SDP EDUSKUNTA

SDP:n Matias Mäkynen: "Lintilän on toimittava – sähkön hintakriisi voidaan vielä välttää tältä talvelta"

Jaa
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Sähkön hinnat uhkaavat nousta talvella ennätystasolle. Huonoimmassa tapauksessa Suomea uhkaa sähköpula, jota edeltävät jopa euroissa laskettavat sähkön kilowattituntihinnat pörssissä. Paremmissakin tilanteissa hinnat ovat pitkään useissa kymmenissä senteissä kilowattitunnilta. Hallitus päätti syyskuun alussa budjettiriihessä toimista, joilla kuluttajille kompensoidaan sähkön hinnan nousun vaikutuksia. Tukitoimia ovat muun muassa sähkön arvonlisäveron lasku, suora sähkötuki ja verotuksen sähköverovähennys, sekä korotukset erilaisiin etuuksiin.

- Tukitoimet ovat tärkeitä ja ne on saatava nopeasti käyttöön. Valmistelua tehdään nyt sosiaali- ja terveysministeriössä ja valtiovarainministeriössä. Sen sijaan työ- ja elinkeinoministeriön energiaosaston virkamiehet ja ministeri Lintilä kertovat julkisuudessa lähinnä, mitä muiden on tehtävä ja miksi he eivät voi tehdä tilanteelle mitään. Tähän asenteeseen meillä ei enää ole varaa, vaan Lintilän on viimein aika ottaa vastuuta, sanoo SDP:n varapuheenjohtaja ja talousvaliokunnan jäsen Mäkynen.

- Hintakriisistä on varoiteltu jo pidempään ja varautumiseen on kannustettu. Jos myös työ- ja elinkeinoministeriössä olisi toimittu jo aiemmin, pörssin futuurihinnat ja sen myötä myös kuluttajien sähkösopimusten hinnat olisivat nyt alemmalla tasolla. Samalla oltaisiin voitu välttää sähkönmyyntiyhtiöiden konkursseja ja toiminnan lopettamista, joiden myötä kaikki kaatuneiden yhtiöiden asiakkaat joutuvat hankkimaan uuden kalliin sopimuksen.

Pahin sähkön hintakriisi voidaan kuitenkin Mäkysen mukaan vielä välttää.

- EU-tason päätökset antavat hyvän selkänojan kansalliselle kysyntäjouston hankkimiselle. Yksi vaikuttavimmista keinoista olisi, että valtio ostaisi huutokaupalla yrityksiltä niin kutsuttua kysyntäjoustoa. Tällöin yritykset sitoutuisivat vähentämään sähkönkulutustaan niinä tunteina, joilla hinta on korkeimmillaan. Tämä laskisi hintapiikkejä ja hyödyttäisi kaikkia sähkönkäyttäjiä, sekä vaikuttaisi välillisesti myös kuluttajien kiinteähintaisten sähkösopimusten hintoihin. Tehokkainta olisi hankkia kysyntäjoustoa yhteistyössä Ruotsin ja Viron kanssa. Kysyntäjouston kilpailutus ja tämän mahdollistavan lainsäädännön valmistelu on aloitettava työ- ja elinkeinoministeriössä viipymättä, Mäkynen vaatii.

- TEM:n energiaosastolla on myös viimein tartuttava venäläisen fossiilienergian tuontiin. Valtionyhtiö Gasum on jäänyt pattitilanteeseen, sillä sopimusteknisistä syistä pelkkä päätös kaasuntuonnin lopettamisesta ei riitä, vaan siinä tapauksessa yhtiön tulisi maksaa kaasusta vaikka se myytäisiin muualle. EU:n laajuista ratkaisua tuskin saadaan aikaan, ja asia on ratkaistava kansallisella lainsäädännöllä. Kieltämällä kansallisella lailla fossiilienergian tuonti Venäjältä suomalaiset yhtiöt voivat päästä laillisesti eroon sopimuksistaan ja välttää take-or-pay -sopimusten maksut. Tässäkin ministeri Lintilällä on avaimet käsissään, Mäkynen päättää.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Piritta Rantanen: Budjettiesityksellä tähdätään onnistuneeseen kotoutumiseen23.9.2022 11:00:00 EEST | Tiedote

Hallintovaliokunnan jäsen Piritta Rantanen osallistui eilen täysistunnossa keskusteluun budjetin sisäministeriön pääluokkaa koskevaan keskusteluun, jossa keskusteltiin myös ukrainalaisten kotoutumisen edistämisestä ja näkee, että budjettiin on saatu paljon sellaista rahoitusta, mikä auttaa Suomeen tulleiden ukrainalaisten tilannetta. Rantanen kertoo, miten merkityksellinen osa yhteisöä ukrainalaisista on kotikaupungissaan Jämsässä tullut, ja pitää esityksessä olevia asioita tärkeinä.

Pitkään valmisteltu eläinten hyvinvointilaki annettiin eduskunnalle – Pia Viitanen toivoo lain nopeaa mutta laadukasta käsittelyä ja pikaista voimaantuloa22.9.2022 14:44:14 EEST | Tiedote

- On välttämätöntä, että vanhentunut eläinsuojelulaki uudistetaan eläinten hyvinvointilaiksi. Moni asia etenee hyvään suuntaan ja eläinten lajityypillinen käyttäytyminen mahdollistetaan entistä paremmin. Eläinten käyttäytymistieteellinen tutkimus kehittyy nyt niin nopeasti, että uskon lain uudistustarpeiden olevan edessämme taas pian. Nyt on tärkeää keskittyä siihen, että tämä laki saadaan hyväksytyksi aikataulussa ja voimaan pikaisesti, sanoo Viitanen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme