SDP EDUSKUNTA

SDP:n Kimmo Kiljunen: Harhaanjohtava markkinointi ahdistaa yrittäjiä

Jaa

SDP:n Kimmo Kiljunen jätti ministerille kirjallisen kysymyksen yrityksiin kohdistuvasta harhaanjohtavan markkinoinnin ja palveluihin liittyvän huijaamisen torjumisesta.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Kiljunen näkee puhelinmarkkinointipalveluihin usein liittyvän harhaanjohtamisen ja suoranaisen huijaamisen laajempana, usein piiloon jäävänä ilmiönä, jonka torjuminen vaatii konkreettisia toimia.

– Kaupparekisterin mukaan viime vuonna perustettiin 41 009 uutta yritystä. Väestöryhmistä maahanmuuttajat ryhtyvät yhä useammin yrittäjiksi ja vuonna 2021 Suomessa oli yli 10 000 maahanmuuttajien perustamaa yritystä, Kiljunen toteaa.

Harhaanjohtava markkinointi kohdistetaan tietoisesti varsinkin uusiin yksinyrittäjiin ja maahanmuuttajayrittäjiin, koska heiltä puuttuu kontaktit, osaaminen ja resurssit tarkistaa puhelinmyyntipalveluiden oikeellisuus. Lisäksi maahanmuuttajilla on usein puutteellinen kielitaito.

– Vilpilliset markkinoijat soittavat yrittäjälle heti yrityksen perustamisen jälkeen. Myyjä kyselee aluksi yritystietoja tarkistusmielessä. Lisäksi tarjotun palvelun nimi on hyvin lähellä olemassa olevaa palvelua, esimerkiksi 118-numerohakua. Palvelu on hinnoiteltu pariksi sadaksi euroksi ja yrittäjää maanitellaan puhelimessa, kunnes hän myöntyy, Kiljunen selventää.

Jälkeenpäin myyjän tavoittaminen ja tilauksen peruminen on usein jopa mahdotonta. Välttyäkseen uhkaavalta saatavien perinnältä ja merkinnältä luottotietorekisteriin suurin osa maksaa laskun, vaikka kokee tulleensa huijatuiksi. Oikeudenkäynteihin ei ole varaa ja kokemus huijatuksi tulemisesta hävettää, siksi rikosilmoitusta ei tehdä ja tapaukset jäävät tutkimatta.

– Laskusummat ovat pienehköjä, mutta ne kohdistuvat suureen joukkoon yrittäjiä. Näin laskuista kertautuu huomattava summa vilpillisesti toimiville markkinoijille. Me kaikki hyödymme yrittäjyydestä, siksi on oltava keinoja harhaanjohtavaa markkinointipuhelinmyyntiä vastaan, Kiljunen päättää.

Kiljunen kysyy ministeriltä kirjallisessa kysymyksessään:

– Millainen tilannekuva ministerillä on yrityksiin kohdistuvasta harhaanjohtavasta markkinoista ja palveluihin liittyvästä huijaamisesta?

– Näkeekö ministeri tarvetta ryhtyä lainsäädännön uudistuksiin harhaanjohtavan markkinoinnin ja huijaamiseen estämiseksi?

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n ryhmäpuhe ajankohtaisselontekokeskustelussa turvallisuusympäristön muutoksesta & valtioneuvoston selonteosta Suomen liittymisestä Pohjoisatlantin liittoon17.5.2022 14:39:41 EEST | Tiedote

Arvoisa puhemies, Sosiaalidemokraattinen eduskuntaryhmä tukee valtioneuvoston esitystä. Suomen tulee hakea Naton jäsenyyttä täysimääräisin oikeuksin ja velvollisuuksin. Ärade talman, Den socialdemokratiska riksdagsgruppen stöder Finlands anslutning till försvarsalliansen Nato. Efter det ryska angrepet får vi inte ta minsta lilla risk för att vi lämnas ensamma med det nuvarande aggressiva Ryssland. Suomen pitkäaikaisen turvallisuuspoliittisen linjan ydin on ollut taata rauha ja vakaat olot Suomelle. Samalla olemme pyrkineet edistämään konfliktien rauhanomaista ratkaisemista maailmanlaajuisesti. Suomen politiikka on ollut idealistista, mutta samalla vakaan realistista. Olemme tukeneet kriisinhallintaa, ihmisoikeuksia ja konfliktien ennaltaehkäisyä. Samalla olemme huolehtineet omasta uskottavasta, yleiseen asevelvollisuuteen ja maanpuolustustahtoon nojaavasta puolustuksestamme. Suomi on myös vuosikymmenten ajan rakentanut puolustuskumppanuuksia monien valtioiden kanssa, ja olemme tehneet

Ulkoasiainvaliokunnan sd-edustajat: Suomen on haettava Nato-jäsenyyttä17.5.2022 09:37:03 EEST | Tiedote

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta on saanut valmiiksi mietintönsä valtioneuvoston turvallisuusympäristön muutosta ja Suomen liittymistä Pohjois-Atlantin liittoon käsittelevistä selonteoista. Valiokunnan jäsenten, SDP:n kansanedustajien Erkki Tuomiojan, Kristiina Salosen, Kimmo Kiljusen ja Johannes Koskisen mukaan valiokunta on tehnyt huolellisen arvion toimista Suomen turvallisuuden vahvistamiseksi.

SDP:n Anneli Kiljunen: Naton jäsenyys antaa voimakkaan pidäkkeen sotilaallisen voiman käyttämiselle Suomea vastaan16.5.2022 16:08:24 EEST | Tiedote

Eduskunnassa tänään käytävässä lähetekeskustelusta valtioneuvoston selonteosta Suomen liittymisestä Pohjois-Atlantin liittoon kansanedustaja Anneli Kiljunen (sd.) kertoo äänestävänsä Naton jäsenyyden puolesta, koska toivoo jäsenyyden ehkäisevän sotilaallisen hyökkäyksen Suomeen ja mahdollistavan näin turvallisemman elinolosuhteet kansalaisille elää Venäjän naapurustossa. Kiljunen korostaa puheenvuorossaan myös rauhan edistämisen ja yhteistyön merkitystä myös tulevaisuudessa.

Kansanedustaja Eloranta: Pienen maan suurin voima on yksimielisyys16.5.2022 13:53:21 EEST | Tiedote

Eduskunta on tänään aloittanut keskustelunsa valtioneuvoston esityksestä hakea Pohjois-Atlantin liiton jäsenyyttä. Tätä ennen olemme eduskunnan valiokunnissa ripeällä tahdilla käsitelleet valtioneuvoston ajankohtaisselontekoa turvallisuusympäristön muutoksesta, joka annettiin eduskunnalle kuukausi sitten 14.4. eli juuri ennen pääsiäistä. Samaan aikaan suomalaisten enemmistö on asettunut Natoon liittymisen kannalle. Myös Sdp:n eduskuntaryhmä ja puoluevaltuusto on päättänyt tukea Suomen Nato-jäsenyyttä.

SDP:n Kymäläinen: Nato-jäsenyydellä takaamme Suomen turvallisuutta ja vakautta16.5.2022 12:09:58 EEST | Tiedote

Kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) tukee täysin Suomen hakemista Naton jäseneksi. Koronatartunnan vuoksi hän ei pääse eduskunnan täysistuntoon keskustelemaan ja äänestämään asiasta. Eduskunta käsittelee tänään valtioneuvoston selontekoa Suomen liittymisestä Pohjois-Atlantin liittoon, Natoon. Kymäläinen on ilmoittanut kannattavansa jäsenyyttä jo vuodesta 2015 lähtien.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme