SDP EDUSKUNTA

SDP:n Kvarnström: Kaikilla on oikeus asuntoon ja myös kotivakuutukseen

Jaa

Suomalaiseen sosiaalipolitiikkaan on jo kauan kuulunut periaate, että ihmisellä on oltava koti pärjätäkseen elämässä ja pystyäkseen kehittämään itseään. Tämä periaate sisältyy kattavasti myös hallitusohjelmaan. Kansanedustaja Johan Kvarnström on ylpeä siitä, että hallituksen tavoitteena on puolittaa asunnottomuus vuoteen 2023 mennessä ja poistaa se vuoteen 2027 mennessä.

-Tavoite saavutetaan muun muassa lisäämällä valtion tukemia asumismuotoja, tukemalla korjausrakentamista ja kehittämällä asuntotuotantoon tarkoitettua pitkän korkotuen tukijärjestelmää. Nämä ovat tärkeitä panostuksia, jotka auttavat ihmisiä saamaan kodin, madaltavat asumiskustannuksia ja vahvistavat työllisyyttä, sanoo Kvarnström.

Hallitusohjelmaan on myös kirjattu, että vähenevän väestön alueilla sijaitsevia kuntia ja yhteisöjä tuetaan jo olemassa olevien kiinteistöjen muuntamisessa vanhusten asumiseen sopiviksi. Vuokralaisten asemaa vahvistetaan lainsäädännöllä, joka estää kohtuuttomat vuokrankorotukset. Asumisneuvonnan saatavuuden parantamiseksi neuvonnasta tehdään lakisääteistä ja sitä kehitetään yhteistyössä kuntien kanssa.

Asunnon vuokraaminen edellyttää yleensä kotivakuutusta. Yle kertoi 13.11.2019, että maassamme on monia, jotka ovat löytäneet itselleen sopivan asunnon vapailta asuntomarkkinoilta, mutta eivät saa hankittua kotivakuutusta.

-Jutussa haasteltu mies kertoi, että hän selviäisi asumiskustannuksista ja vuokranantaja olisi valmis solmimaan hänen kanssaan vuokrasopimuksen. Hän pystyisi myös maksamaan kotivakuutuksen ennakkomaksuna, mutta useat vakuutusyhtiöt kieltäytyivät silti myöntämästä kotivakuutusta, vaikka sitä tarvittiin asunnon vuokraamiseen. Tällainen syrjintä on kohtuutonta ja vahingoittaa koko asuntomarkkinaa. Vakuutusyhtiöt pitäisi velvoittaa etsimään ratkaisuja kotivakuutuksen hankkimiseksi.

-Olen tehnyt vastuuministerille kirjallisen kysymyksen, jossa kysyn ministeriltä, mihin toimiin valtio ryhtyy, jotta maksuhäiriömerkinnän saaneet henkilöt pystyvät saamaan asunnon vuokraamiseen tarvittavan kotivakuutuksen. 

Kvarnström (SDP): Alla har rätt till en bostad och därmed till hemförsäkring

Inom Finlands socialpolitik har principen länge varit att en individ först behöver ett hem för att sedan klara sig och utveckla sig. Den här principen är också genomgripande i regeringsprogrammet. Riksdagsledamot Johan Kvarnström är stolt över att regeringen har som mål att halvera bostadslösheten till 2023 och avskaffa den till 2027.

-Detta uppnås bland annat genom att öka understödet till statens bostadsform, stödja reparationer och utveckla stödsystemet med långfristigt räntestöd för bostadsproduktion. Det här viktiga satsningar som ger människor hem, lägre boendekostnader och stärker sysselsättningen, anser Kvarnström

I regeringsprogrammet nämns också att i avfolkningsområden kommer kommuner och samfund att få hjälp att anpassa sitt fastighetsbestånd och bygga om det existerande bostadsbestånd så att det lämpar sig för äldre personer. För att stärka hyresgästernas ställning kommer man inom lagstiftningen förebygga oskäliga hyreshöjningar. För att förbättra tillgången skall boenderådgivningen göras lagstadgad och utvecklas i samarbete med kommunerna.

För att få hyra en bostad krävs också i regel hemförsäkring. Yle rapporterade den 13 november 2019 om att det finns många finländare som hittat lämpligt boende på privata hyresbostadsmarknaden, men som inte förmår att underteckna en hemförsäkring.

-Den intervjuade uppgav att han hade resurser att klara boendekostnaderna och hyresvärden var beredd att godkänna honom som hyresgäst. Han var också beredd att betala försäkringen i förskott, men många av försäkringsbolagen fortsatte att neka honom en hemförsäkring som han behövde. Denna typ av diskriminering är orimlig och skadar hela bostadsmarknaden. Försäkringsbolagen borde i fråga om hemförsäkring vara ålagda att hitta lösningar.

-Jag har därför lämnat in ett skriftligt spörsmål om saken till ansvarig minister där jag frågar vad staten kan göra för att personer med betalningsanmärkningar skall kunna teckna en hemförsäkring för att hyra en bostad.

Yhteyshenkilöt

Johan KvarnströmKansanedustaja - Riksdagsledamot

050 514 4080

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Mustan viikon kautta kohti valoisampaa tulevaisuutta3.12.2019 18:55:22 EETTiedote

SDP:n kansanedustaja Kim Berg sanoo, että eduskunnassa on ollut nyt "musta viikko". Keskustan kansanedustaja Antti Rantakankaan menehtyminen ja SDP:n entisen kansanedustajan Maarit Feldt-Rannan nukkuminen pois ovat koskettaneet monia. Lisäksi kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero jätti eropyyntönsä ministerin tehtävästä ja tänään pääministeri Antti Rinne jätti hallituksensa eronpyynnön tasavallan presidentille. - Vaikeinakin hetkinä ja kipeiden päätösten jälkeenkin on tärkeää suunnata katse eteenpäin. SDP:n tulevaisuuslinjan pohjalta rakennettua hallitusohjelma on hyvä ja sitä on jo viety yhdessä eteenpäin, Berg painottaa. - Haluamme jatkaa niiden uudistusten ja tavoitteiden toteuttamista, joista on yhdessä sovittu. Puheenjohtaja Rinne oli valmis tekemään tiistaina raskaan henkilökohtaisen päätöksen ja hakemaan eroa pääministerin tehtävästä, jotta tärkeät hallitusohjelmaa voitaisiin edelleen toteuttaa tällä hallituskaudella. Olemme sitoutuneita jatkamaan nykyisellä hallituspo

SDP:n Salonen: Työehtojen halpuuttaminen ei kuulu suomalaiseen yhteiskuntaan – onko kokoomus eri mieltä?30.11.2019 14:13:36 EETTiedote

Sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän 1. vpj Kristiina Salonen haluaa vastata Orpon tämän päivän lausuntoihin muutamalla huomiolla. -Kokoomus tuntuu haluavan nyt vain pelata poliittisia pelejä sanomatta itse asiasta mitään. Minusta tärkeintä on ollut kuluvien viikkojen aikana se, että valtionyhtiön ei anneta heikentää työehtoja ja palkkaa postin aikeiden mukaisesti. Onko kokoomus tyytymätön siis siihenkin, että nyt onnistuimme estämään postilaisten työehtojen halpuutuksen, kysyy Salonen. -Rinteen hallituksen keskeisenä tavoitteena ja tehtävänä on rakentaa oikeudenmukaisempaa Suomea. Kokoomus ajoi viime kaudella läpi muun muassa ansiosidonnaisen työttömyysturvan leikkaukset ja runnoi läpi aktiivimallin. Keppi viuhui työttömille. Siksi on epäuskottavaa, että nyt heitä kiinnostaisi se, että työehtoshoppailu pystyttiin estämään. -Pääministeri Rinne on useaan otteeseen kertonut, ettei hyväksy hallituksen sisällä sellaista omistajaohjauspolitiikkaa, jolla halpuutetaan ihmisten työehtoja. SDP

SDP:n Merja Mäkisalo-Ropponen: Ymmärretäänkö yhteiskunnassa omaishoitajien työn arvo?30.11.2019 08:58:40 EETTiedote

Tällä viikolla on vietetty valtakunnallista omaishoitajien viikkoa. "Omaishoitotilanne mielletään usein ikäihmisten hoitamiseksi, vaikka monet hoidettavat läheiset ovat lapsia tai työikäisiä. Omaishoitotilanne voi tulla perheen elämään eri elämänvaiheissa", muistuttaa SDP:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen. Selvitysten mukaan yli miljoona suomalaista auttaa säännöllisesti läheistään. Tällä hetkellä Suomessa arvioidaan olevan noin 350 000 omaishoitotilannetta, joista 60 000 on sitovia ja vaativia. Omaishoitotilanteissa on eroja hoivan sisällön, keston ja rasittavuuden suhteen. Omaishoitosopimuksia oli Suomessa vuonna 2018 noin 47 500. "Omaishoito on hoidettaville inhimillistä ja yhteiskunnalle edullista, minkä vuoksi omaishoitajien tukeen, apuun ja rinnalla kulkemiseen kannatta panostaa", Mäkisalo-Ropponen sanoo. Hallitus on varannut vuosille 2020-2022 talousarviossa ja kehyksissä yhteensä 65 miljoonaa euroa omaishoidon kehittämiseen ja kotihoidon resurssien turvaamiseen. Vuodesta

Kansanedustaja Tuula Väätäinen: Ympärivuorokautisen päivystyksen poikkeusluvan myöntäminen Iisalmelle ja Varkaudelle oikea ratkaisu30.11.2019 07:00:00 EETTiedote

Perusterveydenhuollon ympärivuorokautinen päivystys jatkuu Iisalmessa ja Varkaudessa. Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt poikkeusluvat perusterveydenhuollon päivystykseen Ylä-Savon SOTE kuntayhtymälle sekä Varkauden kaupungille. Poikkeusluvat ovat voimassa vuoden 2022 loppuun saakka. Poikkeusluvat myönnetään määräaikaisina, koska sote-uudistuksessa vastuu palvelujen järjestämisestä siirtyy kunnilta suuremmille itsehallinnollisille alueille. "Olen iloinen, että sosiaali- ja terveysministeriö on tunnistanut Iisalmen ja Varkauden perusterveydenhuollon tilan. Poikkeusluvan myöntäminen on oikea ratkaisu terveydenhuollon päivystyspalvelujen ylläpitämisen kannalta", sanoo Väätäinen. "Pitkät välimatkat päivystyspisteiden välillä Savo-Karjalassa tarkoittavat, että välttämättömiä terveydenhuollon palveluja ei voida turvata pelkästään ensihoidon avulla. Päivystäville terveydenhuollonyksiköille on taattava riittävät voimavarat ja osaaminen, jotta hoidon laatu ja potilasturvallisuus toteut

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme