SDP EDUSKUNTA

SDP:n Kimmo Kiljunen kiirehtii humanitaaristen viisumien myöntämistä

Jaa
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Kansanedustaja Kimmo Kiljunen perää nopeita toimia humanitaaristen viisumien myöntämiseksi jättämässään kirjallisessa kysymyksessä. Kiljunen painottaa tärkeyttä luoda käytäntö, jolla turvataan sekä Suomessa että koko Schengen-alueella humanitaaristen viisumien myöntäminen mm. ihmisoikeuksien puolustajille, hallitusta kritisoiville toimittajille, kansalaisjärjestöjen jäsenille ja oppositioaktivisteille.

-Euroopan maat ovat tiukentaneet viisumipolitiikkaansa viime aikoina. Puola ja Viro ovat omaksuneet jyrkimmän kannan linjaten kaikki venäläiset turvallisuusuhaksi. Myös Suomi on rajoittamassa viisumien myöntämistä ja on mahdollista, että EU:ssa viisumien myöntäminen lopetetaan kokonaan venäläisille, Kiljunen kertoo.

Kiristyneet viisumikäytännöt huolestuttavat ihmisoikeusjärjestöjä; ne kohdistuvat myös oppositioon, taitelijoihin ja toisinajattelijoihin, joiden toimintamahdollisuudet ovat erittäin vaikeita tekaistujen syytteiden, kotietsintöjen ja pitkien vankeustuomioiden takia. Monilta on riistetty passit, mikä estää maasta poistumisen edes väkivallan uhassa. Artists at Risk-järjestö raportoi, että yli 330 oppositiossa olevaa venäläistä ja valkovenäläistä taiteilijaa ja kulttuurityöntekijää on hakenut pääsyä järjestön piiriin Ukrainan sodan alkamisen jälkeen. 

-Tarve humanitaarisille viisumeille on suuri ja erittäin kiireellinen. Jotta ihmisoikeuksien puolustajat, toisinajattelijat, aseistakieltäytyjät, sotilaskarkurit, taiteilijat ja opposition edustajat pääsivät matkustamaan turvalliseen maahan, Suomen tulisi olla aloitteellinen EU:n puitteissa, jotta humanitaarinen viisumi voitaisiin ottaa osaksi koko Schengen-alueen yhteistä viisumipolitiikkaa.  Vastaavanlainen humanitaarinen viisumi on jo käytössä ainakin Ranskassa, Saksassa ja Puolassa, Kiljunen selventää.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Piritta Rantanen: Budjettiesityksellä tähdätään onnistuneeseen kotoutumiseen23.9.2022 11:00:00 EEST | Tiedote

Hallintovaliokunnan jäsen Piritta Rantanen osallistui eilen täysistunnossa keskusteluun budjetin sisäministeriön pääluokkaa koskevaan keskusteluun, jossa keskusteltiin myös ukrainalaisten kotoutumisen edistämisestä ja näkee, että budjettiin on saatu paljon sellaista rahoitusta, mikä auttaa Suomeen tulleiden ukrainalaisten tilannetta. Rantanen kertoo, miten merkityksellinen osa yhteisöä ukrainalaisista on kotikaupungissaan Jämsässä tullut, ja pitää esityksessä olevia asioita tärkeinä.

Pitkään valmisteltu eläinten hyvinvointilaki annettiin eduskunnalle – Pia Viitanen toivoo lain nopeaa mutta laadukasta käsittelyä ja pikaista voimaantuloa22.9.2022 14:44:14 EEST | Tiedote

- On välttämätöntä, että vanhentunut eläinsuojelulaki uudistetaan eläinten hyvinvointilaiksi. Moni asia etenee hyvään suuntaan ja eläinten lajityypillinen käyttäytyminen mahdollistetaan entistä paremmin. Eläinten käyttäytymistieteellinen tutkimus kehittyy nyt niin nopeasti, että uskon lain uudistustarpeiden olevan edessämme taas pian. Nyt on tärkeää keskittyä siihen, että tämä laki saadaan hyväksytyksi aikataulussa ja voimaan pikaisesti, sanoo Viitanen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme