SDP EDUSKUNTA

SDP:n Kimmo Kiljunen: Petteri Orpo johtaa tietoisesti harhaan EU-vaikuttamisesta

Jaa

SDP:n kansanedustaja ja suuressa valiokunnassa demariryhmää vetävä Kimmo Kiljunen oikoo kokoomuksen puheenjohtajan virheellisiä väittämiä, joita tämä esitti lauantaina 12. marraskuuta YLEn Ykkösaamussa.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Petteri Orpo väitti Ykkösaamun haastattelussaan EU:n ennallistamisasetuksesta: ”12 viikkoa pidettiin pääministerin johdolla asiaa pöydällä ja sillä aikaa komissio valmisteli tämän esityksen. Tässä tuli suuri virhe.”

- Petteri Orpon poliittisella kokemuksella tiedetään, että tämän kokoisten asiakokonaisuuksien valmistelua ei tehdä komissiossa kolmessa kuukaudessa viikossa. Esitystä on valmisteltu useita vuosia ja ennallistamisasetuksen linjoja vedettiin jo EU:n biodiversiteettistrategiassa. Sitä Orpo lähetyksessä virheellisesti kutsui asetukseksi. Jos tässä alkumetreillä olevassa ennallistamisasetusprosessissa on tapahtunut jokin virhe, niin se jossain muualla kuin hallituksessamme, kansanedustaja Kiljunen korjaa.

Lisäksi Orpo väitti, että ”Toissijaisuusvaatimus ja sen esittäminen komissiolle on ihan työjärjestyksien mukaan hallituksen tehtävä. Olen itse ollut kahdessa eri hallituksessa ja tiedän sen.”.

- EU:n perussopimusten mukaan toissijaisuushuomautuksen jättäminen on jäsenvaltioiden parlamenttien tehtävä, ei hallitusten. Sananvalinnat saattavat kokeneeltakin poliitikolta mennä suorassa lähetyksessä sekaisin, mutta Orpon väite sellaisenaan on silkkaa poliittista potaskaa, Kiljunen päivittelee.

Hän hämmästelee, mitä Eurooppa-puolueena itseään mainostavan kokoomuksen EU-osaamiselle on tapahtunut.

- Koko toissijaisuusasiaa on kokoomuksessa lähestytty väärästä kulmasta. Toissijaisuusasia on toissijainen kysymys ennallistamisasetusta laadittaessa. Suomen toissijaisuushuomautus ei olisi itse asiaa miksikään muuttanut, sillä Ruotsia lukuun ottamatta yksikään toinen jäsenvaltio ei ole sellaista jättänyt. Sen realisoitumisen taakse olisi vaadittu kolmasosa jäsenmaista. Sen sijaan Suomen toissijaisuushuomautus olisi siirtänyt meidät katsomon puolelle, kun varsinaiset neuvottelut asetuksesta ovat nyt vasta alkamassa.

- Ennallistamista kaipaisi tosiaan kokoomuksen EU-politiikka ja EU-asioiden tuntemus, kuten ministeri Tytti Tuppurainenkin osuvasti välikysymyskeskustelussa sanoi, Kiljunen huokaa.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja Kristiina Salonen: Pidän tärkeänä, että nykyinen eduskunta voi viedä NATO-jäsenyysprosessin loppuun5.12.2022 12:56:33 EET | Tiedote

Hallitus on tänään antanut eduskunnalle lakiesityksen Suomen liittymisestä Pohjois-Atlantin liittoon. Suomi ei aio tehdä jäsenyyteen mitään varaumia ja tavoitteena on, että Suomi ja Ruotsi liittyvät samanaikaisesti. Kansanedustaja Kristiina Salonen korostaa Nato-jäsenyyden merkitystä ja toivoo prosessin oltavan läpivietävissä vielä tällä hallituskaudella.

Talousvaliokunnan sd-edustajat: Sähköntuottajien voittoveron tuotto suunnattava sähkön käyttäjille2.12.2022 15:24:19 EET | Tiedote

- Energian voimakas hinnannousu on ajanut monet kotitaloudet vaikeaan tilanteeseen, mutta samalla se on tuonut monille energiayhtiöille kohtuuttomia voittoja. Tänään lausuntokierrokselle lähtenyt hallituksen esitys fossiilisten sähköntuottajien väliaikaisesta voittoverosta mahdollistaa näiden voittojen suuntaamisen kalliista energianhinnasta kärsivien kansalaisten auttamiseksi, sanovat SDP:n talousvaliokunnan kansanedustajat Matias Mäkynen, Hussein al-Taee, Raimo Piirainen ja Tuula Väätäinen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme