SDP EDUSKUNTA

SDP:n Kvarnström: Kaikilla on oikeus asuntoon ja myös kotivakuutukseen

Jaa

Suomalaiseen sosiaalipolitiikkaan on jo kauan kuulunut periaate, että ihmisellä on oltava koti pärjätäkseen elämässä ja pystyäkseen kehittämään itseään. Tämä periaate sisältyy kattavasti myös hallitusohjelmaan. Kansanedustaja Johan Kvarnström on ylpeä siitä, että hallituksen tavoitteena on puolittaa asunnottomuus vuoteen 2023 mennessä ja poistaa se vuoteen 2027 mennessä.

-Tavoite saavutetaan muun muassa lisäämällä valtion tukemia asumismuotoja, tukemalla korjausrakentamista ja kehittämällä asuntotuotantoon tarkoitettua pitkän korkotuen tukijärjestelmää. Nämä ovat tärkeitä panostuksia, jotka auttavat ihmisiä saamaan kodin, madaltavat asumiskustannuksia ja vahvistavat työllisyyttä, sanoo Kvarnström.

Hallitusohjelmaan on myös kirjattu, että vähenevän väestön alueilla sijaitsevia kuntia ja yhteisöjä tuetaan jo olemassa olevien kiinteistöjen muuntamisessa vanhusten asumiseen sopiviksi. Vuokralaisten asemaa vahvistetaan lainsäädännöllä, joka estää kohtuuttomat vuokrankorotukset. Asumisneuvonnan saatavuuden parantamiseksi neuvonnasta tehdään lakisääteistä ja sitä kehitetään yhteistyössä kuntien kanssa.

Asunnon vuokraaminen edellyttää yleensä kotivakuutusta. Yle kertoi 13.11.2019, että maassamme on monia, jotka ovat löytäneet itselleen sopivan asunnon vapailta asuntomarkkinoilta, mutta eivät saa hankittua kotivakuutusta.

-Jutussa haasteltu mies kertoi, että hän selviäisi asumiskustannuksista ja vuokranantaja olisi valmis solmimaan hänen kanssaan vuokrasopimuksen. Hän pystyisi myös maksamaan kotivakuutuksen ennakkomaksuna, mutta useat vakuutusyhtiöt kieltäytyivät silti myöntämästä kotivakuutusta, vaikka sitä tarvittiin asunnon vuokraamiseen. Tällainen syrjintä on kohtuutonta ja vahingoittaa koko asuntomarkkinaa. Vakuutusyhtiöt pitäisi velvoittaa etsimään ratkaisuja kotivakuutuksen hankkimiseksi.

-Olen tehnyt vastuuministerille kirjallisen kysymyksen, jossa kysyn ministeriltä, mihin toimiin valtio ryhtyy, jotta maksuhäiriömerkinnän saaneet henkilöt pystyvät saamaan asunnon vuokraamiseen tarvittavan kotivakuutuksen. 

Kvarnström (SDP): Alla har rätt till en bostad och därmed till hemförsäkring

Inom Finlands socialpolitik har principen länge varit att en individ först behöver ett hem för att sedan klara sig och utveckla sig. Den här principen är också genomgripande i regeringsprogrammet. Riksdagsledamot Johan Kvarnström är stolt över att regeringen har som mål att halvera bostadslösheten till 2023 och avskaffa den till 2027.

-Detta uppnås bland annat genom att öka understödet till statens bostadsform, stödja reparationer och utveckla stödsystemet med långfristigt räntestöd för bostadsproduktion. Det här viktiga satsningar som ger människor hem, lägre boendekostnader och stärker sysselsättningen, anser Kvarnström

I regeringsprogrammet nämns också att i avfolkningsområden kommer kommuner och samfund att få hjälp att anpassa sitt fastighetsbestånd och bygga om det existerande bostadsbestånd så att det lämpar sig för äldre personer. För att stärka hyresgästernas ställning kommer man inom lagstiftningen förebygga oskäliga hyreshöjningar. För att förbättra tillgången skall boenderådgivningen göras lagstadgad och utvecklas i samarbete med kommunerna.

För att få hyra en bostad krävs också i regel hemförsäkring. Yle rapporterade den 13 november 2019 om att det finns många finländare som hittat lämpligt boende på privata hyresbostadsmarknaden, men som inte förmår att underteckna en hemförsäkring.

-Den intervjuade uppgav att han hade resurser att klara boendekostnaderna och hyresvärden var beredd att godkänna honom som hyresgäst. Han var också beredd att betala försäkringen i förskott, men många av försäkringsbolagen fortsatte att neka honom en hemförsäkring som han behövde. Denna typ av diskriminering är orimlig och skadar hela bostadsmarknaden. Försäkringsbolagen borde i fråga om hemförsäkring vara ålagda att hitta lösningar.

-Jag har därför lämnat in ett skriftligt spörsmål om saken till ansvarig minister där jag frågar vad staten kan göra för att personer med betalningsanmärkningar skall kunna teckna en hemförsäkring för att hyra en bostad.

Yhteyshenkilöt

Johan KvarnströmKansanedustaja - Riksdagsledamot

050 514 4080

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Toimituksille tiedoksi SDP:n Filatovin kirjoitus kokoomuksen avaukseen liittyen22.1.2020 14:28:52 EETTiedote

Toimituksille tiedoksi kansanedustaja Tarja Filatovin kirjoitus Facebookissa. Filatov on eduskunnan valtiovarainvaliokunnan jäsen. https://www.facebook.com/tarja.filatov *** Kokoomus julistaa, että tarvitaan 120.000 työpaikkaa, että talous on tasapainossa. Kyllä,työllisyyttä on ehdottomasti parannettava ensisijaisesti ihmisten hyvinvoinnin vuoksi. Talouden tasapaino on tässä vain väline. Talouden tasapainon ja työllisyyden välillä on selvä yhteys. Oleellista on työpaikkojen määrän ohella, tehdyt työtunnit, työn tuottavuus, palkkataso. Nyt työllisyys on lähinnä palvelualojen varassa. Kansainvälinen talous vaikuttaa vientiimme. On oikeastaan absurdia, että työn laadusta ei puhuta mitään. Jos yksi ihminen tekee useampaa työtä ja on silti riippuvainen toimeentulotuesta, työllisyys ei ole kovin palkitsevaa. Eikä lisää hyvinvointia. Ristiriitaista on se, että viime eduskuntakaudella työllisyys kyllä parani, mutta toimeentulotukiasiakkuus ei vähentynyt, vaan jopa kasvoi työllisyystoimien seur

SDP:n Kymäläinen tyytyväisenä taksiselvitysten valmistumisesta21.1.2020 13:59:55 EETTiedote

Liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) on tyytyväinen, kun selvitykset viime hallituskaudella uudistuneen taksisääntelyn vaikutuksista ovat valmistuneet ja liikennepalvelulain uudelleenarviointiprosessi etenee. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, Kilpailu- ja kuluttajavirasto sekä Verohallinnon harmaan talouden yksikkö toimittivat liikenne- ja viestintäministeriölle selvitykset taksisääntelyn toimivuudesta ja ratkaisuehdotuksista. Marinin hallituksen ohjelmassa linjataan, että tällä hallituskaudella tehdään liikennepalvelulain uudelleenarviointi ja taksiliikenteen osalta tehdään tarvittavat korjaukset ottaen huomioon toiminnan turvallisuus ja harmaan talouden torjunta. Kymäläisen mukaan on tärkeää, että edellisen taksilainuudistuksen myötä ilmaantuneet epäkohdat korjataan. – Erityisen tärkeää on puuttua taksien saatavuus- ja luotettavuuskysymyksiin sekä pohtia uudelleen muun muassa Kela- ja koulukyytien kilpailutusta, Kymäläinen toteaa

Kansanedustaja Tuula Väätäinen: Hallitus panostaa perusterveydenhuollon palveluiden saatavuuden parantamiseen17.1.2020 16:52:03 EETTiedote

Osana Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmaa Sosiaali- ja terveysministeriön jakaa yhteensä 190 miljoonaa euroa valtionavustuksia sote-palveluiden kehittämiseen. Avustusta myönnetään terveydenhuollon järjestämistehtävien ja palveluiden sisällölliseen kehittämiseen sekä yhtenäistämiseen ja saatavuuden parantamiseen. Vuonna 2020 alueille jaetaan 70 miljoonaa euroa valtionavustusta. Tänä vuonna painotus kohdistuu perusterveydenhuollon, sosiaalihuollon, mielenterveyspalveluiden ja kuntoutus palveluiden saatavuuden parantamiseen. Kansanedustaja Tuula Väätäinen on tyytyväinen hallituksen toimenpiteisiin peruspalveluiden saatavuuden vahvistamisessa. - Olen tyytyväinen, että hallitus panostaa perusterveydenhuollon palveluiden saatavuuden parantamiseen. Suomessa palvelujen alueelliset erot ovat kasvaneet aivan liian suuriksi. Ongelmia ei ole pelkästään palveluiden saatavuudessa vaan myös hoitoon pääsyssä. Useasti ihmiset voivat joutua matkustamaan hyvinkin pitkiä matkoja tarvittavaa

Jarmo Aaltonen vahvistamaan eduskuntaryhmän viestintää7.1.2020 15:40:10 EETTiedote

Sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän viestinnässä aloittaa tänään mediasuhteiden asiantuntijan tehtävässä Jarmo Aaltonen. Aaltonen tulee vahvistamaan päivittäisviestintää ja hänen tehtäviinsä kuuluu mm. yhteydenpito mediaan. Aaltosella on pitkä kokemus journalismin alalta. Hän on toiminut mm. politiikan ja talouden toimittajana Helsingin Sanomissa sekä tuottajana Oma Aika -aikakauslehdessä.

Werning: Oikeusvaltion määrätietoinen kehittäminen jatkuu23.12.2019 12:32:26 EETTiedote

Kansanedustaja Paula Werningin (sd) mielestä oikeusvaltion kehittämisen kannalta on ensisijaista, että oikeudenhoidon riittävät resurssit turvataan, oikeudenkäyntien kokonaiskestoa lyhennetään ja oikeudenkäyntien kustannuksia alennetaan. Hallituksen budjettiesityksen yksi keskeinen tavoite on ehkäistä rikollisuutta ja rikosten uusimista sekä huolehtia rikosvastuun toteutumisesta. - Rikosvastuun toteutumisen parantamiseen ja rikosprosessin käsittelyaikojen lyhentämiseen on ehdotettu 5, 2 miljoonan euron vuotuinen lisärahoitus, Werning sanoo. Werning pitää tärkeänä, että rikollisuuden ehkäisyä tehostetaan. Tähän tarkoitukseen on esitetty 2,5 miljoonan euron vuotuista määrärahaa. Rahat osoitetaan mm. naisiin kohdistuvan väkivalta- ja seksuaalirikollisuuden ennaltaehkäisyyn ja nuorten rikoksentekijöiden auttamiseen, erityisenä tavoitteena on myös uusintarikollisuuden vähentäminen. Oikeudenmukaista on, että seksuaalirikoslainsäädännön kokonaisuudistus toteutetaan. - Lähtökohtana on koskemat

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme