SDP EDUSKUNTA

SDP:n Kimmo Kiljunen: Ministerin vastaus kysymykseen pienten työeläkkeiden korottamisesta jää vajaaksi

Jaa
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen on vastannut 23 demarikansanedustajan jättämään kirjalliseen kysymykseen pienten työeläkkeiden korottamisesta.

Kansanedustajat kysyivät ministeriltä:

  1. Milloin käynnistetään hallitusohjelmaan kirjattu selvitys, miten työeläkejärjestelmän kautta voitaisiin parantaa pienimpiä työeläkkeitä saavien asemaa?
  2. Voitaisiinko samassa yhteydessä selvittää puoliväli-indeksin palauttamista työeläkkeisiin uudentyyppisellä, solidaarisella europainotteisella indeksillä?

Kirjallisen kysymyksen ensimmäisenä allekirjoittajana arvostan ministerin kantaa, että eläkeläisten toimeentulon turvaaminen, työeläkejärjestelmän rahoituksellisen kestävyyden ja sukupolvien välisen oikeudenmukaisuuden varmistaminen ovat eläkepolitiikan keskeisiä tavoitteita.

Ministerin vastauksessa todetaan, että vuoden 2020 lopussa 44 prosentilla eläkkeensaajista kokonaiseläke oli alle 1 400 euroa. Näiden hallitusohjelmassa kaavailtu 100 euron nettomääräinen korotus maksaisi 890 miljoonaa euroa vuodessa. Ministerin mukaan tämä edellyttäisi joko työeläkevakuutusmaksujen nostamista tai muiden työeläkkeensaajien eläkkeiden heikentämistä.

Ministeri toteaa vastauksessaan muussa kohdassa, että myös eläkerahastojen tuottoja ”käytetään työeläkkeiden maksuun”. Miksi hallitusohjelman kirjaukseen pienempien työeläkkeiden 100 euron korottamisesta ei voitaisi käyttää rahastojen tuottoja, vaan paine siirrettäisiin työeläkevakuutusmaksuihin tai jopa muiden työeläkkeiden heikennykseen? Tältä osin ministerin vastaus on pahasti vajaa.

Viimeisen neljännesvuosisadan eläkerahastot ovat kasvaneet keskimäärin 8 miljardia euroa vuodessa. Hallitusohjelman laatimisen jälkeen rahastot ovat paisuneet 20 miljardia euroa vuodessa ollen nyt ennätykselliset 240 miljardi euroa – ja kasvu vain jatkuu. Miksi eläkerahastojen kasvuvauhdista ei voitaisi tinkiä ja näin rahoittaa pienten työeläkkeiden tasokorotus?

Ajatuksen uudenlaisesta tulonjakoa tasoittavasta indeksistä ministeri siirtäisi seuraavaan laajempaan eläkeuudistusprosessiin. Se tarkoittaa, ettei edes selvitystyötä oikeudenmukaisemman indeksin toteuttamisesta päästä nyt käynnistämään.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Matias Mäkynen: "Kokoomuksella hyvät tavoitteet, mutta huonosti toimivat keinot"26.11.2021 13:32:07 EET | Tiedote

SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen kiittää kokoomusta vahvasta sitoutumisesta tutkimus-, kehitys- ja innovaatiorahoituksen nostamiseen vaihtoehtobudjetissaan. Vaikka valtiovarainministeriö epäröi laskelmissaan julkisten TKI-investointien kannattavuutta, on tärkeää, että investointeihin sitoudutaan yli hallitus-oppositio -rajan. - Tutkimustoimintaan satsaaminen on tärkeää, mutta rahoituksen ottaminen kaikista heikoimmassa asemassa olevilta ei ole kestävää. Kokoomuksen leikkaukset työttömien toimeentuloon lasketaan sadoissa miljoonissa, asumistuki mukaan luettuna yli miljardissa. Tämä olisi katastrofi monen pienituloisen toimeentulon kannalta ja erittäin epäoikeudenmukaista, sanoo Mäkynen. Kokoomus perustelee leikkauksia kannustinloukkujen purkamisella. Tutkimusten mukaan suomalaisen sosiaaliturvan kannustinongelmat eivät kuitenkaan liity sosiaaliturvan tasoon tai ratkea etuuksia heikentämällä. Päinvastoin, työttömyysturvan sovittelu on kansainvälisesti vertaillen erittäin kannustava

SDP:n ja eduskunnan globaaliryhmän puheenjohtaja al-Taee: Suomalaiset järjestöt tekevät tarpeellista kehitysyhteistyötä maailmalla26.11.2021 11:00:07 EET | Tiedote

Ulkoministeriö on myöntänyt yhteensä noin 276 miljoonaa euroa rahoitusta kehitysyhteistyöohjelmiin vuosille 2022-2025. Myönnetyt tuet ovat ohjelmatukia ja ne ovat osa kansalaisyhteiskunnan kehitysyhteistyöhön suunnattua kehitysyhteistyömäärärahaa. Ohjelmatuet ovat merkittävä osa Suomen kehityspolitiikan ja kansalaisyhteiskuntalinjauksen toimeenpanoa. Kansanedustaja al-Taee näkee tämän erittäin positiivisena asiana.

Eduskunnan Saaristomeriryhmä: Itämeri ei pelastu vain juhlapuheilla – vaikuttavia toimenpiteitä tarvitaan ja niistä päätetään nyt25.11.2021 16:34:27 EET | Tiedote

Hallitus on piakkoin päättämässä mihin ympäristötoimenpiteisiin ja millä ehdoilla Suomen CAP-suunnitelmassa rahaa kohdennetaan. Tämä pian valmistuva Suomen vuosien 2023-2027 CAP-suunnitelma vaikuttaa siihen miten hyvin Saaristomeren ravinnevirtoihin saadaan käänne vuoteen 2027 mennessä ja voidaanko pääministeri Marinin hallituksen huhtikuinen päätös Saaristomeriohjelman perustamisesta vaikuttavasti toteuttaa. Nyt on viime kädessä kyse siitä saadaanko Saaristomeren valuma-alue pois HELCOMin hotspot-listalta vuoteen 2027 mennessä, eduskunnan Saaristomeriryhmän puheenjohtajat Kai Mykkänen, kok ja Eeva-Johanna Eloranta, sdp korostavat. -Vuosikaudet ympäristötoimenpiteet ovat olleet tehottomia eikä parannusta ole nytkään näköpiirissä. Jos Itämerta suojellaan vain juhlapuheissa, ei tilanne koskaan korjaannu. Kyse ei ole edes rahasta vaan ainoastaan sen järkevästä kohdentamisesta, toteaa Mykkänen. - Kierrätysravinteen käytön täytyy olla viljelijälle kannattavaa. Jos kaupasta saa teollista lan

SDP:n Eveliina Heinäluoma ehdottaa pohjoismaista säätelyä esteettisille pistoshoidoille23.11.2021 15:36:37 EET | Tiedote

Kauneudenhoidon asiakkaat eivät tällä hetkellä voi varmistua esteettisten pistoshoitojen toteuttajan koulutuksesta, mikäli tämä ei ole terveydenhuollon ammattilainen. Suomessa kaikkien muiden täyteaineiden paitsi botuliinin osalta hoitojen tarjoajalta ei edellytetä terveydenalan koulutusta. Eveliina Heinäluoma ehdottaa, että pistoshoitojen antaminen rajataan pohjoismaissa vain terveydenhuollon ammattilaisille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme