SDP EDUSKUNTA

SDP:n Matias Mäkynen jatkaa parlamentaarisen TKI-työryhmän puheenjohtajana

Jaa

Valtioneuvosto on tänään yleisistunnossaan asettanut parlamentaarisen TKI-työryhmän. Työryhmän tehtävänä on laatia kehyskautta pidempi T&K -rahoituksen suunnitelma, toimia T&K-rahoituslain seurantaryhmänä sekä seurata kokonaisuudessaan syksyllä annetun rahoitusraportin linjausten toimeenpanoa. Työryhmän puheenjohtajana toimii SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen, joka johti syksyllä parlamentaarista T&K-rahoitusta käsitellyttä työryhmää.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

– Suomessa on alkanut historiallinen käänne kohti pitkäjänteistä ja ennakoitavaa tutkimus-, kehitys- ja innovaatiopolitiikkaa. Se on tärkein yksittäinen tekijä Suomen tulevaisuuden kestävän kasvun toteutumiseksi. Joulukuun raporttimme toimeenpano on alkanut hienosti. T&K-rahoituslain ja uuden verovähennyksen valmistelu on käynnissä ja päätökset niihin liittyen tehdään tämän vuoden aikana. Tämän viikon alussa hallitus päätti nostaa vuoden 2023 T&K-rahoitusta 350 miljoonalla eurolla, mikä on merkittävä askel polulla kohti tavoitetta nostaa T&K-rahoitus 4 prosenttiin Suomen bruttokansantuotteesta, sanoo Matias Mäkynen.

Työryhmän toimikausi on 11.4.2022-31.3.2023. Työ alkaa mahdollisimman pian työsuunnitelman laatimisella. Rahoituksen rinnalla työryhmä tulee käsittelemään tulevan julkisen lisärahoituksen mahdollisimman vaikuttavaa käyttöä sekä Suomen TKI-järjestelmän pitkäjänteistä kehittämistä.

– Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiojärjestelmää on kehitettävä kokonaisuutena. 4 % tavoitteen toteutumisen kannalta kriittistä on osaajien saatavuus. Yhtä lailla tärkeää on huolehtia TKI-toimijoiden laadukkaasta toimintaympäristöstä ja Suomen houkuttelevuudesta. Työryhmämme päämääränä on asettaa yhteisiä askelmerkkejä kevään 2023 eduskuntavaalien jälkeen käytäviin hallitusohjelmaneuvotteluihin, Mäkynen sanoo.

Lähtökohtana on, että julkinen rahoitus vastaa yhtä kolmasosaa ja yritykset kahdesta kolmasosasta tulevasta TKI-rahoituksen kasvusta. TKI-toiminta on myös vihreän siirtymän ja teollisuuden vähähiilisyystiekarttojen toteutumisen ytimessä. Julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyö tulee olemaan Suomen kaltaisessa pienessä maassa onnistumisen kannalta kriittistä.

– Haemme mahdollisimman vahvaa vipuvaikutusta. Seurantaryhmänä tulemme tukemaan vielä kuluvan hallituskauden aikana tehtäviä päätöksiä toimeksiantomme puitteissa. Esimerkiksi syksyllä raportissa esiin nostamamme rahastomuotoiset ratkaisut, joilla voidaan tukea innovatiivisten yritysten uusien tuotteiden markkinoille tuloa olisivat erittäin tärkeitä nyt, kun Venäjältä tuotavasta energiasta halutaan irrottautua koko Euroopassa. Suomalaisen energiateknologiateollisuuden innovaatioiden kysyntä on erittäin suurta tulevina vuosina, kunhan saamme uudet ratkaisut markkinoille mahdollisimman nopeasti, Mäkynen päättää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Matias Mäkynen: “Lisätalousarviosta merkittäviä panoksia vihreään siirtymään ja huoltovarmuuden parantamiseen”20.5.2022 14:02:38 EEST | Tiedote

Hallitus esittää tänään päätetyssä vuoden toisessa lisätalousarviossa merkittäviä 175 miljoonan euron lisäpanostuksia vihreän siirtymän edistämiseen. Lisäksi Suomen huoltovarmuutta parantaviin toimiin esitetään yhteensä noin 293 miljoonan euron määrärahalisäyksiä. Toimenpiteet ulottuvat usealle eri sektorille liikenteessä, energiasektorilla, kotitalouksissa ja kiinteistöissä sekä teollisuudessa ja maataloudessa. Myös vihreän siirtymän investointien lupakäsittelyitä nopeutetaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme