SDP EDUSKUNTA

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Vammaispalvelulaki askeleen eteenpäin merkittävin parannuksin

Jaa

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta hyväksyi tänään (25.1.2023) mietintönsä hallituksen esityksestä vammaispalvelulain uudistuksesta perustuslakivaliokunnan tarkastettavaksi. Valiokunta teki hallituksen esitykseen vielä useita muutoksia perustuslakivaliokunnan lausunnon ja asiantuntijalausuntojen perusteella. SDP:n kansanedustaja ja eduskunnan vammaisasiainyhteistyöryhmän puheenjohtaja Merja Mäkisalo-Ropponen on iloinen valiokunnan tekemistä muutoksista sekä toivoo uudistuksen etenevän perustuslakivaliokunnan hyväksynnällä pian eduskunnan täysistuntoon käsiteltäväksi.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

-Hienoa, että vihdoin tällä hallituskaudella vammaispalvelulain uudistus näyttäisi onnistuvan. Tätä on jo pidempään odotettu. Kunhan perustuslakivaliokunta vielä hyväksyy sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnön, saamme uudistuksen suuren salin käsittelyyn.  On myös hienoa, että eduskunnassa vielä hallituksen esitystä pystyttiin vielä merkittävästi parantamaan. Perustuslakivaliokunnan lausunnon perusteella muun muassa esityksestä poistettiin ikääntyneinä vammautuvia eriarvoistava ikääntymisrajaus ja pykäliä on tarkennettu subjektiivisten oikeuksien kohdalla, Mäkisalo-Ropponen iloitsee.

Perustuslakivaliokunnan vaatimien muutosten lisäksi valiokunta ministeriön vastineen perusteella myös päätti säätää päivätoiminnan matkojen ja lasten aamu- ja iltapäivätoiminnan maksuttomuudesta sekä nosti erityisen osallisuuden tuen vähimmäistuntimäärää 10 tunnista 20 tuntiin vuoden 2025 alusta. Lisäksi valiokunta päätti, että päivätoimintaan on oikeus myös työssäkäynnin, työtoiminnan tai työllistämistä edistävän toiminnan ohella. Kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen pitää valiokunnan muutoksia hyvinä parannuksina alkuperäiseen esitykseen.

-On myös kiitoksen paikka. On syytä kiittää vammaisjärjestöjä, joiden yhteinen vaikuttamistyö varmisti, että uudistus saadaan vihdoin läpi ja vielä merkittävin parannuksin. Nyt järjestöjen ja meidän päättäjien yhteinen tehtävä on varmistaa, että uusi laki toteutuu ja lähtee elämään alueilla ja kunnissa, jotta kaikki vammaiset ihmiset saavat tarvitsemansa tuen ja palvelut, jotta heidän yhdenvertaiset oikeutensa toteutuvat koko maassamme, Mäkisalo-Ropponen toteaa.

Yhteyshenkilöt

Merja Mäkisalo-RopponenKansanedustaja, Eduskunnan terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen ryhmän puheenjohtaja

Puh:050 357 9090

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Kim Berg (SDP): Regeringens tilläggsbudget innefattar finansiering av viktiga förbindelseleder och social- och hälsovård2.2.2023 16:27:14 EET | Tiedote

- I tilläggsbudgeten har 4 miljoner euro reserverats för att bredda den sjöfartsled som är betydelsefull för industrin i Vasa, vilket säkerställer hamnarnas tillgänglighet. Det är mycket viktigt att vi kan erbjuda sådana transport- och logistikförbindelser som behövs för att också utveckla företagens verksamhet. Till exempel nya ro-ro-fartyg skulle inte rymmas smidigt i den nuvarande farleden, så det är nödvändigt att utvidga farleden, säger riksdagsledamot Kim Berg från Vasa. - Samtidigt fick landskapens flygförbindelser 17 miljoner euro från och med juli detta år till april nästa år, så lyckligtvis har man tryggat att flygförbindelserna fortsätter även till Karleby. Finland är ett stort land och därför är det ibland nödvändigt att flyga från en plats till en annan för att nå snabbt fram, fortsätter Berg. - Det att välfärdsområdena fick ytterligare 500 miljoner i tilläggsbudgeten var av högsta prioritet. Det är mycket betydelsefulla pengar när det gäller att minska vårdköerna och ta i

SDP:n Kim Berg: Hallitukselta lisätalousarviossa rahoitusta tärkeisiin yhteyksiin ja sosiaali- ja terveydenhuoltoon2.2.2023 16:22:56 EET | Tiedote

- Lisätalousarviossa saatiin rahoitusta Vaasassa teollisuudelle merkityksellisen meriväylän leventämiseen 4 milj. euroa, jolla varmistetaan satamien saavutettavuutta. On erittäin tärkeää, että pystymme tarjoamaan sellaisia liikenne- ja logistiikkayhteyksiä, joita tarvitaan myös yritysten toiminnan kehittämiseen. Esimerkiksi uudet ro-ro-alukset eivät sujuvasti mahtuisi nykyiseen meriväylään, joten väylän laajennus on tarpeen, sanoo vaasalainen kansanedustaja Kim Berg. - Samalla maakuntien lentoyhteyksiin saatiin tulevan heinäkuun ja ensi vuoden huhtikuun välille 17 miljoonaa euroa, joten lentojen jatkuminen myös Kokkolaan on onneksi turvattu. Suomi on iso maa ja sen takia lentämällä matkustaminen on välillä tarpeellista paikasta toiseen nopeasti pääsemiseksi, Berg jatkaa. - Oli myös aivan ensisijaista saada hyvinvointialueille 500 miljoonaan ylimääräinen panostus lisäbudjetissa. Se on erittäin tärkeä raha hoitojonojen purkamisessa ja hyvinvointivajeeseen vastaamisessa niin suoraan kuin

Maa- ja metsätalousvaliokunnan sd-edustajat: Maatalouden kriisi ratkaistaan markkinoilla2.2.2023 16:19:04 EET | Tiedote

Hallitus on tänään antanut lisätalousarvioesityksen, jonka osana ehdotetaan maataloustuottajille määräaikaista kustannustukea kohonneisiin sähkö- ja lannoitekustannuksiin. Tähän mennessä hallituksen tukitoimet energiakriisissä ovat keskittyneet kuluttajiin, mutta pian tukea voivat hakea myös maatalouden alkutuottajat ja vesiviljelijät. Tukea osoitetaan kaikkiaan noin 96 miljoonaa euroa.

Johanna Ojala-Niemelä ja Eduard Odinets: Perustuslailliset oikeudet on taattava myös kriisien aikana2.2.2023 15:37:08 EET | Tiedote

Suomen eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä ja Viron parlamentin perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Eduard Odinets tapasivat Tallinnassa 27.1. // The chair of the Constitutional Law Committee of the Finnish Parliament, Johanna Ojala-Niemelä and the chair of the Constitutional Committee of the Estonian Parliament, Eduard Odinets met in Tallinn 27.1.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme