SDP EDUSKUNTA

SDP:n Matias Mäkynen: Tietoa ja käytännön kehitysideoita keskusteluun ansioturvasta

Jaa

Heinäkuussa on käyty keskustelua ansiosidonnaisen työttömyysturvan laajentamisesta. Koronan aiheuttaman työttömyyden myötä on esitetty huoli varsinkin nuorista, jotka eivät ole työttömyyskassojen jäseniä ja ovat jääneet ilman turvaa.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

- SDP tavoittelee sosiaaliturvan uudistamista kokonaisuudessaan helpommin ymmärrettäväksi ja ennakoitavaksi yleisturvaksi. Ansiosidonnainen työttömyysturva kannattaa jatkossakin toteuttaa kassojen kautta, koska kassoilla on oman alansa paras tuntemus. Kassoja koskevaa sääntelyä voisi keventää siten, että ne voisivat entistä paremmin auttaa työttömäksi joutuneita, ehdottaa SDP:n kansanedustaja ja sosiaaliturvakomitean varajäsen Matias Mäkynen Vaasasta.

Susanna Grimm-Vikman tutki Turun yliopistossa hyväksytyssä lisensiaattityössään vuonna 2019 syitä jäädä kassojen ulkopuolelle. Toisin kuin julkisuudessa on väitetty, ainut syy kassan ulkopuolelle jäämiselle ei ole tiedon puute. Tutkimuksen mukaan kassan ulkopuolelle jäävät useimmin nuoret ja työuransa alussa olevat, joilla palkka on pieni ja jotka tekevät epäsäännöllisiä töitä. Heidän näkökulmastaan kassajäsenyys ei välttämättä kannata, koska työssäoloehdon ei uskota täyttyvän tai matalan palkan takia ansioturva ei juuri nouse työmarkkinatukea korkeammaksi. Tällöin tehokkaampi tapa laajentaa turvaa olisi työssäoloehdon helpottaminen ja ansioturvan tason parantaminen.

- Jos nuoria ja työuransa alussa olevia halutaan auttaa ansiosidonnaisen piiriin, on helpotettava ansiosidonnaisen työssäoloehtoa ja parannettava sen korvaustasoa, jolloin pienemmilläkin ansioilla ansiosidonnaisesta jää enemmän käteen kuin työmarkkinatuesta, sanoo Mäkynen.

Kokoomus on ehdottanut kaikille automaattisesti maksettavaa ansiosidonnaista, mutta ei ole kuitenkaan ottanut kantaa, miten laajennus toteutettaisiin käytännössä ja kuinka siitä aiheutuneet kustannukset katettaisiin. Marinin hallitusohjelmaan on kirjattu, että hallituskauden aikana tehdään jatkoselvitys siirtymisestä yleiseen ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan.

- Jos ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta halutaan tehdä automaattisesti kaikille kuuluva etuus, olisi se helpointa toteuttaa ns. ”ulosvalinta”-mallin pohjalta. Tällöin työnantaja maksaisi automaattisesti jokaisen työntekijän palkasta osuuden kyseisen alan työttömyyskassalle. Työntekijällä säilyisi kuitenkin valinnanvapaus ja halutessaan hän voisi ilmoittaa työnantajalle toisen kassan tai ettei halua kuulua mihinkään kassaan. Tämä varmistaisi, ettei kukaan jää kassan ulkopuolelle tiedon puutteen takia. Työuran alussa olevien auttaminen vaatii kuitenkin muutoksia työssäoloehtoon ja korvaustasoon, Mäkynen päättää.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Aki Lindén: Erinomaista, että ministeri Kiuru ja STM korostavat tartuntalakia ja siihen sisältyviä viranomaisvastuita ja -velvoitteita13.8.2020 09:17:07 EESTTiedote

Viime päivinä on käyty koronaepidemian torjunnassa erikoista keskustelua siitä ”kuka saa tehdä ja mitä”. Tämä liittyy siihen, että ulkomailta, erityisesti voimakkaan koronaepidemian maista, Suomeen palaavilla on todettu merkittäviä tartuntamääriä, jopa joka kuudennella yhdellä lennolla. Tällainen tilanne on erittäin vakava ajatellen syksyä ja koronaepidemian uudelleen havaittua voimistumista.

SDP:n Kristiina Salonen: Joustavasta työajasta on tehtävä uusi normaali12.8.2020 08:13:19 EESTTiedote

SDP:n eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtajan, kansanedustaja Kristiina Salosen mukaan erityisesti kuluneena koronakeväänä työn ja perhe-elämän yhdistäminen on konkretisoitunut perheiden arjessa, kun monilla työpaikoilla on siirrytty etätöihin. - Tätä massiivista etätyökokeilua voisivat nyt työnantajat ja valtio tutkia myös perheiden näkökulmasta, vaikka koronan vuoksi tehdyt poikkeusjärjestelyt esim. varhaiskasvatuksessa ja opetuksessa eivät ihan täyttä totuutta etätyön arjesta kerrokaan. Voisiko joustoa työntekijälle toteuttaa lisäämällä mahdollisuutta tehdä työtä kotona tai heille, jotka eivät etätyötä voi tehdä räätälöimällä työpäiviä tai viikkoja yksilöllisemmin perhe-elämän tarpeiden mukaan? Salonen kysyy. - Työn ja perhe-elämän luontevasta yhdistämisestä on puhuttu jo vuosia kuin leivästä, mutta konkreettiset teot etenevät tuskastuttavan hitaasti fiksuimpia yrityksiä lukuun ottamatta. Voisimme koronasta oppineena saada joustavasta ja paikkariippumattomasta työn tekemisestä työeläm

SDP:n Ilmari Nurminen: Meidän on käännettävä katse työssä jaksamiseen ja työhyvinvointiin11.8.2020 07:37:00 EESTTiedote

SDP:n kansanedustaja Ilmari Nurminen painottaa, että koronaepidemian vuoksi on yhä suurempi tarve kiinnittää huomiota työhyvinvointiin ja työssä jaksamiseen. - Talouden haasteet voivat johtaa yhä tiukentuneisiin tulostavoitteisiin samalla kun henkilöstön määrää vähennetään. Tämä ei ole pitkällä aikavälillä kestävää, sillä liiallinen fyysinen ja henkinen kuormitus lisää sairauspoissaoloja ja työkyvyttömyyttä, Nurminen sanoo. Mielenterveydelliset syyt nousivat nyt ensimmäistä kertaa työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymisen yleisimmäksi perusteeksi. Samaan aikaan työuupumuksen lievästä muodosta kärsii jopa neljäsosa työikäisistä, ja vakavana sekä pitkittyneenä se voi johtaa masennukseen, unihäiriöihin ja pidempään työkyvyttömyyteen. - Koronaepidemia on entisestään lisännyt tarvetta työhyvinvoinnin ja tuottavuuden kehittämiselle. Työkykyä tukemalla ja sairauspoissaoloja sekä työkyvyttömyyseläkkeitä ennaltaehkäisemällä voimme sekä lisätä työllisyyttä että pidentää työuria, Nurminen toteaa. - Ky

SDP:n Viitanen: Arvonnousuverolla ehkäistäisiin verosyistä tehtäviä muuttoja10.8.2020 15:08:06 EESTTiedote

Kansalaisjärjestö Finnwatch julkisti tänään selvityksen, jonka mukaan suuria omaisuustuloja saaneet muuttavat selvästi muita useammin maihin, joissa omaisuuksia verotetaan kevyesti. Finnwatchin selvitys perustuu Tilastokeskuksen tilastoihin. - Selvitys osoittaa, että Suomi menettää verotuloja, kun varakkaat siirtävät kirjoja matalan verotuksen maihin ennen sijoituksien myyntiä tai lahjoitusta. Suomen tulee tiivistää veropohjaa ottamalla käyttöön arvonnousuvero, vaatii eduskunnan valtiovarainvaliokunnan verojaoston puheenjohtaja Pia Viitanen (sd). Hallitusohjelmassa sovittiin sen selvittämisestä, voidaanko arvonnousuvero toteuttaa Suomessa. Jo viime keväänä julkaistu valtiovarainministeriön selvitys osoitti, että arvonnousuvero tai vastaava veronkiertosäännös on käytössä 13 vertailumaassa, kun sellainen puuttuu vain kolmesta. - On selvää, että ennen pitkää hallituksen on pohdittava myös tulopohjaa lisääviä toimia. Tämän tyyppiset veropohjan tiivistämisratkaisut tulee hyödyntää, jotta hy

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme