SDP EDUSKUNTA

SDP:n Kymäläinen kysyy yritysvelallisten asemasta ja perintäkäytännöistä

Jaa
Kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) on tänään jättänyt kirjallisen kysymyksen yritysvelallisten aseman parantamisesta ja perintäkäytännöistä.
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

- Viime aikoina julkisuudessakin on käsitelty tapausta, jossa velkova yritys on asettanut yrityslaskujen eräpäiviä viikonlopuille, ja kun velallinen yritys on asettanut laskun maksuun eräpäivänä, maksu on näkynyt vastaanottajan tilillä yleensä vasta seuraavana pankkipäivänä eli käytännössä, jolloin laskun lähettänyt yritys on voinut periä maksun myöhästymisestä 40 euron vakiokorvauksen sekä viivästyskorkoa. Tämä ei ole aiemmin ollut suomalaisessa liike-elämässä käytäntönä, Kymäläinen kertoo.

Lain mukaan yritys voi yritysten välisessä kaupassa lain mukaan vaatia velalliselta enintään 40 euron vakiokorvauksen, jos maksu on viivästynyt niin paljon, että yrityksellä on oikeus viivästyskorkoon. Yleisen käytännön mukaisesti vakiokorvauksia ei ole suomalaisessa liike-elämässä peritty varsinkaan lyhyissä maksuviivästystapauksissa.

- On kohtuutonta, jos yritysvelalliselle aiheutuu taloudellista vahinkoa pankkitoiminnan viivästyksistä. Riskinä on, että yritykset voisivat laajemminkin hyödyntää lain tarjoamaa mahdollisuutta ja asettaa tarkoituksella eräpäiviä viikonlopuille, jotta muodostuisi peruste vakiokorvauksen ja viivästyskorkojen perimiseen. Kysynkin hallitukselta, mihin toimenpiteisiin se aikoo ryhtyä, jotta yritysvelallisten asemaa parannetaan ja jotta estetään velkojien kohtuuton hyötyminen suomalaisen liike-elämän aiempien käytäntöjen vastaisesti muiden kuin kuluttajasaatavien perintää koskevista säädöksistä edellä mainitulla tavalla, Kymäläinen päättää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n puheenjohtajaehdokas Antti Lindtman julkaisi visionsa vuoteen 2035 – Suomen suunta on tulevaisuus9.6.2023 15:29:50 EEST | Tiedote

SDP:n puheenjohtajaehdokas, kansanedustaja, SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman on julkaissut visionsa vuoteen 2035. “Suomen suunta on tulevaisuus” -nimellä kulkeva visio tähtää siihen, että Suomi on maailman ensimmäinen hiilineutraali hyvinvointiyhteiskunta vuonna 2035. Tämä on toteutettava niin, että kaikki pysyvät mukana ja niin, että vihreään siirtymään liittyvät valtavat mahdollisuudet muuntuvat taloudellisiksi menestystarinoiksi.

SDP:n Lauri Lyly: Tarvitsemme kasvua, emme riitelyä - silti työllisyyttä ja kestävää kasvua lisääviä positiivisia toimia ei ole vielä hallitusneuvotteluista kuultu5.6.2023 10:11:00 EEST | Blogi

Olen huolestuneena seurannut, miten viime aikoina hallitusohjelmaneuvotteluihin liittyen ovat esillä olleet työntekijöiden asemaan kohdistuvat heikennykset. Hämmästyttävää on se, että ne koskevat vain työntekijäpuolta. Vastaavia esityksiä ja muutoksia ei ole juuri näkynyt työnantajien tilanteeseen liittyen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme