SDP EDUSKUNTA

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Vammaispolitiikka vaatii enemmän sitoutumista ja pitkäjänteisyyttä

Jaa
SDP:n kansanedustaja ja eduskunnan vammaisasiain yhteistyöryhmän puheenjohtaja Merja Mäkisalo-Ropponen on jättänyt eduskunnalle toimenpidealoitteen valtioneuvoston periaatepäätöksen tekemisestä vammaisten oikeuksien edistämiseksi. Mäkisalo-Ropposen mukaan Suomen vammaispolitiikka vaatii entistä konkreettisempia tavoitteita, joihin sitoudutaan yli hallituskausien, jotta Suomen 2016 ratifioiman YK:n yleissopimuksen vammaisten henkilöiden oikeuksista tavoitteet toteutuvat täysin maassamme.
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

- Vammaisten ihmisten oikeuksien toteutuminen vaatii entistä sitovampaa ja pitkäjänteisempää päätöksentekoa, jotta YK:n vammaisyleissopimuksen tavoitteet Suomessa vihdoin toteutuisivat. Valtioneuvoston yli hallituskausien sitova periaatepäätös on tässä keskeinen työkalu, joka ratkaisisi nykyisiä haasteita konkreettisen muutoksen aikaansaannissa ja ylihallinnollisten toimenpiteiden teossa, Mäkisalo-Ropponen sanoo.

Mäkisalo-Ropposen johtama eduskunnan vammaisasiain yhteistyöryhmä yhdessä Vammaisfoorumin kanssa on vaatinut periaatepäätöksen tekemistä ja edistääkseen tätä Mäkisalo-Ropponen päätti tehdä asiasta toimenpidealoitteen viimeisenä valtiopäivätoimenaan.

- Tämä toimenpidealoite jää eduskuntaurani viimeiseksi valtiopäivätoimeksi. Olen viimeisenä kautenani halunnut keskittyä erityisesti vammaisten oikeuksien edistämiseen, minkä takia onkin mukavaa ja sopivaa viimeisenä valtiopäivätoimenani tehdä toimenpidealoite vammaisten oikeuksien edistämisestä ylihallituskautisena valtioneuvoston periaatepäätöksenä. Viimeisen kauteni loppuun jäi myös vammaispalvelulainuudistuksen hyväksyminen. Uudistus sisältää paljon hyvää, varsinkin perustuslakivaliokunnan vaatimien korjausten jälkeen, ja on erittäin tarpeellinen, mutta paljon asioita jää vielä kesken. Siksi toivon, että aloitteeni johtaisi toimiin seuraavalla hallituskaudella, niin että saadaan vammaisten oikeuksien edistäminen tavoitteelliseksi ja ylivaalikautiseksi toiminnaksi, Mäkisalo-Ropponen toteaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Merja Mäkisalo-RopponenKansanedustaja, Eduskunnan terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen ryhmän puheenjohtaja

Puh:050 357 9090

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Tuula Väätäinen: Työhyvinvointi on inhimillinen tuottavuustekijä23.3.2023 10:52:03 EET | Tiedote

Viime aikoina on uutisoitu paljon työuupumuksen kasvusta työpaikoilla. Työterveyslaitoksen seurantatutkimusten mukaan joka neljäs suomalainen työntekijä oireilee tai kokee työuupumuksen uhkaa. Mielenterveyden häiriöt ovat yleisin syy, miksi työikäiset ovat pois töistä. Työntekijät, erityisesti nuoret, kokevat jopa työpahoinvointia. Työpahoinvointi työpaikoilla näkyy työkyvyttömyytenä, sairauspoissaoloina, sitoutumisen puutteena ja ennenaikaisina eläköitymisinä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme