SDP EDUSKUNTA

SDP:n Kimmo Kiljunen: Nykymuotoiset konfliktit edellyttävät kokonaisvaltaista lähestymistapaa kansainväliseen kriisinhallintaan

Jaa
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Tänään keskiviikkona julkistettiin kriisinhallinnan parlamentaarisen komitean mietintö ylivaalikautisesta tavoitelinjauksesta kriisinhallintatoiminnan vaikuttavuuden ja resurssien käytön vahvistamiseksi. Kansainvälinen kriisinhallinta on osa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa, johon osallistumalla Suomi on mukana kansainvälisessä yhteistyössä kantamassa vastuuta vakaudesta ja rauhasta.

Nykyiset konfliktit ovat luonteeltaan monimuotoisia; perinteisten valtioiden välisten aseellisten konfliktien sijaan konfliktit ovat useimmiten maan sisäisiä, joissa osapuolina on valtiollisia ja ei-valtiollisia toimijoita, myös ulkopuolisilla valtioilla voi olla osuutensa konflikteissa. Konflikteille otollista maaperää on jo ennestään heikko hallinto ja oikeusvaltioperiaatteen kunnioittaminen, yhteiskunnan jakautuneisuus, köyhyys ja ihmisoikeuksien polkeminen.

- Komitean mietinnön mukaisesti kriisinhallinta tuleekin nähdä osana laajempaa kokonaisuutta yhteiskunnan vakauttamista ja jälleenrakentamista. Humanitaarinen apu, rauhanvälitys, rauhanrakentaminen, kehitysyhteistyö ja kriisinhallinta ovat toisiaan täydentäviä ja joilla kaikilla on oma sijansa ja tehtävänsä kestävän vakauden ja rauhan rakentamisessa, Kiljunen huomioi.

- Afrikan maanosan haasteiden ja kehityskulkujen vuoksi sen merkitys kriisinhallinnan maantieteellisenä painopisteenä korostuu, Kiljunen jatkaa.

Naisten osallistumista kriisinhallintaan tulee vahvistaa sekä Suomessa että kansainvälisesti, myös naisten pääsyä kriisinhallinnan johtotehtäviin tulee tukea. Kestävän vakauden ja rauhan rakentamisen kannalta naisten osallistuminen rauhanprosesseihin on keskeinen tekijä. Myös kriisinhallintatoimintaan kuuluu sukupuolten välisen tasa-arvon edistäminen.

- On tärkeää, että Suomen kriisinhallintaosallistumisen vaikuttavuudesta saadaan mahdollisimman kattava kuva. Vaikuttavuuden arviointia tulee edelleen kehittää ja toteuttaa se laaja-alaisena eri hallinnonalojen yhteistyönä, Kiljunen toteaa.

***
Kimmo Kiljunen toimi kriisinhallinnan parlamentaarisen komitean jäsenenä. Komitean toimikausi oli 6.3.2020-28.2.2021 ja perustuen pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelmaan sen tehtävänä oli laatia ylivaalikautinen ja kokonaisvaltainen kriisinhallinnan tavoitelinjaus.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Heidi Viljanen: Korona on osoittanut julkisen hallinnon kehittämistarpeet 9.4.2021 12:14:23 EEST | Tiedote

Vahva ja laaja julkinen hallinto on tärkeä osa pohjoismaista hyvinvointivaltiota. Vaikka meillä Suomessa on monilla mittareilla mitattuna erittäin hyvä julkinen hallinto, on koronakriisi kuitenkin osoittanut siinä kipukohtia. SDP:n kansanedustaja Heidi Viljanen näkee, että julkisen hallinnon tulee toimia tulevaisuudessa entistä saumattomammin yhteistyössä, kansalaisten hyväksi. - Nykytilanteessa julkisen hallinnon hajanaisuus ja siilomaisuus haittaa eri toimijoiden avointa yhteistyötä ja yhteisten päämäärien laatimista. Kun rakenteet ovat tällaiset, on myös kansalaisten vaikea saada parasta mahdollista palvelua, Viljanen sanoo. Viljanen toteaakin, että julkisen hallinnon kokonaisvaltainen kehittäminen on tärkeä teko tulevaisuuden hyvien palvelujen turvaamiseksi. Hyvä julkinen hallinto on parhaimmillaan, kun se toimii saumattomasti yhteen ja pystyy toimimaan myös kriisiaikoina vaikuttavasti ja tehokkaasti. Koronan myötä myös etäratkaisujen tarve on tullut näkyväksi. Digitalisaatio eteni

VR:n palvelutaso turvattava myös Itä- ja Kaakkois-Suomessa9.4.2021 10:38:00 EEST | Tiedote

- VR käyttää koronakriisiä tekosyynä keskittäessään johdonmukaisesti palveluitaan pääkaupunkiseudulle. Heikennykset koskevat erityisesti junahenkilöstöä ja nyt YT-menettelyn kohteena ovat konduktöörit. Supistamistoimet kohdentuvat pääosin Itä- ja Kaakkois-Suomeen, sanovat liikenne- ja viestintävaliokunnan SDP:n kansanedustajat Paula Werning ja Seppo Eskelinen. Jo aiemmin tehdyillä päätöksillä rautatieliikenteen ohjaus Joensuussa ja Vainikkalassa lopetettiin ja henkilöstölle annettiin mahdollisuus siirtyä Kouvolaan. Myös Kouvolan ohjauskeskuksen toimintaa suunniteltiin keskitettäväksi pääkaupunkiseudulle. Uusimpana toimenpiteenä yhtiö ilmoitti käynnistävänsä YT-neuvottelut konduktöörien Kouvolan työpisteen lakkauttamisesta. Esitys koskettaa 27 työntekijää ja eipä yllättäisi sekään, jos seuraava siirto koskisi Joensuun 13 työntekijän työpistettä. Neuvottelujen tavoitteena on työntekijöiden siirto Etelä-Suomeen lähiliikenteen palveluihin. - Näillä toimilla heikennetään huomattavasti junal

SDP:n Kvarnström: Kierrätettävyyden lisääminen tärkeää uudessa jätelaissa9.4.2021 07:53:00 EEST | Tiedote

Eduskunta alkaa tällä viikolla käsittelemään ehdotusta uudeksi jätehuoltoa koskevaksi lainsäädännöksi. Myös ympäristövaliokunnassa aloitetaan tänään alan asiantuntijoiden kuulemiset. Kansanedustaja Johan Kvarnströmin pitää ehdotusta on kompromissina, jota voi olla tarpeen vielä viimeistellä. Kvarnström on kuitenkin tyytyväinen muutoksiin, jotka parantavat jätteiden uudelleenkäyttöä ja kierrätystä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme