SDP EDUSKUNTA

SDP:n Kymäläinen: Yksinhuoltajat ja yksinasuvat tiukoilla myös ARA-asunnoissa

Jaa

KOVA ry:n teettämä asukastyytyväisyysselvitys osoitti, että jopa ARA-asuntojen asumiskustannukset ylittävät kohtuullisuuden rajan suurelta osalta asukkaista. Tämä korostaa ARA-asukkaiden pienituloisuutta.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Selvityksen otos oli noin 24 600 kotitaloutta ja vastausprosentti 31 prosenttia. Selvityksen tuloksena kävi ilmi, että asumiskustannukset vievät yli 40 prosenttia kaikkien vastaajien tuloista.

- Aikaisemmin kohtuullisuuden rajaa pidettiin 30 prosentissa, mutta nykyään raja on omistajayhteisöiden puolelta nostettu 40 prosenttiin. Selvitys osoitti, että jopa se raja on ylitetty myös ARA-asunnoissa. Voi vain arvailla, mikä tilanne on vapaarahoitteisissa asunnoissa, joissa asuminen on esimerkiksi Helsingissä jopa 80 prosenttia kalliimpaa kuin ARA-asunnoissa, toteaa Vuokralaiset ry:n puheenjohtaja, kansanedustaja Suna Kymäläinen.

Selvityksessä yli 60 prosenttia vastaajista piti asuntonsa vuokraa kuitenkin kohtuullisena. Sen sijaan vain 46 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että asumiskustannusten jälkeen elämiseen jää riittävästi rahaa.

- Tulosta voi tulkita myös siten, että asumiskustannukset ovat yleisesti ottaen niin korkeat, että asumiskuluja pidetään kohtuullisena verrattuna vapaarahoitteiseen asumiseen. Ikävä kyllä elämiseen jäävä osuus rahasta kertoo kuitenkin todellisen tilanteen, Kymäläinen korostaa.

Vuokralaiset ry korostaa ARA-tuotannon lisäämisen merkitystä. ARA-asunnoissa kohtuuhintaisuuden takaa omakustannusperiaatteella määritellyt asumiskulut sekä omistajayhtiöiden voitonjakorajoitteisuus.

- Vain lisäämällä ARA-tuotantoa saadaan aikaan kohtuuhintaisia asuntoja. Pääkaupunkiseudulla pitäisi tutkia myös vuokrasääntelyn palauttamista keinovalikoimaan. Sääntely ei tarkoita pelkästään sota-ajan kaltaista täyssääntelyä vaan siinä on myös lievempiä muotoja. Asumisen kustannukset ovat nyt sillä tasolla, että kaikki keinot pitäisi vähintäänkin tutkia, korostaa Kymäläinen.

KOVA:n selvitykseen osallistui 20 KOVAn jäsenyhteisöä. Yhteistyökumppanina selvityksessä oli Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) ja selvityksen toteutti KTI Kiinteistötieto Oy.

Lisätietoja:

Puheenjohtaja Suna Kymäläinen suna.kymalainen@eduskunta.fi, Vuokralaiset ry,

puh. 050 512 0526

 

Vuokralaiset ry on valtakunnallinen vuokralaisten edunvalvoja. Tarjoamme vuokra-asumiseen liittyvää asiantuntijapalvelua, neuvontaa ja koulutusta sekä jäsenillemme että muille vuokra-asumisesta kiinnostuneille.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Piirainen: ”On tätä yritettykin. Sote on kansanvallan voitto!”23.6.2021 14:37:24 EEST | Tiedote

– Kansanvallan näkökulmasta nyt saavutettu voitto ja lopputulos soteen on suuri askel, joka kunnioittaa demokratiaa sekä ottaa huomioon erilaiset alueet ja niiden tarpeet. Ja on tätä yritettykin, monen hallituksen aikana, kaikkiaan yli 15 vuoden aikana, kahdeksan eri hallituksen aikana, jos Paras-hanke keväältä 2006 katsotaan lähtökohdaksi, sanoo kainuulainen SDP:n kansanedustaja Raimo Piirainen.

SDP:n kansanedustaja Tuula Väätäinen: Tärkeä ja historiallisesti merkittävä sote-uudistus valmistuu SDP:n johdolla23.6.2021 14:15:00 EEST | Tiedote

Eduskunta on tänään 23.6.2021 äänestänyt sote-uudistusta koskevasta lakiehdotuksesta. Eduskunnan suuri sali hyväksyi lakiehdotuksen hallituspuolueluiden enemmistöllä. Kyseessä on historiallinen uudistus, jonka myötä Suomessa kuntien ja kuntayhtymien järjestämät sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut sekä pelastustoimen järjestäminen siirtyvät kunnilta ja kuntayhtymiltä 22:n leveämmät hartiat omaavien hyvinvointialueiden järjestämisvastuulle. Sote-uudistus vahvistaa julkista terveydenhuoltoa ja ihmisten välistä yhdenvertaisuutta. Tasa-arvoiset sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut turvataan riippumatta asuinpaikasta tai lompakon paksuudesta. - Sote-uudistus on käynyt pitkän matkan saavuttaakseen tämän pisteen. Uudistusta on yritetty saada valmiiksi yli 10 vuotta eri hallituskokoonpanojen voimin. Olen iloinen ja erittäin huojentunut, että tämän prosessi on nyt maalissa ja Suomeen saadaan vihdoin sote-uudistus. Kyseessä on historiallinen ja tärkeä uudistus, joka on verrattavissa aiempiin

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme