SDP EDUSKUNTA

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Päihdepalveluiden vaikuttavuuden arviointia kehitettävä

Jaa

Keskiviikkona 16.11. eduskunta äänesti ensimmäisessä käsittelyssä hallituksen esityksestä mielenterveys- ja päihdepalveluiden uudistuksesta. SDP:n kansanedustajan Merja Mäkisalo-Ropposen mielestä uudistus on tärkeä ja ajankohtainen, mutta korostaa erityisesti hyvinvointialueiden vastuuta palveluiden käytännön kehittämisessä. Hän pitää tärkeänä erityisesti palveluihin pääsyn yhdenvertaistamista sekä vaikuttavuuden arviointia ja kehittämistä.

- Päihdepalveluiden puutteet ovat olleet jo pitkään tiedossa. Palveluiden piiriin pääseminen on ollut vaikeaa ja vaihtelee kunnittain. Monet eivät saa tarvitsemiaan palveluita tarpeeksi ajoissa tai tarpeeksi pitkään. Tämä takia uudistus, jonka tavoitteena on parantaa palveluiden saatavuutta, laatua ja tarpeen mukaisuutta sekä vahvistaa asiakkaan oikeuksia saada yhdenvertaisesti tarvitsemiaan palveluja, on erittäin tärkeä, Mäkisalo-Ropponen toteaa.

- Päihdehoidossa sekä avo- että laitoshoidon volyymit laskeneet huomattavasti THL:n tilastojen mukaan. Samanaikaisesti päihdeperäiset kustannukset terveydenhoidossa kasvaneet. Oikea-aikaiseen hoitoon ja kuntoutukseen panostaminen säästäisi rahaa. Keskeinen havainto on, että vain noin 1/3 hoidon tarvitsevista pääsee päihdepalvelujen piiriin. Jos hoitoon pääsyä joutuu odottamaan pitkiä aikoja, voi motivaatio kadota. Keskeinen kysymys on, miten jatkossa varmistetaan oikea-aikainen hoitoon ja kuntoutukseen pääsy nykyistä paremmin, Mäkisalo-Ropponen lisää.

- Päihdehoidon palvelujen vaikuttavuuden arvioinnissa on paljon puutteita, minkä takia on tärkeää, että sosiaali- ja terveysvaliokunta mietinnössään korostaa lain toimeenpanon ja palveluiden vaikuttavuuden seurannen merkitystä. Nyt olisikin tärkeää luoda kansalliset standardit päihdehoidon- ja kuntoutuksen vaikuttavuuden arviointiin. Päihdeasiakkaiden tilanteet ovat hyvin erilaisia ja silloin vaikuttava hoito edellyttää, että asiakas saa hänelle sopivia palveluita oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa, Mäkisalo-Ropponen linjaa.

- Laki ei yksin kuitenkaan riitä, vaan hyvinvointialueiden on nyt tehtävä oma osuutensa päihdepalvelujen korjaamiseksi. Palvelut on järjestettävä alueilla vaikuttavuusperusteisesti ja tutkimusnäyttöön perustuen. Myös valiokunta lausunnossaan korostaa lainsäädännön muutosten lisäksi toimintatapojen muutosten tarvetta ja näitä on nyt tehtävä hyvinvointialueilla, Mäkisalo-Ropponen vaatii.

Yhteyshenkilöt

Merja Mäkisalo-RopponenKansanedustaja, Eduskunnan terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen ryhmän puheenjohtaja

Puh:050 357 9090

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja Kristiina Salonen: Pidän tärkeänä, että nykyinen eduskunta voi viedä NATO-jäsenyysprosessin loppuun5.12.2022 12:56:33 EET | Tiedote

Hallitus on tänään antanut eduskunnalle lakiesityksen Suomen liittymisestä Pohjois-Atlantin liittoon. Suomi ei aio tehdä jäsenyyteen mitään varaumia ja tavoitteena on, että Suomi ja Ruotsi liittyvät samanaikaisesti. Kansanedustaja Kristiina Salonen korostaa Nato-jäsenyyden merkitystä ja toivoo prosessin oltavan läpivietävissä vielä tällä hallituskaudella.

Talousvaliokunnan sd-edustajat: Sähköntuottajien voittoveron tuotto suunnattava sähkön käyttäjille2.12.2022 15:24:19 EET | Tiedote

- Energian voimakas hinnannousu on ajanut monet kotitaloudet vaikeaan tilanteeseen, mutta samalla se on tuonut monille energiayhtiöille kohtuuttomia voittoja. Tänään lausuntokierrokselle lähtenyt hallituksen esitys fossiilisten sähköntuottajien väliaikaisesta voittoverosta mahdollistaa näiden voittojen suuntaamisen kalliista energianhinnasta kärsivien kansalaisten auttamiseksi, sanovat SDP:n talousvaliokunnan kansanedustajat Matias Mäkynen, Hussein al-Taee, Raimo Piirainen ja Tuula Väätäinen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme