SDP EDUSKUNTA

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: “Erityisryhmien tarpeet huomioitava paremmin taksiliikenteen sääntelyssä”

Jaa

Lausuntoaika taksialaa koskevasta lakiluonnoksesta päättyi viime viikolla. Lausuntoja tuli lähes sata ja suurimmassa osassa niistä otettiin kantaa myös erityisryhmien palvelemiseen ja turvallisuuden varmistamiseen.


ー Sipilän hallituksen aikana taksilain muutoksen yhteydessä toteutunut sääntelyn purkaminen aiheutti paljon ongelmia monille vammaisille. Palautetta on tullut muun muassa siitä, että matkustamisen turvattomuus lisääntyi. Kuljettajien erityisryhmien kanssa toimimisen tiedoissa ja taidoissa on vakavia puutteita esimerkiksi pyörätuolin kiinnittämisessä sekä näkövammaisten auttamisessa. Myös epävarmuus siitä, tuleeko etukäteen tilattu taksi ajoissa tai tuleeko lainkaan, heikentää asiakkaiden turvallisuuden kokemusta. Tähän on saatava muutos, Mäkisalo-Ropponen vaatii.


Lausunnolla olleessa lakiesityksessä pakollista taksinkuljettajan koetta on kehitetty huomioimaan entistä paremmin erityisryhmien palveleminen. Kuljettajakokeessa lisättäisiin painotusta kysymyksiin, jotka arvioivat ammattitaitoa matkustajien avustamisessa ja turvallisuudesta huolehtimisessa. Lisäksi kokeessa painotettaisiin eri matkustajaryhmien erityistarpeiden huomioimista asiakaspalvelutilanteissa, sekä kuljetusten ja liikenteen turvallisuuteen vaikuttavien tekijöiden arvioimisessa. Esityksessä ehdotetaan myös, että pakollisen kuljettajakokeen lisäksi kuljettajat voisivat osallistua uuteen vapaaehtoiseen koulutukseen, joka koskisi toimimista erityisryhmien kanssa. Vapaaehtoisen koulutuksen suorittamalla kuljettaja voisi osoittaa hankkineensa taksinkuljettajan perustietoja kattavammat valmiudet toimia erityisryhmien palvelutilanteissa.


ー Vammaisjärjestöjen palautteiden perusteella tällainen vapaaehtoinen koulutus ei riitä. Kaikki taksiautoilijat joutuvat työssään kohtaamaan erityisryhmiä, joiden palvelemisessa korostuu usein tarve paitsi paikallistuntemukselle ja vuorovaikutustaidoille, myös kyvylle avustaa matkustajia ja huomioida erityistarpeet. Tämän vuoksi onkin välttämätöntä säätää lakiesityksessä määritellyn yrittäjäkoulutuksen lisäksi myös erityisryhmien kuljettajakoulutusosio pakolliseksi edellytykseksi ajoluvan saamiselle. Lisäksi kuljettajakoulutuksen tulee sisältää riittävästi käytännön harjoittelua erityisryhmien palvelussa, Mäkisalo-Ropponen painottaa.


Mäkisalo-Ropposen mukaan sisällöllisesti tärkeitä asioita koulutuksessa olisivat esimerkiksi turvallisuuteen liittyvät asiat kuten apuvälineiden käyttö. Myös asiakaspalvelutaidot, ja erityisesti kommunikaatiotaidot esimerkiksi puhevammaisten tai muistisairaiden ihmisten kanssa olisivat merkittävä lisä kuljettajien koulutukseen. Monille ihmisille kommunikointi edellyttää vähintään riittävän hyvää suomen kielen taitoa. Tietoa eri vammaisryhmien kanssa toimimisesta voisivat antaa esimerkiksi vammaisjärjestöt ja kokemuskouluttajat.


ーLakiesityksessä mainittu erityinen ja laajempi erityisryhmien kuljettajakoulutus voi toimia lisäkoulutuksena, joka voi olla esimerkiksi julkisten hankintojen kilpailutuskriteereissä ja laatuvaatimuksissa, Mäkisalo-Ropponen toteaa.


ーMuistiliiton sekä Eduskunnan vammaisasiainyhteistyöryhmän puheenjohtajana kannatan vammaisjärjestöjen ehdotusta kaikille taksiautoilijoille pakollisesta erityisryhmien kohtaamiseen ja auttamiseen kuuluvasta koulutusosiosta. Jokaisella vammaiselle tulee olla oikeus turvalliseen ja laadukkaaseen matkustamiseen. Lakiesitystä onkin syytä edellä mainittujen näkökulmien osalta vielä täsmentää, Mäkisalo-Ropponen vaatii.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Piirainen: ”On tätä yritettykin. Sote on kansanvallan voitto!”23.6.2021 14:37:24 EEST | Tiedote

– Kansanvallan näkökulmasta nyt saavutettu voitto ja lopputulos soteen on suuri askel, joka kunnioittaa demokratiaa sekä ottaa huomioon erilaiset alueet ja niiden tarpeet. Ja on tätä yritettykin, monen hallituksen aikana, kaikkiaan yli 15 vuoden aikana, kahdeksan eri hallituksen aikana, jos Paras-hanke keväältä 2006 katsotaan lähtökohdaksi, sanoo kainuulainen SDP:n kansanedustaja Raimo Piirainen.

SDP:n kansanedustaja Tuula Väätäinen: Tärkeä ja historiallisesti merkittävä sote-uudistus valmistuu SDP:n johdolla23.6.2021 14:15:00 EEST | Tiedote

Eduskunta on tänään 23.6.2021 äänestänyt sote-uudistusta koskevasta lakiehdotuksesta. Eduskunnan suuri sali hyväksyi lakiehdotuksen hallituspuolueluiden enemmistöllä. Kyseessä on historiallinen uudistus, jonka myötä Suomessa kuntien ja kuntayhtymien järjestämät sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut sekä pelastustoimen järjestäminen siirtyvät kunnilta ja kuntayhtymiltä 22:n leveämmät hartiat omaavien hyvinvointialueiden järjestämisvastuulle. Sote-uudistus vahvistaa julkista terveydenhuoltoa ja ihmisten välistä yhdenvertaisuutta. Tasa-arvoiset sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut turvataan riippumatta asuinpaikasta tai lompakon paksuudesta. - Sote-uudistus on käynyt pitkän matkan saavuttaakseen tämän pisteen. Uudistusta on yritetty saada valmiiksi yli 10 vuotta eri hallituskokoonpanojen voimin. Olen iloinen ja erittäin huojentunut, että tämän prosessi on nyt maalissa ja Suomeen saadaan vihdoin sote-uudistus. Kyseessä on historiallinen ja tärkeä uudistus, joka on verrattavissa aiempiin

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme