SDP

SDP:n Matias Mäkynen: Työllisyyden vahvistamiseen tarvitaan oikeita toimia, ei työttömyysturvaleikkauksia

Jaa
SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Matias Mäkysen mukaan Suomen työllisyysasteen nostaminen 80 prosenttiin edellyttää monipuolista keinovalikoimaa, jolla puututaan työttömyyden juurisyihin.
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

- Oikeistopuolueet ovat näissäkin vaaleissa toistelleet, että SDP ei ole esittänyt keinoja työllisyysasteen nostamiseen. SDP on tosiasiassa esitellyt laajimman keinovalikoiman työllisyyden kasvattamiseksi, kun taas oikeiston keinot rajoittuvat työttömyysturvan leikkauksiin ja työehtojen heikentämiseen.

Mäkysen mukaan oikeistopuolueiden kritiikki kertookin näiden puolueiden ajattelun kapeakatseisuudesta.

- Ei yksinkertaisesti haluta ymmärtää, että ihmisten työllistymiseen vaikuttavat muutkin asiat kuin pankkitilille tulevan työttömyyskorvauksen suuruus. Siksi kokoomus ja perussuomalaiset pyrkivät leikkaamaan ansiosidonnaista työttömyysturvaa sen sijaan, että puuttuisivat työttömyyden juurisyihin. Tällä keinolla ei kuitenkaan nosteta Suomen työllisyyttä pohjoismaiselle tasolle – ihmiset vain köyhtyvät. Tarvitsemme oikeita toimia, joiden avulla on mahdollista puuttua työttömyyden kovaan ytimeen.

Tutkimusten mukaan merkittävimpiä syitä työttömyyden pitkittymiseen ovat heikko terveydentila ja mielenterveyden ongelmat, vanhentunut tai työmarkkinoiden tarpeita vastaamaton koulutus sekä asuinpaikka, kertoo Mäkynen.

- Näin ollen tehokkainta työllisyyspolitiikkaa on sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittäminen ja mielenterveyspalveluihin panostaminen, koulutuksen laajentaminen ja aikuiskoulutuksen kehittäminen sekä työn perässä muuttamiseen kannustaminen. Nämä kaikki kuuluvat SDP:n keinovalikoimaan. Myös osatyökykyisten työllistymisen helpottaminen, työllisyyspalveluiden parantaminen ja esimerkiksi varhaiskasvatusmaksujen alentaminen ovat keinoja lisätä työllisyyttä. Yritysten näkökulmasta tärkeää työllisyydelle ja investoinneille on, että koulutettua työvoimaa ja kohtuuhintaista ja puhdasta energiaa on saatavilla, liikenneyhteydet kehittyvät ja että yhteistyö tutkimuksessa ja tuotekehityksessä toimii.

- Kuten SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin torstai-illan vaalitentissä totesi, aktiivista työllisyyspolitiikkaa on mahdollista tehdä niin, että samalla pidämme huolta ihmisistä ja reilun työelämän pelisäännöistä. Pohjimmiltaan kyse on ihmiskuvasta. Me SDP:ssä uskomme, että ihmiset haluavat elättää itsensä, tavoitella parempaa toimeentuloa ja olla aktiivisia, jos heidän terveydentilansa ja elämäntilanteensa sen suinkin mahdollistaa. Siksi myös keinovalikoimamme on sen mukainen, Mäkynen tiivistää.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP
SDP
Siltasaarenkatu 18-20 C
00530 HELSINKI

09 478 988 (vaihde)http://www.sdp.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP

SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen: Haluavatko suomalaiset heikomman ammattiyhdistysliikkeen?9.6.2023 10:23:08 EEST | Tiedote

Säätytalon neuvotteluista on tihkunut useita tietoja erilaisista tavoista heikentää liittojen asemaa. Jäsenmaksujen verovähennysoikeuden poistaminen, liittojen työttömyyskassojen korvaaminen esimerkiksi Kelan kassalla, lakko-oikeuden rajoittaminen sekä paikallisen sopimisen edistäminen lakiteitse heikentäen työntekijöiden edustusta ovat julkisuudessa liikuneiden tietojen mukaan ainakin pöydällä. Näinkin laajasta paketista edes keskusteltaessa on kysyttävä, haluaako Orpon oikeistokonservatiivijoukko todella heikentää ammattiyhdistysliikettä.

Kutsu medialle: SDP:n puheenjohtajaehdokkaiden valtakunnallinen Arvokiertue alkaa Helsingistä 9.6.2.6.2023 07:45:00 EEST | Kutsu

SDP:n puoluekokous valitsee puolueen seuraavan puheenjohtajan Jyväskylässä syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna. Tätä ennen SDP:n jäsenet pääsevät äänestämään neuvoa-antavassa jäsenäänestyksessä omaa suosikkiaan. Osana neuvoa-antavaa jäsenäänestystä ja puheenjohtajan valintaa SDP järjestää usean paikkakunnan puheenjohtajakiertueen, jossa paikalla ovat puheenjohtajaehdokkaat Krista Kiuru ja Antti Lindtman. Alla koko kiertueaikataulu. Tilaisuuksia ei striimata, ellei toisin mainita. Pyydämme ystävällisesti ilmoittautumaan Helsingin tilaisuuteen 8.6. klo 12.00 mennessä tämän lomakkeen kautta. Mahdolliset erilliset haastattelutoiveet pyydetään toimittamaan SDP:n viestintäpäällikkö Miia Järvelle: miia.jarvi@sdp.fi Helsinki 9.6. klo 14-15.30 Hotelli Mestaritalli (os. Fredrikinkatu 51–53). Tilaisuus striimataan, striimiä voi seurata SDP:n Youtube-kanavalla täällä. Mikkeli 10.6. klo 10-11 Kauppakeskus Stellan tähtitori (os. Maaherrankatu 13) Lappeenranta 10.6. klo 13-14 (paikka tarkentuu) Hämee

SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen: “Mielenterveyskriisin ratkaiseminen lääke myös julkiseen talouteen”17.5.2023 15:49:47 EEST | Tiedote

THL:n tuoreen Terve Suomi -väestötutkimuksen tulokset kertovat karua kieltä suomalaisten työikäisten eli 20-64-vuotiaiden mielenterveydestä. Työikäisistä enää joka toinen kokee elämänlaatunsa hyväksi ja joka viides kokee merkittävää psyykkistä kuormittuneisuutta. Tutkimuksen mukaan myös itsemurha-ajatukset ovat lisääntyneet erityisesti alle 50-vuotiailla. Aiemmin joka kymmenes, nyt joka kahdeksas alle 50-vuotias kertoi itsemurha-ajatuksistaan. Jo nyt Suomessa alle 45-vuotiaiden selkeästi yleisin työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymisen syy on mielenterveyden sairaudet. Samaan aikaan OECD:n tilastojen mukaan Suomen mielenterveyspalveluihin käyttämä osuus julkisen terveydenhuollon kustannuksista on vertailumaiden pienimpiä. - Tutkimustulokset ja tilastot ovat erittäin huolestuttavia. Jos aliresursoitujen mielenterveyspalveuiden tilannetta ei saada kuntoon vaan ongelmat jatkavat paisumistaan, tulee työkyvyttömien määrä vain kasvamaan. Siksi viestini säätytalolle on, että mielenterveyspalvelui

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme