SDP EDUSKUNTA

SDP:n Matias Mäkynen: Päättäväisillä toimilla kohtia energiaomavaraisuutta, hiilineutraaliutta ja edullista energiaa

Jaa
-Kuluva talvi on ollut monin tavoin poikkeuksellinen. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on ajanut energian hinnat ylös ja tätä kautta monet kotitaloudet ahdinkoon, sanoo SDP:n varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Matias Mäkynen.
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Marinin hallitus on päättäväisesti reagoinut tilanteeseen useilla keinoilla, kuten kuluvan vuoden budjetissa olevilla verotuksen sähkövähennyksellä ja sähkötuella, minkä lisäksi sähkön arvonlisävero on kevään ajaksi laskettu kymmeneen prosenttiin.

Lisäksi eduskunnan käsittelyssä on parhaillaan hallituksen esitys sähköhyvitykseksi, jossa sähköyhtiöt hyvittäisivät suoraan marras-helmikuulta asiakkailleen yli 10 sentin kilowattihinnan sähkösopimuksista sähkölaskusta puolet omavastuun ylittävältä osalta. Toimien yhteisvaikutuksena paljon sähköä käyttävien kuluttajien sähkön hinta saadaan painettua korkeintaan 16 sentin paikkeille per kilowattitunti. Pidemmällä tähtäimellä tulee edelleen jatkaa sähkön hintakaton valmistelua, jotta meillä on tulevaisuudessa entistä paremmat mahdollisuudet reagoida kriiseihin.

-Samalla kun luomme siltaa yli vaikean talven, on hyvä huomata, että Suomi on vahvasti matkalla kohti energiaomavaraisuutta, esimerkiksi voimakkaasti lisääntyneen tuulivoiman myötä. Olemme Suomessa viisaasti rakentaneet laajaa energiapalettia, mikä on merkinnyt monia muita maita pienenpää riippuvuutta fossiilisesta tuontienergiasta. Tähän meidän tulee jatkossakin vahvasti panostaa, jotta voimme palata Euroopan edullisimman energian maaksi suhteessa ostovoimaan, Mäkynen jatkaa.

Suomi on jo nyt kokoaan suurempi toimija maailmalla puhtaan energian ratkaisuissa. Jotta voimme turvata hyvän kehityksen jatkossa tulee meidän varmista riittävä rahoitus tutkimukseen ja kehitykseen ja edetä päättäväisesti kohti neljän prosentin tavoitetta suhteessa bruttokansantuotteeseen. Tätä tukevat syksyllä hyväksytyt lait tutkimus- ja kehitystoiminnan rahoituksesta sekä yrittäjien T&K-verovähennyksestä.

Samoin koulutetun ja osaavan työvoiman saatavuus kaikissa ammattiryhmissä on ensiarvoisen tärkeässä asemassa tulevaisuuden energiaratkaisujen suunnittelu-, rakennus- kuin myös huoltotöissä. Tarvitsemmekin tulevaisuudessa vahvempia panostuksia koko koulutusjärjestelmäämme.

Samalla on hyvä muistaa, että puhtaan energian ja vihreän siirtymän ratkaisut ovat myös tulevia kasvun edellytyksiä sekä korkean jalostusasteen vientituotteita. Kunnianhimoinen ilmastopolitiikka ei ole kilpailukyvyn rasite, vaan se kannustaa meitä kohti yhä parempia ratkaisuja, ja tämän myös monet maamme merkittävät yritykset ovat jo kauan sitten huomanneet.  

-Tässä ajassa meillä on oiva tilaisuus toimia edelläkävijänä fossiilisesta energiasta irtautumisessa. Se on oikeudenmukaista ja kestävää politiikkaa, mutta samalla myös taloudellisesti viisasta. Olemalla aktiivinen toimija, voimme olla myös kokoamme suurempi toimia globaaleilla markkinoilla. Siksi puheet Suomen hiilineutraliustavoitteen lykkäämisestä ja muusta ennakoitavuuden heikentämisestä ovat myrkkyä investoinneille ja yritysten toiminnalle, Mäkynen päättää.  

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Tuula Väätäinen: Työhyvinvointi on inhimillinen tuottavuustekijä23.3.2023 10:52:03 EET | Tiedote

Viime aikoina on uutisoitu paljon työuupumuksen kasvusta työpaikoilla. Työterveyslaitoksen seurantatutkimusten mukaan joka neljäs suomalainen työntekijä oireilee tai kokee työuupumuksen uhkaa. Mielenterveyden häiriöt ovat yleisin syy, miksi työikäiset ovat pois töistä. Työntekijät, erityisesti nuoret, kokevat jopa työpahoinvointia. Työpahoinvointi työpaikoilla näkyy työkyvyttömyytenä, sairauspoissaoloina, sitoutumisen puutteena ja ennenaikaisina eläköitymisinä.

SDP:n Haatainen: Paremmalla johtamisella selätetään työuupumus22.3.2023 12:16:21 EET | Tiedote

Viime aikoina on uutisoitu paljon erityisesti nuorten kokeman työuupumuksen kasvusta. Työterveyslaitoksen seurantatutkimusten mukaan joka neljäs suomalainen työntekijä oireilee tai kokee työuupumuksen uhkaa. Mielenterveyden häiriöt ovat yleisin syy, miksi työikäiset saavat sairauspäivärahaa. Ongelma ei ole yksilössä vaan työn organisoinnissa. Työelämä ei ole valmis ja sen on kyettävä muuttumaan ajassa. Tarvitsemme lisää tutkimusta, ideoita ja kokeiluja, jotta voimme tehdä päätöksiä jotka aidosti parantavat työelämää ja varmistavat että ihmiset viihtyvät työssään ja kokevat sen merkitykselliseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme