina aikoina. Suurimman osan vaalikaudesta hallitus on joutunut työskentelemään hyvin poikkeuksellisissa olosuhteissa vaikeiden asioiden äärellä. Haasteiden edessä hallitus on määrätietoisesti vaalikauden alusta asti saattanut hallitusohjelmakirjauksia toteen. Väätäinen on tyytyväinen, että aikana, jolloin Suomi on joutunut kohtaamaan globaalin pandemian, sodan Euroopassa ja muita vaikeita haasteita, on maatamme johtanut sosialidemokraattien vetämä hallitus.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme