SDP EDUSKUNTA

SDP:n Niina Malm: Hallituksen työ kaivostoiminnan uudistamiseksi jatkuu

Jaa

Hallituksen työ kaivostoiminnan uudistamiseksi kohti kestävämpää suuntaa jatkuu hallitusohjelman kirjausten mukaisesti, sanoo kansanedustaja ja SDP:n ensimmäinen varapuheenjohtaja Niina Malm. Hallituksen tänään torstaina eduskunnalle antama esitys louhittujen kaivosmineraalien verotuksesta jatkaa tätä työtä.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

- On kohtuullista, että maaperästämme kaivettujen mineraalien arvosta saadaan myös kohtuullinen korvaus yhteiskunnan ja kansalaisten käyttöön. Esityksessä veron taso säilyisi kuitenkin varsin maltillisena ja sen tuotosta 60 prosenttia ohjattaisiin kaivosten sijaintikunnille ja 40 prosenttia valtiolle. Veron mahdollista korottamista tulee tarkastella jatkossa, kunhan veron toimivuutta on ensin tarkasteltu esityksen mukaisella tasolla.

- Yhdessä tulevan veron kanssa meidän tulee varmistaa, että nyt eduskunnan käsittelyssä oleva kaivoslain laaja uudistus saadaan valmiiksi. Tämä on ensiarvoisen tärkeää, jotta saamme parannettua kaivotoiminnan ympäristönsuojelua, lupakäytäntöjä sekä maanomistajien oikeuksia, Malm jatkaa. 

Eduskunnassa on myös käsittelyssä keväällä annettu hallituksen esitys luonnonsuojelulain uudistuksesta, jossa malminetsintää uusissa kansallis- ja luonnonpuistoissa sekä luonnonsuojelualueilla rajoitetaan, jotta herkkiä luontokohteita voidaan entistä kattavammin suojella. 

- Kaivostoiminnan uudistamisesta on vahva kansalaismielipide. Yhdessä lainsäädännön uudistuksilla voimme rakentaa Suomesta kestävän kaivostoiminnan maata, jossa voimme sovittaa yhteen kaivostoiminnan taloudelliset, sosiaaliset ja ympäristötavoitteet. Eri toimijoiden kuuleminen luo pohjan kaivostoiminnan hyväksyttävyydelle. Sekä paikallisten ihmisten että yritysten kuulemista kaivostoimintaan liittyvissä päätöksissä tulee lisätä. Tämä kaikki luo polkua kohti kestävää kaivostoimintaa, Malm päättää.   

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja Kristiina Salonen: Pidän tärkeänä, että nykyinen eduskunta voi viedä NATO-jäsenyysprosessin loppuun5.12.2022 12:56:33 EET | Tiedote

Hallitus on tänään antanut eduskunnalle lakiesityksen Suomen liittymisestä Pohjois-Atlantin liittoon. Suomi ei aio tehdä jäsenyyteen mitään varaumia ja tavoitteena on, että Suomi ja Ruotsi liittyvät samanaikaisesti. Kansanedustaja Kristiina Salonen korostaa Nato-jäsenyyden merkitystä ja toivoo prosessin oltavan läpivietävissä vielä tällä hallituskaudella.

Talousvaliokunnan sd-edustajat: Sähköntuottajien voittoveron tuotto suunnattava sähkön käyttäjille2.12.2022 15:24:19 EET | Tiedote

- Energian voimakas hinnannousu on ajanut monet kotitaloudet vaikeaan tilanteeseen, mutta samalla se on tuonut monille energiayhtiöille kohtuuttomia voittoja. Tänään lausuntokierrokselle lähtenyt hallituksen esitys fossiilisten sähköntuottajien väliaikaisesta voittoverosta mahdollistaa näiden voittojen suuntaamisen kalliista energianhinnasta kärsivien kansalaisten auttamiseksi, sanovat SDP:n talousvaliokunnan kansanedustajat Matias Mäkynen, Hussein al-Taee, Raimo Piirainen ja Tuula Väätäinen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme