SDP EDUSKUNTA

SDP:n Matias Mäkynen: Tietoa ja käytännön kehitysideoita keskusteluun ansioturvasta

Jaa

Heinäkuussa on käyty keskustelua ansiosidonnaisen työttömyysturvan laajentamisesta. Koronan aiheuttaman työttömyyden myötä on esitetty huoli varsinkin nuorista, jotka eivät ole työttömyyskassojen jäseniä ja ovat jääneet ilman turvaa.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

- SDP tavoittelee sosiaaliturvan uudistamista kokonaisuudessaan helpommin ymmärrettäväksi ja ennakoitavaksi yleisturvaksi. Ansiosidonnainen työttömyysturva kannattaa jatkossakin toteuttaa kassojen kautta, koska kassoilla on oman alansa paras tuntemus. Kassoja koskevaa sääntelyä voisi keventää siten, että ne voisivat entistä paremmin auttaa työttömäksi joutuneita, ehdottaa SDP:n kansanedustaja ja sosiaaliturvakomitean varajäsen Matias Mäkynen Vaasasta.

Susanna Grimm-Vikman tutki Turun yliopistossa hyväksytyssä lisensiaattityössään vuonna 2019 syitä jäädä kassojen ulkopuolelle. Toisin kuin julkisuudessa on väitetty, ainut syy kassan ulkopuolelle jäämiselle ei ole tiedon puute. Tutkimuksen mukaan kassan ulkopuolelle jäävät useimmin nuoret ja työuransa alussa olevat, joilla palkka on pieni ja jotka tekevät epäsäännöllisiä töitä. Heidän näkökulmastaan kassajäsenyys ei välttämättä kannata, koska työssäoloehdon ei uskota täyttyvän tai matalan palkan takia ansioturva ei juuri nouse työmarkkinatukea korkeammaksi. Tällöin tehokkaampi tapa laajentaa turvaa olisi työssäoloehdon helpottaminen ja ansioturvan tason parantaminen.

- Jos nuoria ja työuransa alussa olevia halutaan auttaa ansiosidonnaisen piiriin, on helpotettava ansiosidonnaisen työssäoloehtoa ja parannettava sen korvaustasoa, jolloin pienemmilläkin ansioilla ansiosidonnaisesta jää enemmän käteen kuin työmarkkinatuesta, sanoo Mäkynen.

Kokoomus on ehdottanut kaikille automaattisesti maksettavaa ansiosidonnaista, mutta ei ole kuitenkaan ottanut kantaa, miten laajennus toteutettaisiin käytännössä ja kuinka siitä aiheutuneet kustannukset katettaisiin. Marinin hallitusohjelmaan on kirjattu, että hallituskauden aikana tehdään jatkoselvitys siirtymisestä yleiseen ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan.

- Jos ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta halutaan tehdä automaattisesti kaikille kuuluva etuus, olisi se helpointa toteuttaa ns. ”ulosvalinta”-mallin pohjalta. Tällöin työnantaja maksaisi automaattisesti jokaisen työntekijän palkasta osuuden kyseisen alan työttömyyskassalle. Työntekijällä säilyisi kuitenkin valinnanvapaus ja halutessaan hän voisi ilmoittaa työnantajalle toisen kassan tai ettei halua kuulua mihinkään kassaan. Tämä varmistaisi, ettei kukaan jää kassan ulkopuolelle tiedon puutteen takia. Työuran alussa olevien auttaminen vaatii kuitenkin muutoksia työssäoloehtoon ja korvaustasoon, Mäkynen päättää.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Anneli Kiljunen: Vanhusasiainvaltuutetun virka on tervetullut11.6.2021 16:07:59 EEST | Tiedote

- Pitkään toivottu vanhusasiainvaltuutetun virka on vihdoin tulossa maahamme. Viimeiset vuodet ovat osoittaneet viran tarpeellisuuden, muun muassa vanhusten palveluiden laiminlyönnin vuoksi. Vanhusasiainvaltuutetun tehtävänä on seurata ikääntyneiden aseman ja oikeuksien toteutumista yhteiskunnassa. Hänen tehtävänään on puuttua epäkohtiin ja tehdä parannuksia sekä avauksia kehitettävistä toimista, iloitsee kansanedustaja Anneli Kiljunen (sd.). Ikäihmisten arki, tarpeet ja näkemykset on otettava huomioon, kun kehitetään tulevia hyvinvointialueita ja kuntia. Entistä useampi meistä asuu kotona ikääntyessämme. Koti, asuinympäristö ja tarvittavat palvelut tulee huomioida entistä tarkemmin. - Näitä palveluita ovat esimerkiksi kotiin tuotavat palvelut, liikunta- ja kulttuuripalvelut sekä omaishoidon tuki. On nimittäin hyvä huomata, että kaikesta hoivasta 80 prosenttia on omaisen tai läheisen toteuttamaa, painottaa Kiljunen. - Ikääntyminen ei ole sairastamista vaan muuttuviin elämäntarpeisiin v

SDP:n Eloranta: Vanhusasiavaltuutettu vihdoinkin Suomeen11.6.2021 13:32:05 EEST | Tiedote

SDP:n kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta iloitsee siitä, että vanhusasiavaltuutetun viran perustaminen etenee eduskunnassa. Vanhusasiavaltuutetun tehtävänä on tarkastella päätöksenteon vaikutuksia ikäihmisiin. Lisäksi valtuutettu voi antaa lausuntoja ja tehdä aloitteita, joiden kautta hän voi nostaa esille kehityskohteita ja lakiuudistustarpeita. Vanhusasiavaltuutetun toiminta tulee parantamaan ikääntyneiden asemaa ja edistämään ikääntyneiden oikeuksia. Eduskunta käsitteli sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöä aiheesta eilen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme