SDP EDUSKUNTA

SDP:n Kvarnström: Kierrätettävyyden lisääminen tärkeää uudessa jätelaissa

Jaa

Eduskunta alkaa tällä viikolla käsittelemään ehdotusta uudeksi jätehuoltoa koskevaksi lainsäädännöksi. Myös ympäristövaliokunnassa aloitetaan tänään alan asiantuntijoiden kuulemiset. Kansanedustaja Johan Kvarnströmin pitää ehdotusta on kompromissina, jota voi olla tarpeen vielä viimeistellä. Kvarnström on kuitenkin tyytyväinen muutoksiin, jotka parantavat jätteiden uudelleenkäyttöä ja kierrätystä.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Tavoitteena on, että vuonna 2025 noin 55 prosenttia jätteistä käytetään uudelleen tai kierrätetään. Vuonna 2030 tavoite on 60 prosenttia ja vuonna 2035 jopa 65 prosenttia. Nämä ovat kunnianhimoisia tavoitteita verrattuna nykyiseen noin 43 prosentin kierrätysasteeseen. Tavoitteiden saavuttaminen edellyttää Kvarnströmin mukaan sitä, että kaikki lakipakettiin ehdotetut toimenpiteet toteutetaan.

- Suomella on kaikki edellytykset pysyä kiertotalouden maailmanjohtajana. Sen onnistuminen vaatii uusia kierrätys- ja erilliskeräystavoitteita ja myös velvoitteita. Kunnilla on tärkeä rooli tämän mahdollistamisessa. Kotitalouksilla on puolestaan paremmat mahdollisuudet lajitella jätteitä, mitä monet varmasti arvostavat. Useimmat haluavat lajitella kotitalousjätteensä, mutta ovat kokeneet mahdollisuuksien olleet tähän asti rajallisia, Kvarnström kertoo.

Suomessa syntyi vuonna 2018 yhteensä noin 128 miljoonaa tonnia jätettä. Jätteiden määrä on kasvanut lähes koko 2010-luvun, ja jatkossa kehitys riippuu täysin siitä, miten jätteiden vähentäminen ja kierrätyksen lisääminen onnistuu.

- Esimerkiksi pakkausjätteitä on hyödynnettävä paremmin. Myös muovituotteiden eri lajien ja niiden ympäristövaikutusten merkitsemistä selkeytetään. Uutta on myös verkkokaupan sisällyttäminen tuottajavastuuseen. Tämä on tärkeää, koska yhä useampi kauppa tapahtuu verkossa. Mutta tämä ei saa johtaa siihen, että vastuu biologisen monimuotoisuuden säilyttämisestä poistuu, Kvarnström toteaa.

Kunnianhimoisten tavoitteiden saavuttamiseksi tarvitaan myös yhtenäisiä järjestelmiä. Niin sanotusta kaksoiskeräysjärjestelmästä on syytä luopua. Kuntien harkintaan jäisi siis se, hankkiiko kunta kuljetukset keskitetysti vai voiko jokainen yksittäinen kiinteistön haltija solmia itse sopimuksen jätekuljetusyrityksen kanssa. Hallituksen esitys on tältä osin kompromissi, jossa kaksoisjärjestelmästä luovutaan (eräitä poikkeuksia lukuun ottamatta).

Kunnan järjestämä jätteenkuljetus on tehokkaampaa ja parantaa mahdollisuuksia ottaa jätteestä enemmän talteen edelleen hyödynnettäväksi.

- Tärkeää on, että kuljetussopimukset kilpailutetaan tarkoituksenmukaisella tavalla niin että suurilla ja pienillä toimijoilla on mahdollisuus kilpailla markkinoilla yhdenvertaisesti ja voittaa tarjouksia. Uuden jätelain sekä siihen sisältyvän kattavan erilliskeräyksen arvioidaan lisäävän jätteiden siirtomarkkinoita, joten kehitys hyödyttää todennäköisesti alan kaikkia toimijoita, mukaan lukien pienemmät yhtiöt, toteaa Kvarnström, joka on asiasta mietinnön antavan ympäristövaliokunnan jäsen.

Ehdotetut lait on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.7.2021.

Yhteyshenkilöt

Johan KvarnströmKansanedustaja - Riksdagsledamot

Puh:050 514 4080

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Berg, Mäkynen & Strand: Batteriinvesteringen ett resultat av starkt samarbete19.4.2021 09:24:22 EEST | Tiedote

Riksdagsledamöterna Kim Berg, Matias Mäkynen och Joakim Strand gläder sig över brittiska Johnson Mattheys och Vasa stads intentionsavtal gällande grundandet av en batterimaterialfabrik i Vasa. Det långvariga starka samarbetet och aktiva näringslivspolitiken bär frukt. - Regionala aktörer såsom Vasa stad, utbildningsinstitutioner, landskapsförbund och otaliga fina företag har genom åren visat hur man genom att arbeta tillsammans kan skapa en verksamhetsmiljö av världsklass. I samband med den nu aktuella jätteinvesteringen vill jag speciellt tacka projektets primus motor, vår stadsdirektör Tomas Häyry. Han har genom sin verksamhet starkt bidragit till att förnya näringspolitiken i Finland, säger Joakim Strand, riksdagsledamot och stadsfullmäktigeordförande i Vasa. Finlands Malmförädling Ab har arbetat långsiktigt med att locka utländska investeringar till batterivärdekedjan i Finland. Detta arbete ger nu resultat. - Det är fint att det finns intresse för Finland som verksamhetsmijö för b

Berg, Mäkynen & Strand: Akkuinvestointi on yhteistyön voimannäyte19.4.2021 09:22:05 EEST | Tiedote

Kansanedustajat Kim Berg, Matias Mäkynen ja Joakim Strand iloitsevat brittiläisen Johnson Mattheyn ja Vaasan kaupungin sopimasta suunnitteluvarauksesta akkumateriaalitehtaalle Vaasaan. Seudun pitkään jatkunut vahva yhteistyö ja yhteinen sitoutuminen alueen elinkeinopolitiikkaan kantaa hedelmää. - Vaasan seudun toimijat kaupungista oppilaitoksiin, maakuntaliittoon ja yrityksiin ovat vuosien varrella näyttäneet esimerkkiä siitä, miten yhteen hiileen puhaltamalla saadaan aikaan kansainvälisesti erittäin kilpailukykyinen toimintaympäristö. Nyt kyseessä olevan globaalisti merkittävän hankkeen yhteydessä on syytä kiittää eritysesti kaupunginjohtaja Tomas Häyryä, joka on tehnyt merkittävää työtä uuden elinkeinopolitiikan luomiseksi Suomessa, sanoo kansanedustaja ja Vaasan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Joakim Strand. Suomen Malmijalostus Oy on tehnyt pitkäjänteistä työtä ulkomaisten investointien houkuttelemiseksi suomalaiseen akkuarvoketjuun. Tämä työ tuottaa nyt tulosta. - Hienoa, että S

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Korona on korostanut kulttuurin merkitystä yhteiskunnassa18.4.2021 12:27:54 EEST | Tiedote

Kulttuuri- ja taidealan toimintaedellytyksille korona on ollut melkoinen isku. Suuri osa alasta on parhaillaankin suljettuna. Samaan aikaan kulttuurialalla on huolenaiheena kulttuuribudjettiin suunnitellut leikkaukset Veikkauksen tuottojen laskun takia. Ala tarvitsee edelleen myös suoria koronatukia selviytyäkseen pahimman yli. Kulttuurin merkitys on syytä huomioida kehysriihessä.

SDP:n Eloranta: Kulttuuria ja nuoria tukevien järjestöjen rahoitus on kompensoitava riihessä, rahapelituottojen lasku aiheuttaa vakavia uhkia useille järjestöille18.4.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Rahapelituottojen tuloutus yleishyödyllisiin kohteisiin laskee tänä vuonna noin 300 miljoonaa euroa vuoden 2019 tasoon nähden. Tarve tuotoilla rahoitetuille toiminnalle ei kuitenkaan ole vähentynyt. Rahapelitoiminnan tuotoilla tuetaan erittäin laajasti erilaista toimintaa, kuten tiedettä, kulttuuria, liikuntaa ja urheilua, nuorisotyötä, sosiaali- ja terveysjärjestöjen auttamistoimintaa ja hevosalaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme