SDP:n Matias Mäkynen: “Ensi vaalikaudella järjestettävä laaja kokeilu nelipäiväisestä työviikosta”

Britanniassa järjestettiin viime vuonna maailman laajin nelipäiväisen työviikon kokeilu, johon osallistui 61 työpaikkaa ja noin 2900 työntekijää.
- Nelipäiväisen työviikon ajatuksena on, että työstä maksetaan edelleen sama palkka ja työntekijälle jää enemmän vapaa-aikaa. Britanniassa päättyneen laajan kokeilun tulokset ovat sen tasoisia, että Suomessakin tulisi viimein lopettaa aiheesta SDP:lle naljailu ja nähdä nelipäiväinen työviikko realistisena ja toivottavana lähitulevaisuuden kehityssuuntana. Tämä olisi paitsi työntekijöiden, myös yritysten kannalta järkevää, Mäkynen toteaa.
Tutkimukseen osallistuneet saivat neljässä päivässä enemmän töitä aikaan kuin viidessä päivässä. Lisäksi he alkoivat voimaan paremmin sekä fyysisesti että psyykkisesti. Myös poissaoloja kertyi vähemmän ja henkilöstön halu pysyä työpaikassaan parani, mistä syntyi säästöjä rekrytointikuluihin. Tuottavuuden kasvu syntyi hyvinvoinnin paranemisen lisäksi siitä, että työpäiviä tehostettiin karsimalla muun muassa kokousten ja työmatkojen määrää niin, että varsinaisille työtehtäville vapautui enemmän aikaa. Yli 90% kokeiluun osallistuneista yrityksistä aikoo toistaiseksi jatkaa nelipäiväistä työviikkoa.
- Kokeilu osoitti nelipäiväisen työviikon olevan kaikin puolin järkevä ja kokeilemisen arvoinen ratkaisu sekä työntekijöiden että yritysten kannalta. Siksi ensi vaalikaudella tulisi järjestää vastaava laaja kokeilu myös Suomessa. Kun työntekijät voivat paremmin ja poissaoloja kertyy vähemmän, mahdollisesti myös sairausvakuutusmaksuja voitaisiin laskea kokeilussa mukana oleville, Mäkynen jatkaa.
- Työuupumus on nykyään valtavan yleistä, ja sen seurauksena myös Suomeen on rantautunut keskustelu quiet quitting -ilmiöstä. Siinä ajatuksena on, että työssä tehdään vain rooliin määritellyt tehtävät ja omaa vapaa-aikaa arvostetaan niin, ettei esimerkiksi ennalta sopimattomiin ilta- tai viikonlopputehtäviin tai muuhun jatkuvaan yllättävään joustamiseen suostuta automaattisesti oman terveyden ja onnellisuuden kustannuksella. Tämä on mielestäni oikea suunta kohti terveempää työskentelykulttuuria. Samaan aikaan täytyy kuitenkin turvata yritysten tuottavuus. Britannian kokeilu osoittaa, että molemmat ovat mahdollisia samanaikaisesti, Mäkynen päättää.
Yhteyshenkilöt
Matias MäkynenKansanedustaja
Puh:040 509 4409Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA
SDP:n Marko Asell: Opetus ja kulttuuriministeriöltä avustusta koulutukselliseen tasa-arvoon Pirkanmaalla24.3.2023 12:37:32 EET | Tiedote
- On tärkeää, että Pirkanmaalle saatiin tärkeitä avustuksia koulutukselliseen tasa-arvoon, kiteyttää kansanedustaja Marko Asell (sd).
SDP:n Paula Werning: Tärkeitä panostuksia opetus-ja kulttuuriministeriöltä Kymenlaaksoon ja Etelä-Savoon24.3.2023 11:48:06 EET | Tiedote
- Tämä hallitus on jakanut merkittävän paljon tasa-arvorahaa, jotta koulutuksellinen tasa-arvo voidaan saavuttaa, toteaa kansanedustaja Paula Werning.
SDP:n Guzenina: Opetus - ja kulttuuriministeriöltä avustuksia yli 67 miljoonaa euroa24.3.2023 11:17:00 EET | Tiedote
- Avustukset vastaavat tarpeeseen vahvistaa oppimisen tukemista ja hyvinvointia, sanoo kansanedustaja Maria Guzenina (sd).
SDP:n Tuula Väätäinen: Työhyvinvointi on inhimillinen tuottavuustekijä23.3.2023 10:52:03 EET | Tiedote
Viime aikoina on uutisoitu paljon työuupumuksen kasvusta työpaikoilla. Työterveyslaitoksen seurantatutkimusten mukaan joka neljäs suomalainen työntekijä oireilee tai kokee työuupumuksen uhkaa. Mielenterveyden häiriöt ovat yleisin syy, miksi työikäiset ovat pois töistä. Työntekijät, erityisesti nuoret, kokevat jopa työpahoinvointia. Työpahoinvointi työpaikoilla näkyy työkyvyttömyytenä, sairauspoissaoloina, sitoutumisen puutteena ja ennenaikaisina eläköitymisinä.
SDP:n Guzenina: Kulttuuri on elämän suola ja sen avulla kerrotaan suomalaisuuden tarinaa22.3.2023 13:41:03 EET | Tiedote
Maria Guzenina puolustaa kulttuurialan asemaa Suomessa ja haluaa nostaa kulttuurin rahoituksen yhteen prosenttiin valtion budjetista ensi vaalikaudella. Guzeninan mukaan kulttuuri kuuluu jokaisen suomalaisen arkeen ja se luo tarinaa Suomesta ja suomalaisista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme