SDP EDUSKUNTA

SDP:n Kvarnström: Liikennepolitiikassa painotetaan jatkossa strategisuutta ja pitkäjänteisyyttä

Jaa

Valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma ja fossiilittomien kuljetusten tiekartta muodostavat yhdessä historiallisen vahvan pohjan Suomen tulevalle liikennepolitiikalle, arvioi kansanedustaja Johan Kvarnström (SDP).

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Kvarnström painottaa, että hallitusohjelmassa luvatut keskeiset ajankohtaiset kysymykset näkyvät liikennepolitiikan uudistamisessa.

- Lupaus uudenlaisesta vuoropuhelusta ja pitkäjänteisestä vahvasti parlamentarismiin ja faktoihin perustavasta politiikasta toteutuvat hyvin nyt käsiteltävissä suurissa liikennekysymyksissä, sanoo Johan Kvarnström, joka on sekä viestintä- että ympäristövaliokunnan jäsen.

Fossiilittoman liikenteen tiekarttaa pohtineen työryhmän raportti tarjoaa ainutlaatuisen laajan pohjan tulevalle päätöksenteolle. Liikenne - ja viestintäministeriöllä on laaja-alaisen yhteistyön ansiosta historiallisen vahva perusta tiekarttaa koskevan poliittisen esityksen lähtökohdaksi.

- On selvää, että tarvitsemme laajan toimenpidekokonaisuuden ja teknologianeutraalin lähestymistavan. Kaikkia munia ei pidä laittaa samaan koriin, eikä takertua esimerkiksi tiettyyn polttoaineeseen tai autotyyppiin. Teknologisen kehityksen nopeus asettaa meille positiivisen haasteen ja on tärkeää, että viestimme poliittisilla päätöksillä selkeästi siitä, että päästöt vähenevät voimakkaasti, tulevaisuus on fossiiliton ja siirtymä tapahtuu sosiaalisesti ja alueellisesti kestävästi, Kvarnström sanoo.

Luonnos valtakunnalliseksi liikennejärjestelmäsuunnitelmaksi on myös hyvin vahva, parlamentarismiin pohjautuva asiakirja, joka sisältää selkeät strategiset visiot ja tulevat tavoitteet sekä analyysin liikennejärjestelmän nykytilasta.

- Jo luonnosvaiheessa on käynyt ilmi, että suunnitelmassa on paljon potentiaalia luoda jatkuvuutta ja ennustettavuutta sekä tehdä strategisia valintoja, joiden avulla Suomi voi saada paremmin EU-rahoitusta. Suunnitelmasta ilmenee myös tie - ja rataverkon saneerausvelka. Vaikka tulevat hallitukset tekevät omat linjauksensa liikennebudjettiin, näiden suunnitelmien myötä meillä on selkeämpi linja ja yhteisymmärrys siitä, että rahoituksen tasoa on nostettava niin peruskunnossapidossa kuin kehitysinvestoinneissakin.

Vuosi 2021 tulee ratkaisemaan Suomen liikennepolitiikan tulevien vuosien suunnan. Periaatepäätös fossiilittoman liikenteen tiekartasta tehdään alkuvuodesta 2021. Kevään 2021 aikana valtioneuvosto antaa eduskunnalle selontekonsa ensimmäiseksi valtakunnalliseksi liikennejärjestelmäsuunnitelmaksi. Tämän lisäksi valtiovarainministeriön vero- ja maksu-uudistustyöryhmä antaa suosituksensa toukokuussa 2021.

Yhteyshenkilöt

Johan KvarnströmKansanedustaja - Riksdagsledamot

Puh:050 514 4080

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Kymäläinen: Valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma lausunnoille21.1.2021 16:27:41 EETTiedote

Liikenne- ja viestintäministeriö on tänään lähettänyt 12-vuotisen valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman luonnoksen lausuntokierrokselle. Liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja ja suunnitelman valmistelun parlamentaarisen ohjausryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) iloitsee asiasta. - On hienoa, että ensimmäinen valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma etenee. Sen laatimisesta sovittiin jo viime vaalikaudella, ja parlamentaarinen ohjausryhmä on kokoontunut tiiviisti hankkeen asettamisesta lähtien vuonna 2019. Suunnitelmaa tarvitaan, jotta Suomen liikennejärjestelmää voidaan jatkossa kehittää aiempaa pitkäjänteisemmin ja tehokkaammin, huomioiden kaikki liikennemuodot ja alueet tasaveroisesti. Sen myötä voimme päästä siltarumpupolitiikasta eteenpäin, Kymäläinen toteaa. Lausunnoille lähtevässä suunnitelmaluonnoksessa linjataan siitä, miten liikenneverkostamme huolehditaan seuraavan 12 vuoden aikana. Suunnitelmaluonnoksessa esitetään toime

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme