SDP EDUSKUNTA

SDP:n Mika Kari: Hävittäjähankinta jatkaa Suomen sotilaalliseen liittoutumattomuuteen perustuvaa linjaa

Jaa

Hallitus on tehnyt tänään päätöksen HX-hävittäjähankinnasta. Suomen ilmavoimien nykyiset Hornet-hävittäjät tullaan korvaamaan yhdysvaltalaisen Lockheed Martin F35-kalustolla.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Hallitus on tehnyt tänään päätöksen HX-hävittäjähankinnasta. Suomen ilmavoimien nykyiset Hornet-hävittäjät tullaan korvaamaan yhdysvaltalaisen Lockheed Martin F35-kalustolla.

- Valtioneuvoston päätös on niin talouden kuin kansallisen turvallisuuden näkökulmasta merkittävä ja se perustuu huolelliseen ja tarkkaan harkintaan. Ilmavoimien kehittäminen on osa Suomen kolmihaaraisen - maa-, meri- ja ilmavoimien - puolustuksen vahvistamista. Nyt loppuun saatettu hankintapäätös tulee selkeyttämään puolustusvoimien rakenteen suunnittelua seuraaviksi vuosikymmeniksi, toteaa pitkäaikainen puolustusvaliokunnan jäsen, sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän kansanedustaja Mika Kari.

- Hävittäjävalinta jatkaa jo 90-luvulla valittua ulko- ja turvallisuuspolitiikan linjaa, jossa sotilaallisesti liittoutumaton Suomi määrittelee omien turvallisuustarpeiden pohjalta tarkoituksenmukaisimman ja tehokkaimman suorituskyvyn ilmavoimillemme. Vahva itsenäinen hankinta vahvistaa entisestään Suomen sotilaallisen liittoutumattomuuden perustaa, jonka muodostaa itsenäiseen suorituskykyyn perustuva puolustusvoimat sekä korkea maanpuolustustahto.

Keväällä 2018 lähetetyn tarjouspyynnön perusteella valinta tehtiin viiden ehdokkaan välillä: yhdysvaltalaisen Boeing F/A-18 Super Hornetin ja Lockheed Martin F-35:n, ranskalaisen Dassault Rafaleen, yhteiseurooppalaisen Eurofighter Typhoonin sekä ruotsalaisen Saab Gripen -monitoimihävittäjän välillä.

Puolustusvaliokunta ja eduskunta ovat hankintaprosessin aikana korostaneet, että Hornet-kaluston suorituskyky on korvattava täysimääräisesti, ja että hankinta tulee mahtua uuden kaluston käyttö- ja huoltokustannuksista sovittuihin raameihin. Tämä tarkoittaa, että hankkeen kustannukset eivät saa ylittää sille osoitettua 10 miljardia eikä HX–järjestelmän käyttö- ja ylläpitokustannukset saa olla enemmän kuin 10 % vuotuisesta puolustusbudjetista.

- Toivon, että hankinta, josta noin kolmannes ohjataan teolliseen yhteistyöhön, hyödyntää maksimaalisesti suomalaista teollisuutta ja suomalaisen osaamisen kehittämistä osana uuden F35:n kaluston hankintaa, päättää Kari.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Järjestöjen tärkeä työ turvattava14.1.2022 19:42:49 EET | Tiedote

Etelä-Suomen sanomissa julkaistiin tänään kirjoitus kolmannen sektorin asemasta hyvinvointialueilla. Kirjoituksessa tuotiin esiin järjestöjen huoli palvelujen kilpailuttamisjärjestelmän mahdollisesti muuttuessa hyvinvointialueiden myötä. SDP:n kansanedustajan, Merja Mäkisalo-Ropposen mielestä tulevia hyvinvointialueita, kuntia ja järjestöjä yhdistää yhteinen tavoite eli ihmisten hyvinvointi. Hyvinvointialueilla ja kunnilla on lakisääteinen velvollisuus terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen alueella, mutta myös järjestöjen toiminta on varmistettava julkisten palveluiden rinnalla,

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Hyviä avauksia hoitotyön henkilöstön saatavuuden varmistamiseksi14.1.2022 14:53:24 EET | Tiedote

-Nyt ollaan oikealla tiellä, sillä näiden esitysten kautta saadaan sote-alan veto- ja pitovoimaa parannettua, sanoo kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd). Sosiaali- ja terveysministeriön asettama poikkihallinnollinen työryhmä esitteli tänään ensimmäiset ehdotukset sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön riittävyyden ja saatavuuden turvaamiseksi. Ehdotuksissa painotetaan koulutuksen kehittämistä tutkimustietoon pohjautuen, osaamisen ja urakehitysmahdollisuuksien parantamista ja työhyvinvoinnin sekä työsuojelun kehittämistä. Lisäksi työryhmä painottaa työnjaon sujuvoittamista niin että työntekijöillä on entistä paremmat mahdollisuudet keskittyä omaan ydinosaamiseensa. -Toimet ovat oikein hyvä alku, mutta edelleen tarvitsemme lisätoimia hoitotyön houkuttelevuuden ja arvostuksen vahvistamiseksi. Olen tehnyt sote-henkilöstön urakehitysmahdollisuuksien parantamisesta, osaamisen johtamisesta, erikoistumiskoulutusten järjestämisestä, työjaon uudistamisesta ja työhyvinvoinnin kehittämis

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme