SDP

SDP:n Matias Mäkynen: SDP:n talousvaihtoehdossa hyvinvointi on ytimessä

Jaa
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

SDP julkisti torstaina linjauksensa, miten ennaltaehkäisyyn panostamalla voidaan vahvistaa julkista taloutta. SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Matias Mäkysen mukaan SDP haluaa herättää keskustelua ajattelutavan muutoksesta, jota Suomessa tarvitaan myös laajemmin.

- Teettämämme laskelmat osoittavat, että panostamalla ihmisten terveyteen ja ennaltaehkäisemällä esimerkiksi kansansairauksia voidaan paitsi lisätä koettua hyvinvointia, myös kasvattaa työllisyyttä ja vahvistaa julkista taloutta merkittävästi.

SDP:n tavoitteena on luoda tulevalla vaalikaudella kansallinen hyvinvointiohjelma laajassa yhteistyössä eri tahojen kanssa. Yksi osa ohjelmaa olisivat hyvinvointipysäkit eli vapaaehtoiset aikuisten terveystarkastukset, joihin kaikki yli 18-vuotiaat kutsuttaisiin 3–5 vuoden välein, riskiryhmiin kuuluvat useammin. Konsulttiyhtiö FCG:n laskelmien perusteella kahdessa vaalikaudessa olisi mahdollista saada jopa 1,9 miljardin säästöt ja yli 100 000 uutta työllistä, mikäli vähiten tuloja saavaan viidennekseen kuuluvien terveys saataisiin nostettua samalle tasolle seuraavaan tuloviidennekseen kuuluvien kanssa.

- Tästä näkökulmasta katsottuna on entistäkin käsittämättömämpää, että kokoomus ajaa edelleen miljarditason leikkauksia sosiaali- ja terveyspalveluihin. Elina Valtonen ei torstai-illan A-Talkissa pystynyt vieläkään kertomaan, mihin nämä indeksijarruiksi, höttöisiksi tehokkuusohjelmiksi ja epämääräisiksi "muiksi menosäästöiksi" verhotut leikkaukset kohdistuisivat. Kyse ei ole vain ihmisille tärkeiden arjen palveluiden ja heikoimmassa asemassa olevien toimeentulon heikentämisestä vaan leikkauksista, jotka kohdistuvat suoraan tulevaisuuden kasvuun.

Kokoomuksen sosiaali- ja terveyspalveluihin kohdistuvat leikkaustavoitteet kertovatkin puolueen ajattelun lyhytnäköisyydestä, toteaa Mäkynen.

- Kokoomuksen maailmassa talous- ja työllisyystoimiksi lasketaan vain leikkaukset, työttömien kurjistaminen ja työntekijöiden oikeuksien heikentäminen. Ei nähdä, että ihmisten hyvinvointiin ja jaksamiseen panostaminen sekä talouden ja työllisyyden kasvu kulkevat käsi kädessä. Tämä johtaa kierteeseen, jossa neljän vuoden välein ensin leikataan ja sitten paikataan leikkausten aiheuttamaa vahinkoa lisämenoilla. Suomalaiset ansaitsevat parempaa.

Mäkynen peräänkuuluttaa kaikilta puolueilta malttia panostaa kasvun aineksiin myös pidemmällä aikavälillä. Tämä tarkoittaa määrätietoisia panostuksia ihmisten hyvinvointiin, terveyteen ja osaamiseen sekä ymmärrystä siitä, että toimivista sosiaali- ja terveyspalveluista huolehtiminen on tehokas työllisyystoimi.

- Tarvitsemme asennemuutosta. Uupumus, mielenterveysongelmat ja kansansairaudet tulevat julkiselle taloudelle kalliiksi ja hintalappu vain kasvaa tulevina vuosina. Suomella ei ole varaa siihen, että kaikki ehdotukset ihmisten hyvinvoinnin parantamiseksi tuomitaan oikeistopuolueiden taholta saman tien epärealistisiksi. Viestimme on: tulkaa mukaan kehittämään kansallista hyvinvointiohjelmaa ja tuokaa omat ehdotuksenne pöytään. Me kyllä kuuntelemme avoimin mielin.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP
SDP
Siltasaarenkatu 18-20 C
00530 HELSINKI

09 478 988 (vaihde)http://www.sdp.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP

SDP:n Matias Mäkynen: Työuupumukseen sairastuneilla tulisi olla oikeus sairauspäivärahaan22.3.2023 10:40:26 EET | Tiedote

SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Matias Mäkysen mielestä työssään uupuneilla tulisi olla oikeus sairauspäivärahaan uupumuksen perusteella. Tällä hetkellä monella työuupumukseen sairastuneella ei ole varaa pitää tarvitsemaansa sairauslomaa, sillä työuupumusta ei ole määritelty tautiluokitusjärjestelmässä sairaudeksi, joka oikeuttaisi sairauspäivärahaan.

Puoluesihteerit vetoavat vaalirauhan puolesta21.3.2023 09:00:00 EET | Tiedote

Eduskuntapuolueiden puoluesihteerit vetoavat vaalirauhan puolesta vuoden 2023 eduskuntavaaleissa. Demokraattisten oikeuksien on oltava loukkaamattomia ja vaalityön kaikin tavoin turvallista ehdokkaille, tukiryhmille ja puolueiden järjestöaktiiveille. Vaalirauha tarkoittaa jokaisen vapaata oikeutta kannattaa haluamaansa mielipidettä, äänestää haluamaansa ehdokasta, jokaisen oikeutta asettua ehdolle ja jokaisen oikeutta äänestää turvallisesti. Vaalirauha tarkoittaa sananvapautta, johon sisältyy velvollisuus toisten mielipiteiden ja hyvin tapojen kunnioittamiseen. Emme hyväksy minkäänlaista ehdokkaisiin kohdistuvaa väkivaltaa, uhkailua tai painostamista, epäasiallista viestintää tai valheellisten tietojen levittämistä. Ilkivalta yhtä puoluetta vastaan on hyökkäys kaikkia puolueita vastaan. Sitoudumme toimillamme kaikin tavoin edistämään aktiivista äänestämistä eduskuntavaaleissa 2023. Antton Rönnholm, SDP Arto Luukkanen, perussuomalaiset Kristiina Kokko, kokoomus Riikka Pirkkalainen, kesk

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme