SDP EDUSKUNTA

SDP:n Matias Mäkynen: "Seuraavan sukupolven ydinvoima etenee vihdoin"

Jaa
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Hallitus päätti tänään täydentävän talousarvioesityksen antamisesta. Muiden tärkeiden hankkeiden ohella etenee seuraavan sukupolven ydinvoimaloiden saaminen Suomeen. Säteilyturvakeskukselle ehdotetaan yhteensä 1,7 miljoonaa euroa ydinenergialain kokonaisuudistukseen, pienydinvoimalaitosten käsittelyyn varautumiseen sekä raja-asemien säteilyvalvontaan. SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen iloitsee pitkään jatkuneen vaikuttamistyön tuloksista.

- Tänään päätetyillä panostuksilla edistetään pienydinvoiman (Small Modular Reactors, SMR) käyttöönottamiseen Suomessa. Olemme toimineet asian eteen yhteistyössä yli hallitus-oppositiorajan talousvaliokunnassa. Pienydinvoima on hyvä mahdollisuus laajentaa päästötöntä lämmön- ja sähköntuotantoa Suomessa, Mäkynen sanoo.

Mäkynen näkee, että kyseessä on myös elinkeinopoliittinen asia.

- Päätös antaa signaalin, että valtio on sitoutunut edistämään pienydinvoimaa konkreettisesti. Nyt alan tutkijat ja investoijat Suomessa voivat luottaa siihen, että työtä kannattaa jatkaa. Suomalaisella osaamisella voidaan synnyttää uusia ydinvoima-alan tuotteita vientiin. Parhaassa tapauksessa Suomessa voitaisiin suunnitella ja tuottaa sarjavalmisteisia pienydinvoimaloita esimerkiksi konttikoossa, Mäkynen visioi.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Mika Kari: SDP:n vastauspuheenvuoro Ukrainan koulutusoperaatiota käsittelevässä lähetekeskustelussa6.2.2023 15:39:35 EET | Tiedote

SDP:n vastauspuheenvuoro lähetekeskustelussa valtioneuvoston selonteosta Suomen osallistumisesta Ukrainaa tukevaan EU:n koulutusoperaatioon 6.2. Kansanedustaja Mika Kari Arvoisa puhemies, Ukraina on käynyt lähes vuoden ajan puolustussotaa Venäjän brutaalia hyökkäystä vastaan ja samalla varjellut koko Eurooppaa. Suomessa olemme tukeneet Ukrainaa vahvasti sodan alusta asti, niin kansallisesti kuin yhdessä kumppanimaidemme kanssa. Puolustusmateriaalitukea olemme antaneet merkittävän määrän, yhteensä 590 miljoonan euron arvosta. Materiaalisen tuen lisäksi keskeistä on, että Suomi tarjoaa Ukrainalle sen kaipaamaa osaamista ja koulutustukea. Olemme osallistuneet jo ukrainalaisten vapaaehtoisten kouluttamiseen Iso-Britanniassa. Nyt vahvistamme jatkon tälle työlle EU:n oman sotilaallisen avustusoperaation kautta, jonka tavoitteena on yhteensä 15 000 ukrainalaissotilaan kouluttaminen. Päätös koulutusyhteistyöhön osallistumisesta on tärkeä ja se edistää Ukrainan kykyä puolustaa aluettaan, suvere

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme