SDP EDUSKUNTA

SDP:n Kymäläinen: Rikoslaki uudistettava ja poistettava viittaus Venäjään

Jaa

Kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) on eilen jättänyt kirjallisen kysymyksen rikoslain uudistamisesta. Kymäläisen mukaan lakia tulisi uudistaa niin, että autonomian ajalta peräisin oleva johtolause, jossa viitataan Venäjän keisarikuntaan, poistettaisiin.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

- Nykyinen rikoslakimme on alun perin säädetty vuonna 1889, ja säätämisestään lähtien laki on alkanut sanoilla, joissa viitataan Venäjän keisariin ja keisarikuntaan, jonka osa Suomi oli itsenäistymiseensä saakka. Etenkin nykyisessä maailmantilanteessa meidän on kuitenkin syytä pohtia, haluammeko yhä pitää yllä tämänkaltaisia siteitä hyökkäyssotaa käyvään maahan vai päivitämmekö säädöksemme ajan tasalle, Kymäläinen toteaa.

Suomen rikoslakia on vuosikymmenten saatossa muutettu osittaisuudistuksissa uudelleen ja uudelleen, mutta näitä alkusanoja ei ole edelleenkään poistettu laista. Ymmärrettävästi tämän johtolauseen taustalla ovat historialliset syyt. On kuitenkin kyseenalaista, miksi itsenäisen Suomen lainsäädännössä on edelleen viittaus Venäjän keisarikuntaan. Kirjallisessa kysymyksessään Kymäläinen kysyy hallitukselta, mihin toimenpiteisiin aiotaan ryhtyä tämän asian korjaamiseksi.

- Suomi on oikeusvaltio, jossa rikoslaki toimii perustuslain lisäksi yhtenä lainsäädännön kulmakivenä. On tärkeää, että lainsäädäntömme välittää niitä arvoja, jotka meille ovat tärkeitä. Se, että yhdessä meille tärkeimmistä laeista on viittaus täysimittaista hyökkäyssotaa Euroopassa käyvään valtioon, joka on lähinnä oikeusvaltion ja demokratian irvikuva, ei ole millään muotoa arvojemme mukaista. Nyt olisikin korkea aika uudistaa rikoslaki myös tältä osin. Tätä historiallista viittausta ei ajantasaisessa lainsäädännössä tarvita mihinkään, ja siitä luopumisella olisi etenkin tässä ajassa suuri symbolinen arvo, Kymäläinen päättää.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja Kristiina Salonen: Pidän tärkeänä, että nykyinen eduskunta voi viedä NATO-jäsenyysprosessin loppuun5.12.2022 12:56:33 EET | Tiedote

Hallitus on tänään antanut eduskunnalle lakiesityksen Suomen liittymisestä Pohjois-Atlantin liittoon. Suomi ei aio tehdä jäsenyyteen mitään varaumia ja tavoitteena on, että Suomi ja Ruotsi liittyvät samanaikaisesti. Kansanedustaja Kristiina Salonen korostaa Nato-jäsenyyden merkitystä ja toivoo prosessin oltavan läpivietävissä vielä tällä hallituskaudella.

Talousvaliokunnan sd-edustajat: Sähköntuottajien voittoveron tuotto suunnattava sähkön käyttäjille2.12.2022 15:24:19 EET | Tiedote

- Energian voimakas hinnannousu on ajanut monet kotitaloudet vaikeaan tilanteeseen, mutta samalla se on tuonut monille energiayhtiöille kohtuuttomia voittoja. Tänään lausuntokierrokselle lähtenyt hallituksen esitys fossiilisten sähköntuottajien väliaikaisesta voittoverosta mahdollistaa näiden voittojen suuntaamisen kalliista energianhinnasta kärsivien kansalaisten auttamiseksi, sanovat SDP:n talousvaliokunnan kansanedustajat Matias Mäkynen, Hussein al-Taee, Raimo Piirainen ja Tuula Väätäinen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme