SDP EDUSKUNTA

SDP:n Kimmo Kiljunen: Postin erityisjakelupalvelun pitäisi toteutua ilman huomattavia lisäkuluja koko Suomessa myös sanomalehtien varhaisjakelussa

Jaa

Kansanedustaja Kimmo Kiljunen jätti kirjallisen kysymyksen postin erityisjakelupalvelun toteutumisesta sanomalehtien varhaisjakelussa, koska on huolissaan palvelun toteutumisesta haja-asutuspaikkakunnilla.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Postilaissa säädetään postilaatikon sijainnista, ja niiden mukaisesti Posti tai muu postiyritys määrittelee sijaintipaikan Liikenne- ja viestintäviraston päätöksestä. Lakiin on kirjattu myös tärkeä periaate siitä, että sijainnissa tulee ottaa huomioon kohtuullinen matka postinsaajan osoitepaikasta, paikalliset olosuhteet tai postinsaajan iästä tai terveydentilasta aiheutuvat erityistarpeet.

-On tärkeää, että postilaatikon sijainnissa voidaan ottaa huomioon yli 75-vuoden ikä. Tänä vuonna yli 75-vuotiaita suomalaisia on noin 600 000 ja väestöennusteen mukaan he ovat nopeimmin kasvava ikäryhmä. Henkilökohtaisten erityistarpeiden perusteella postin erityistalousjakeluun - eli tontin rajalla olevaan postilaatikkoon tai huoneiston postiluukkuun - on oikeutettu alle 30 000 taloutta, Kiljunen kertoo.

Sanomalehtien toimittaminen varhaisjakelussa kodin lähellä olevaa laatikkoon tai postiluukkuun ei kuitenkaan kuulu erityistalouspalveluun, vaan tästä vastaa paikallinen lehtiyritys.

- Sanomalehtien varhaisjakelu kodin lähelle siirrettyyn laatikkoon tai huoneiston postiluukkuun aiheuttaa usein haja-asutuspaikkakunnilla tuntuvia lisämaksuja, jopa saman verran kuin maksaa sanomalehden vuosikerta. Periaate liikkumisrajoitteen tai iän huomioimisesta ei näin johdakaan postinsaajan kannalta parempaan, koska kulut nousevat liian suuriksi. Ilman lisämaksullista palvelua sanomalehdet jaettaisiin vasta myöhään iltapäivällä, jolloin lehden tilaajat syystä pohtivat, kannattaako lehteä lainkaan tilata, sanoo Kiljunen.

Kirjallisessa kysymyksessään Kiljunen toteaa, että sanomalehtien jakelu ilman kalliita lisämaksuja on tärkeää harvaan asutuilla paikkakunnilla moniäänisen tiedonsaannin, paikallislehtien elinkelpoisuuden ja yhdenmukaisten palvelujen oikeudenmukaisen saatavuuden kannalta. Kiljunen kysyy ministeriltä, olisiko mahdollista kehittää postilainsäädäntöä siten, että erityisjakelupalvelussa olevien sanomalehtien varhaisjakelulle asetettaisiin kohtuullinen maksuyläraja.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Talousvaliokunnan sd-edustajat: Sähköntuottajien voittoveron tuotto suunnattava sähkön käyttäjille2.12.2022 15:24:19 EET | Tiedote

- Energian voimakas hinnannousu on ajanut monet kotitaloudet vaikeaan tilanteeseen, mutta samalla se on tuonut monille energiayhtiöille kohtuuttomia voittoja. Tänään lausuntokierrokselle lähtenyt hallituksen esitys fossiilisten sähköntuottajien väliaikaisesta voittoverosta mahdollistaa näiden voittojen suuntaamisen kalliista energianhinnasta kärsivien kansalaisten auttamiseksi, sanovat SDP:n talousvaliokunnan kansanedustajat Matias Mäkynen, Hussein al-Taee, Raimo Piirainen ja Tuula Väätäinen.

SDP:n 1. varapuheenjohtaja Niina Malm: Ammattiin valmistuvien tietosuojakäytäntö ei lisää amisten arvostusta2.12.2022 11:03:48 EET | Tiedote

Ylioppilasjuhlat ovat pitkään olleet suuri, jopa yhteiskunnallinen juhlapäivä, siinä missä ammattiin valmistuvia on hädin tuskin noteerattu. Viime vuosina amisten arvostusta on yritetty nostaa esimerkiksi julkaisemalla ammattiin valmistuvien nimet samalla tavalla kuin ylioppilaiden nimet. Yleinen ammatillisten oppilaitosten tietosuojakäytäntö kuitenkin estää monen nimen julkaisemisen. Ammattiin valmistuvien nimien julkaisemisen tulisi olla yhtä helppoa kuin ylioppilaiden, sanoo kansanedustaja Niina Malm (sd).

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme