SDP EDUSKUNTA

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Tulkkauspalveluissa on paljon kehitettävää

Jaa

- Monen kuulo- ja puhevammaisen henkilön oikeus tulkkauspalveluihin jää valitettavasti tänä päivänä toteutumatta. He kokevat sen vuoksi arjessaan usein esteitä ja epätasa-arvoa palvelujen saavutettavuudessa. Kyse on ennen kaikkea oikeudesta omaan kieleen ja kommunikointiin, sanoo kansanedustaja ja eduskunnan Vammaisasiain yhteistyöryhmän puheenjohtaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd).

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Paljon on puhuttu viittomakielisten henkilöiden tulkkauspalvelujen puutteista, mutta puutteita on myös esimerkiksi kirjoitustulkkauksessa ja puhetulkkauksessa. Laaja joukko vammaisjärjestöjä onkin hiljattain jättänyt sosiaali- ja terveysministeriölle vetoomuksen vammaisten tulkkauspalveluiden kokonaistilanteen arvioinnin pikaisesta käynnistämisestä.

Selvityksessä pitäisi huomioida kaikki tulkkausmuodot, jotta luodaan ajantasainen kokonaiskuva ja voidaan ryhtyä riittäviin ja oikein kohdentuviin toimenpiteisiin asian korjaamiseksi tulkkauspalvelujen varmistamiseksi tulevaisuudessa.  

- Meidän tulee muistaa, että tulkkauspalvelut eivät ole ylimääräisiä etuuksia, vaan lain turvaamia palveluita, jotka mahdollistavat vammaisille henkilöille täysimääräisen osallistumisen yhteiskuntaan ja kommunikoinnin esimerkiksi terveydenhuollon tai viranomaisten kanssa, Mäkisalo-Ropponen jatkaa.

Jotta perustuslailliset palvelut voidaan kattavasti tarjota kaikille, meidän on pystyttävä paremmin huomioimaan esimerkiksi kuulo- ja puhevammaisten asema palvelujen käyttäjinä. Erityisen tärkeää tämä on ottaa kattavasti huomioon nyt sote-uudistuksessa ja parhaillaan menossa olevien tulevien hyvinvointialueiden valmistelussa.

Samoin esimerkiksi perusopetuksen järjestämisessä monin paikoin kunnissa ei osata arvioida lapsen tarvetta avustajapalveluille, mikä olisi hänen kielellisiin tarpeisiinsa nähden riittävää. Minkä vuoksi hän ei voi täysimääräisesti osallistua opetukseen.

- Palvelujen turvaaminen ja kattavan kommunikaation mahdollistaminen kaikille on ihmisoikeus. Toivottavasti järjestöjen huolet otetaan vihdoin vakavasti, sillä kysymys on ihmisoikeuksista, kielellisistä oikeuksista ja yhdenvertaisuudesta, Mäkisalo-Ropponen päättää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Merja Mäkisalo-RopponenKansanedustaja, Eduskunnan terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen ryhmän puheenjohtaja

Puh:050 357 9090

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Matias Mäkynen: “Lisätalousarviosta merkittäviä panoksia vihreään siirtymään ja huoltovarmuuden parantamiseen”20.5.2022 14:02:38 EEST | Tiedote

Hallitus esittää tänään päätetyssä vuoden toisessa lisätalousarviossa merkittäviä 175 miljoonan euron lisäpanostuksia vihreän siirtymän edistämiseen. Lisäksi Suomen huoltovarmuutta parantaviin toimiin esitetään yhteensä noin 293 miljoonan euron määrärahalisäyksiä. Toimenpiteet ulottuvat usealle eri sektorille liikenteessä, energiasektorilla, kotitalouksissa ja kiinteistöissä sekä teollisuudessa ja maataloudessa. Myös vihreän siirtymän investointien lupakäsittelyitä nopeutetaan.

SDP:n Niina Malm: Hallitus pitää huolta suomalaisista kriisinkin keskellä20.5.2022 13:59:34 EEST | Tiedote

Hallitus esittää lisätalousarvioesityksessä yhteensä noin 2,3 miljardin euron määrärahalisäystä vastatakseen erityisesti Ukrainan sodan ja koronakriisin aiheuttamiin tarpeisiin. Menolisäyksiä tehdään suomalaisen yhteiskunnan ja suomalaisten turvaamiseksi muun muassa puolustukseen, kyberturvallisuuteen, huoltovarmuuteen ja sosiaaliturvaan. Lisäksi hallitus esittää lasten ja nuorten tukemiseksi yhteensä 120 miljoonan euron panostuksia koulutukseen, nuorisotyöhön ja mielenterveyspalveluiden saatavuuden parantamiseen. -Elinkustannukset ovat nousseet Euroopassa ennen näkemättömällä tavalla. Ukrainan sodan sekä koronapandemian seuraukset kohdistuvat kaikkiin suomalaisiin, mutta eritoten pienituloisiin. SDP:lle on tärkeää pitää huolta kaikista vaikeimmassa asemassa olevien ihmisten taloudesta, sillä energian ja ruoan hinnan kallistuminen osuu erityisesti heihin, sanoo SDP:n 1. varapuheenjohtaja Niina Malm. Ukrainan sota vaikuttaa konkreettisesti ihmisten arkeen. Hallitus haluaa turvata suomal

SDP:n Eloranta: Hallitus paikkaa korona-ajan oppimis- ja hyvinvointivajetta 120 miljoonan euron tukipaketilla20.5.2022 13:04:21 EEST | Tiedote

Hallitus julkisti tänään lisätalousarvion, johon sisältyi tärkeitä panostuksia lapsiin ja nuoriin korona-ajan oppimisvajeen korjaamiseksi ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Panostukset kohdistetaan erityisesti varhaiskasvatukseen, perusopetukseen ja toisen asteen oppilaitoksille. Kansanedustaja, sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja Eeva-Johanna Eloranta kiittää hallitusta lasten ja nuorten tulevaisuudelle tärkeistä lisäpanostuksista.

SDP:n Ojala-Niemelä: Kemin biotuotetehtaan tieyhteyksiä parannetaan20.5.2022 12:37:25 EEST | Tiedote

Kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) on ilahtunut hallituksen tänään päättämästä toisesta lisätalousarvioesityksestä vuodelle 2022. Osana lisäbudjettia hallitus esittää 3 miljoonan euron määrärahaa ja yhteensä 14 miljoonan euron valtuutta Sahasaarenkadun tieyhteyteen Kemin biotuotetehtaalle. Hanke on tehtaan toiminnan kannalta keskeinen, sillä sen avulla pystytään purkamaan liikenteellisiä pullonkauloja tehtaan ympäriltä. Tämä onkin hyvää jatkoa jo aiemmin päätetyille investoinneille tehtaan infraan. - Iloitsen siitä, että Lappiin saadaan tämä tärkeä liikenneinvestointi. Hankkeen eteen on tehty merkittävää edunvalvontatyötä, joten on hienoa nähdä, että asia etenee, Ojala-Niemelä kommentoi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme