SDP EDUSKUNTA

SDP:n Kimmo Kiljunen: Vanhuuseläkkeiden leikkaus ei auta valtiontalouden tasapainotusta

Jaa
-On tarpeellista pohtia julkisen talouden vahvistamista tulevalla vaalikaudella. Sitä ei pidä kuitenkaan tehdä heikoimpien ja haavoittuvimpien kustannuksella hyvätuloisten sijaan, sanoo kansanedustaja Kimmo Kiljunen (sd). -Ei ole mitään mieltä leikata vanhuuseläkeindeksiä julkisen talouden tasapainottamiseksi, koska valtio ja kunnat eivät maksa työeläkkeitä.
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Valtiovarainministeriö julkaisi tänään meno- ja rakennekartoituksen, jossa erääksi tulevien vuosien säästötoimeksi nostettiin työeläke- ja kansaneläkeindeksien korotusten pienentäminen neljän vuoden ajaksi. Toteutuessaan tämä tarkoittaisi eläketulojen ostovoiman heikkenemistä entistä enemmän suhteessa ansiotuloihin.

-Valtionvarainministeriön kartoituksessa on kolme outoa piirrettä. Miksi ylipäätään esitetään leikkauksia niille, joilla ei ole, kun pääpainon pitäisi olla niillä, joilla on. Toiseksi työeläkeindeksileikkaus ei paranna valtiontaloutta, vaan kasvattaa entistä enemmän pääosin ulkomaille sijoitettuja jo nyt 250 miljardin euron eläkerahastoja, Kiljunen jatkaa.

-Kolmanneksi valtiovarainministeriö kirjaa julkisyhteisöjen menoiksi työeläkkeet. Sen sijaan ministeriö ei huomioi julkisen talouden tasapainottamisen osana työeläkerahastoja ja niiden keskimääräistä 8 miljardin euron vuosittaista kasvua. Näin luodaan harhainen kuva julkisentalouden alijäämästä ja nettovelka-asteesta, toteaa Kiljunen

-SDP on esittänyt julkisen talouden vahvistamista veropohjaa tiivistämällä ja verovälttelyyn puuttumalla sekä nyt aliverotettua finanssisektoria verottamalla. Tämä olisi oikeudenmukaisempi tapa julkisen talouden vakauttamiseen ja velkaantumisen vähentämiseen, Kiljunen päättää.    

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Kim Berg: Kanneoikeus olisi tehokas lääke työperäiseen hyväksikäyttöön21.3.2023 09:54:34 EET | Tiedote

Mediassa uutisoidaan säännöllisesti työehtojen räikeästä polkemisesta esimerkiksi siivous- tai ravintola-alalla. Yksittäisellä työntekijällä on suuri kynnys nostaa kokemansa epäkohdat työpaikallaan esiin, saati lähteä vaatimaan itselleen oikeutta. Hyväksikäytön seurauksena Suomeen uhkaa syntyä kahdet työmarkkinat ja tämä kehitys on pysäytettävä. Tästä syystä ensi vaalikaudella täytyy säätää laki kanneoikeudesta ammattiliitoille sekä tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusvaltuutetuille.

SDP:n Lindtman: "Tämän kirkkaammaksi vaaliasetelma ei tule: ainut vaihtoehto uudelle talousoikeistohallitukselle on, että SDP nousee vaalien ykköspaikalle"17.3.2023 09:38:21 EET | Tiedote

Kokoomuksen ryhmäpuheenjohtaja Kai Mykkäsen esiintyminen Ilta-Sanomissa ei jättänyt enää mitään arvailujen varaan. Kokoomus kertoo avoimesti tavoittelevansa uudenlaista ”talousoikeistolaista hallitusta” yhdessä perussuomalaisten kanssa. Rakenteilla on Suomen sodanjälkeisen historia oikeistolaisin hallitus, jos vain vaalitulos sen mahdollistaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme