SDP EDUSKUNTA

SDP:n Kristiina Salonen: Pikavippien suoramarkkinointikiellolle ja korkokaton alentamiselle jatkoa

Jaa

Hallitus on esittänyt, että tilapäistä lakimuutosta kuluttajansuojalaista jatkettaisiin 30.9.2021 saakka. Tilapäisellä lakimuutoksella laskettiin vakuudettomien luottojen korkokattoa 20 prosentista 10 prosenttiin ja kiellettiin kulutusluottojen suoramarkkinointi. Korkokaton sääntelyllä on tuotu helpotusta taloudellisissa vaikeuksissa oleville ihmisille. Suoramarkkinointikiellolla on estetty kulutusluottojen ja pikavippien aggressiivinen markkinointi koronatilanteesta kärsiviä ihmisiä kohtaan.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Kansanedustaja Kristiina Salonen (sd.) on tyytyväinen, että tilapäinen lakimuutos sai hallitukselta jatkoa.

- Joulun lähestyessä monissa kodeissa mietitään, miten rahat riittävät kaikkiin jouluhankintoihin. Koronakriisi on tuonut monille ihmisille vielä talouden heikkenemisen töiden loppumisen myötä. Ratkaisuja etsitään pahimmillaan pikavipeistä, jotka pahentavat rahatilannetta vain entisestään. Epävarma tilanne näyttää jatkuvan vielä pitkään ja siksi kaikki keinot velkaongelmien kasvun hillitsemiseksi ovat tärkeitä, Salonen toteaa.

Hallitus on sitoutunut kotitalouksien ylivelkaantumisen ehkäisemiseen. Salonen korostaa, että akuuttien toimenpiteiden lisäksi myös ylivelkaantumisen juurisyihin puuttumista tarvitaan.

- Pikavipit ovat usein viimeinen vaihtoehto, johon epätoivon hetkellä tartutaan. Pikavipit nykymuodossaan tulisi kieltää kokonaan, ja tarjota oikeasti apua taloudellisessa ahdingossa oleville. Pikavippejä tarjoavat yritykset ovat markkinoineet lainoja harhaanjohtavalla tavalla. Pikavippejä mainostetaan esimerkiksi pitkällä maksuajalla, mutta samalla kuluttajalle jätetään kertomatta lainan todelliset kokonaiskustannukset, jotka saattavatkin moninkertaistaa lainan kulut. Vaikka pikavippeihin liittyvä suoramarkkinointi on ollut korona-aikana lailla kiellettyä, on Kuluttajaliiton tekemän selvityksen mukaan sitä edelleen ollut laajasti havaittavissa, Salonen kertoo.

Koronatilanne on näkynyt esimerkiksi velkaneuvonnan tarpeen lisääntymisenä, kun lomautukset ja työttömyys ovat kasvaneet. Kaikki vaikutukset eivät vielä edes näy, sillä maksuhäiriöt tulevat viiveellä.

- Korkeiden korkojen maksun sijaan samalla rahalla voisi pienentää velkojaan maksusuunnitelman mukaisesti ja päästä lopulta pois stressaavasta tilanteesta. Talous- ja velkaneuvonnan tarve kasvaa tällaisina aikoina. Nopea pääsy neuvonnan piiriin auttaa saamaan talouden hallintaan ajoissa. Myös sosiaalisen luototuksen kaltaisia ratkaisuja voisi tarkastella osana tätä keinovalikoimaa laajemmin koko Suomessa, Salonen sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n varapuheenjohtaja Mäkynen kokoomukselle: Sote-uudistuksen hylkääminen olisi vastuutonta23.1.2021 14:19:59 EETTiedote

SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Matias Mäkynen pitää vastuuttomana kokoomuksen tuoreeseen kuntavaaliohjelmaan sisältyvää näkemystä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen hylkäämisestä. Kokoomuksen mukaan sotea tulisi kehittää ”nykyjärjestelmän pohjalta”. Mäkynen muistuttaa, että näkemys eroaa radikaalisti siitä politiikasta, jota kokoomus on itse ajanut toimiessaan hallitusvastuussa.

SDP:n Kymäläinen: Muuntovirus tulee pysäyttää jo rajalle22.1.2021 07:30:00 EETTiedote

Liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) on huolissaan Venäjän rajaliikenteen ja pahenevan koronatilanteen Suomelle aiheuttamasta uhkasta. Koronatilanne Suomessa on tällä hetkellä Euroopan parhaimmistoa. Nykytilanteeseen ei kuitenkaan pidä tuudittautua, sillä naapurimaissamme tautitilanne vaikeutuu nopeasti. Erityisesti uutiset koronamuuntoviruksista tuovat esiin uhkakuvia. - Venäjän rajaliikenne on ehdottomasti saatava kuriin ja rajanylittäjät täytyy saada testeihin. Kiireellisin tehtävä virusmuunnoksen Suomeen leviämisen hidastamiseksi on rajoittaa nopeasti ja tehokkaasti matkailua ja parantaa rajojen terveysturvallisuutta. Muuntovirus tulee pysäyttää jo rajalle, Kymäläinen painottaa. Suomessakin on jo saatu esimakua muuntoviruksen voimasta. Eräässä tapauksessa Suomeen Isosta-Britanniasta palannut nuori ei noudattanut karanteeniohjeistuksia, vaan tapasi tuttaviaan Suomeen saavuttuaan. Tästä seuranneessa tartuntaketjussa on löydetty noin ko

SDP:n Kymäläinen: Valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma lausunnoille21.1.2021 16:27:41 EETTiedote

Liikenne- ja viestintäministeriö on tänään lähettänyt 12-vuotisen valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman luonnoksen lausuntokierrokselle. Liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja ja suunnitelman valmistelun parlamentaarisen ohjausryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) iloitsee asiasta. - On hienoa, että ensimmäinen valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma etenee. Sen laatimisesta sovittiin jo viime vaalikaudella, ja parlamentaarinen ohjausryhmä on kokoontunut tiiviisti hankkeen asettamisesta lähtien vuonna 2019. Suunnitelmaa tarvitaan, jotta Suomen liikennejärjestelmää voidaan jatkossa kehittää aiempaa pitkäjänteisemmin ja tehokkaammin, huomioiden kaikki liikennemuodot ja alueet tasaveroisesti. Sen myötä voimme päästä siltarumpupolitiikasta eteenpäin, Kymäläinen toteaa. Lausunnoille lähtevässä suunnitelmaluonnoksessa linjataan siitä, miten liikenneverkostamme huolehditaan seuraavan 12 vuoden aikana. Suunnitelmaluonnoksessa esitetään toime

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme