SDP EDUSKUNTA

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Talousarvioesitys jättää huolta sote-uudistuksen onnistumisesta

Jaa

Eilen tiistaina 20.9. eduskunta aloitti hallituksen vuoden 2023 talousarvioesityksen käsittelyn lähetekeskustelulla. Talousarvioesitys sisältää ensimmäistä kertaa myös ensi vuonna aloittavien hyvinvointialueiden rahoituksen. SDP:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen on kuitenkin vielä huolissaan, että talousarvion esitykset eivät riitä sote-uudistuksen tavoitteiden toteutumiseen.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

- Ensi vuoden rahoitus on yhä hyvinvointialueiden haasteena ja huolena. Rahan vähäisyys hankaloittaa esimerkiksi uusien toimintatapojen käynnistämistä ja erilaisia tulevaisuusinvestointeja, kuten hyvinvointi-investointeja ja palvelujen digitalisoimista. Hyvinvointialueiden rahoituslakia on syytä katsoa vielä uudelleen, sillä esimerkiksi investointien siirtyminen voi aiheuttaa kulujen kasvua alueilla, mutta myös valtakunnallisesti. Myös lausunnoilla oleva laki yliopistosairaalalisästä vaatii vielä lisävalmistelua, jotta se olisi oikeudenmukainen eri hyvinvointialueille, Mäkisalo-Ropponen toteaa.

Mäkisalo-Ropponen korostaa myös ajattelutavan muuttamista sekä hyvinvointitalousajattelun ja vaihtoehtoiskustannusten laskennan käyttöönottoa. Mäkisalo-Ropposen mielestä liian ahdas talousraami ja budjettivuosi kerrallaan eläminen hyvinvointialueiden alkutaipaleella tarkoittaa, ettei välttämättömiä muutoksia ja investointeja pystytä tekemään. Hyvinvointialueiden talouden lisäksi Mäkisalo-Ropposta huolettaa myös hoitajien tilanne.

- Valitettavasti talousarvioesitys ei riittävästi huomioi hoitajien tilanteen vakavuutta. Vaikka eduskunnassa ei päätetä palkoista, monista muista tärkeistä asioista voimme kyllä päättää. Nyt tarvitaan muun muassa uudenlaista koulutusrakennetta urakehityksen mahdollistamiseksi hoitotyöntekijöille. Esimerkiksi hoitotyön erikoistumiskoulutuksen toteuttamista on selvitetty jo vuosikausia eikä vieläkään ole mitään päätöksiä tehty, Mäkisalo-Ropponen jatkaa.

- Hoitotyön arvostuksen puutteet näkyvät osittain tässäkin budjetissa, vaikka sitä ei varmaankaan ole tarkoitettu sellaiseksi. Esimerkiksi siinä ei huomioida hoitotyön tutkimussäätiön (HOTUS) rahoitustarvetta, vaikka Hotuksen laatimia hoitotyönsuosituksia tarvitaan uusien vaikuttavien toimintatapojen käyttöönottoon sosiaali- ja terveystoimessa. Tämä tulee korjata eduskunnan käsittelyssä, Mäkisalo-Ropponen vaatii.

Yhteyshenkilöt

Merja Mäkisalo-RopponenKansanedustaja, Eduskunnan terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen ryhmän puheenjohtaja

Puh:050 357 9090

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Eloranta ja Risikko ovat perustaneet eduskuntaan ryhmän yksinäisyyden ja ostrakismin vähentämiseksi Suomessa5.10.2022 16:43:34 EEST | Tiedote

Kansanedustajat Eeva-Johanna Eloranta (SDP) ja Paula Risikko (Kok.) ovat tänään 5.10.2022 perustaneet eduskuntaan ryhmän pohtimaan keinoja kaikenikäisten ihmisten yksinäisyyden ja ostrakismin eli sosiaalisen ulossulkemisen vähentämiseksi Suomessa. Ryhmän tavoitteena on tehdä yksinäisyyden vastaisesta työstä entistä johdonmukaisempaa, tutkimusperusteisempaa ja pitkäaikaisesti vaikuttavaa.

SDP:n Riitta Mäkinen: Meidän on yhä vahvistettava vihreää siirtymää ja irrottautumista fossiilisesta energiantuotannosta5.10.2022 16:15:42 EEST | Tiedote

Keskiviikkona 5.10. eduskunta keskusteli opposition välikysymyksestä koskien energiamarkkinoiden toimintaa, sähkön hintaa sekä hallituksen Fortum-politiikkaa. SDP:n kansanedustaja Riitta Mäkinen pitää tärkeänä, että energiakriisin aikana Suomi vahvistaa edelleen vihreää siirtymää ja Suomen irrottautumista fossiilisesta energiatuotannosta.

SDP:n Riitta Mäkinen: Julkisen talouden suunnitelma on kriisitilanteessa vastuullinen ja samalla tulevaisuuteen luotaava5.10.2022 15:38:14 EEST | Tiedote

Keskiviikkona 5.10. eduskunta keskusteli opposition välikysymyksestä koskien energiamarkkinoiden toimintaa, sähkön hintaa sekä hallituksen Fortum-politiikkaa. SDP:n kansanedustaja Riitta Mäkinen pitää tärkeänä, että energiakriisin aikana Suomi vahvistaa edelleen vihreää siirtymää ja Suomen irrottautumista fossiilisesta energiatuotannosta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme