SDP EDUSKUNTA

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Laadukas diabeteshoito on huomioitava sote-uudistuksessa

Jaa
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.) peräänkuuluttaa diabeteshoidon kehittämisen tärkeyttä sote-uudistuksen yhteydessä. Mäkisalo-Ropposen mukaan diabeteksen hoitoa pitää yhdenvertaistaa siten, että laadukasta hoitoa voidaan tarjota kaikilla sote-palveluiden tasoilla ja kaikkialla Suomessa.

- Sote-uudistus tarjoaa paljon mahdollisuuksia diabeetikkojen palveluiden kehittämiselle sekä kotikunnissa että valtakunnan tasolla. Eräs vaihtoehto olisi perustaa erityisesti vaativaa hoitoa tarvitsevan diabeteksen hoitoon keskittyviä monialaisia osaamiskeskuksia ja -verkostoja sote-maakuntien eli hyvinvointialueiden tasolle. Diabeteshoidon osaamiseen ja kehittämiseen erikoistuva palveluverkko sopisi hyvin yhteen hallituksen sote-mallin kanssa ja vahvistaisi myös alueiden tasa-arvoa, Mäkisalo-Ropponen esittää.

Diabetes on kansansairaus. Nykytiedon valossa diabetesta sairastaa noin puoli miljoonaa suomalaista. Heistä tyypin 1 diabeetikkoja on noin 50 000 kun taas tyypin 2 diabeetikkoja on 400 000. Lisäksi jopa 100 000 suomalaisen arvioidaan sairastavan diagnosoimatonta tyypin 2 diabetesta.

- Kyseessä on merkittävä sairaus myös meillä Suomessa, ja siksi laadukkaan oireiden hoidon ohella pitää vahvistaa ja kehittää ennaltaehkäisevää hoitoa valtakunnan tasolla. Isossa osassa tässä on se, että saamme entistä suuremman osan ihmisiä tietoiseksi sairauden riskitekijöistä ja hakeutumaan mahdollisimman aikaisin hoitoon, jotta hyvä hoitotasapaino saadaan muodostettua, Mäkisalo-Ropponen linjaa.

Tänään 14.11. vietetään maailman diabetespäivää. Mäkisalo-Ropposelle aihepiiri on henkilökohtaisesti tärkeä.

- Diabetes on vahvasti läsnä minunkin perheessäni. Tiedän hyvin, miten valtaisa merkitys hyvällä hoidolla on - erityisesti, kun sairaus koskettaa lasta. Tällöin koko perhe tulee kohdata kokonaisvaltaisesti. Diabetes ei katso ikää ja yhtälailla diabeetikkojen palvelutarpeet vaihtelevat, joten erityisen tärkeää on luottamuksellinen hoitosuhde oman diabeteshoitajan ja -lääkärin kanssa. Sote-uudistus ja kehittyvä hoitoteknologia antavat hyvän pohjan vahvistaa laadukasta ja ennen kaikkea yksilöllistä diabeteshoitoa.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Marko Asell: Yhteiskunnan tuettava kansanterveyttä paremmin21.6.2021 16:18:54 EEST | Tiedote

Kansanedustaja Marko Asell (sd.) kiinnittää huomiota suomalaisten kansantauteihin ja niihin johtaviin syihin kirjallisessa kysymyksessä hallitukselle. Asiantuntijat ovat arvioineet, että Suomessa kaikista kuolemista 11 prosenttia johtuu lihavuuden aiheuttamista sairauksista. Tämä on 6000 ennenaikaista kuolemaa vuodessa. Lihavuus lisää sairastumista yli 30 sairauteen, mm. sydänsairauksiin ja yli kymmeneen syöpätyyppiin. Mm. kakkostyypin diabetes, kohonnut verenpaine, sepelvaltimotauti, aivohalvaukset ja astma ovat yleisiä kansantauteja. - Lihavuus on myös merkittävä kansantaloudellinen ongelma. Se kasvattaa terveydenhuollon kustannuksia ja laskee elinajanodotetta, tuottavuutta ja bruttokansantuotetta. Nyt, kun sote-uudistus on vihdoin tulossa maaliin, olisi hyvä pohtia myös keinoja, millä kustannuksia saadaan alennettua, Asell pohtii. Taloustutkimuksen kyselyn perusteella suomalaisilla on suuri tahtotila rajoittaa epäterveellisten elintarvikkeiden myyntiä ja markkinointia. Suuri enemmis

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Soten tavoitteiden toteutuminen edellyttää koulutuksen kehittämistä21.6.2021 15:48:18 EEST | Tiedote

-Olen iloinen, että ministeriöissä pohditaan nyt vahvasti sosiaali- ja terveysalan koulutuksen uudistamista, sanoo kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd). Opetus- ja kulttuuriministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö ovat yhdessä asettaneet hankkeen, jonka tavoitteena on kehittää sosiaali- ja terveysalan koulutustarjontaa niin, että se vastaa joustavammin yksilön ja työelämän tarpeisiin.

SDP:n Matias Mäkynen parlamentaarisen TKI-työryhmän johtoon: ratkaisemme Suomen ja maailman kohtalonkysymyksiä21.6.2021 11:06:00 EEST | Tiedote

Valtioneuvoston kanslia on asettanut parlamentaarisen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotyöryhmän. Työryhmän tehtävänä on selvittää eri vaihtoehtoja pitkäjänteiseen t&k-rahoituksen kasvattamiseen. Kartoitettavia vaihtoehtoja ovat mm. normaalien budjettiprosessien kautta toteutettava pitkäjänteinen suunnittelu, monivuotisen budjetoinnin mahdollisuus tai erillisen t&k-rahoitukseen tarkoitetun talousarvion ulkopuolisen rahaston perustaminen. Kansanedustaja ja SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen toimii sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän edustajana ja puheenjohtajana työryhmässä varajäsenenään Riitta Mäkinen. - On kunnia saada edustaa pääministeripuoluetta ja johtaa työskentelyä ryhmässä, joka käsittelee Suomen tulevaisuuden kannalta ratkaisevia kysymyksiä. Kaikki ovat samaa mieltä tavoitteesta nostaa TKI-menot 4 prosenttiin bruttokansantuotteesta, mutta silti kehitys on ollut viimeisen vuosikymmenen aikana heikkoa. Nyt suunta on käännetty, mutta tarvitaan pitkäjänteisyyttä ja yhteisty

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme