SDP EDUSKUNTA

SDP:n Matias Mäkynen: ”Tutkimusrahoituksen uusi polku on avattu”

Jaa
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Hallituksen tänään päättyneessä kehysriihessä tehtiin päätöksiä, jotka tukevat hallitusohjelman ja parlamentaarisen TKI-työryhmän mukaista tavoitetta nostaa Suomen tutkimus- ja kehittämismenot 4 prosenttiin suhteessa bruttokansantuotteeseen vuoteen 2030 mennessä. Parlamentaarista TKI-työryhmää johtava SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen iloitsee hallituksen päätöksistä:

- Hallitus osoittaa tärkeää sitoutumista viime vuonna aikaan saatuun parlamentaarisen TKI-työryhmän sopuun. Vuonna 2023 uhanneet leikkaukset vältetään ja rahoituksen kuoppa on täytetty. Yhteensä rahoitus lisääntyy 350 miljoonalla eurolla suhteessa aiempiin päätöksiin, jota lisäksi täydentää 100 miljoonan euron T&K-verovähennys raporttimme mukaisesti, Mäkynen kertoo.

- On tärkeää, että TKI-järjestelmää kehitetään kokonaisvaltaisesti. Suomen Akatemian rahoitus on historiallisen korkealla tasolla ja Business Finlandin rahoitus jatkaa korkealla uralla myös Suomen elpymisrahoituksen päättymisen jälkeen. Myös ammattikorkeakoulujen sekä yliopistollisen sosiaali- ja terveydenhuollon tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan pysyvät rahoituslisäykset ovat tärkeitä. Tämä turvaa niin perustutkimuksen kuin innovaatiotoiminnan, Mäkynen jatkaa.

Riihessä tehtyjen päätösten jatkona Mäkynen kääntää jo katsetta tulevaan:

- Hyvät päätökset ansaitsevat jatkoa. Nyt, kun käynnissä on maailman laajuinen siirtymä irti venäläisestä ja fossiilisesta energiasta, olisi erityisen tärkeää tukea uusien suomalaisinnovaatioiden markkinoille tuloa esimerkiksi energiateknologia-alalla. Tähän tarvitaan ratkaisuja vielä toukokuun lisätalousarviossa. Laadukas TKI-toiminta edellyttää myös osaajien saatavuuden parantamista. Tutkimus, koulutus ja vihreä siirtymä ovat Suomen talouden ja työllisyyden tärkeimmät tekijät - niiden avulla Suomen talous vahvistuu merkittävästi tulevaisuudessa, Mäkynen päättää.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Matias Mäkynen: “Lisätalousarviosta merkittäviä panoksia vihreään siirtymään ja huoltovarmuuden parantamiseen”20.5.2022 14:02:38 EEST | Tiedote

Hallitus esittää tänään päätetyssä vuoden toisessa lisätalousarviossa merkittäviä 175 miljoonan euron lisäpanostuksia vihreän siirtymän edistämiseen. Lisäksi Suomen huoltovarmuutta parantaviin toimiin esitetään yhteensä noin 293 miljoonan euron määrärahalisäyksiä. Toimenpiteet ulottuvat usealle eri sektorille liikenteessä, energiasektorilla, kotitalouksissa ja kiinteistöissä sekä teollisuudessa ja maataloudessa. Myös vihreän siirtymän investointien lupakäsittelyitä nopeutetaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme