SDP EDUSKUNTA

SDP:n Niina Malm: Luontokatoon on puututtava järein keinoin – luonnonsuojelulain uudistus on hyvä alku muttei riittävä

Jaa

Hallitus antoi tänään eduskunnalle esityksen luonnonsuojelulain uudistamiseksi. Nykyinen laki on vanhentunut ja vaatii paljon korjauksia. Lain uudistaminen on tarpeen, koska luonnon monimuotoisuuden heikentymistä ei ole saatu pysäytettyä, luontotyyppien ja lajien uhanalaisuudesta on saatu runsaasti uutta tietoa ja myös ilmastonmuutos nopeuttaa ja voimistaa entisestään monia luonnossa tapahtuvia muutoksia.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

– Hyvä, että tärkeä laki etenee eduskuntaan. Esityksessä ekologinen kompensaatio jää kuitenkin vapaaehtoistoimien varaan. Tarvitsemme jatkossa toimijoita velvoittavan lainsäädännön, jolloin luonnon häviämisestä joutuu maksamaan tai kompensoimaan haitat toisaalla, vaatii SDP:n varapuheenjohtaja ja ympäristövaliokunnan jäsen Niina Malm.

– Sanna Marinin hallitus on tehnyt hyvää työtä ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja kunnianhimoisten tavoitteiden asettamiseksi. Ilmastolaki on juuri uudistettu ja vihreää siirtymää edistetty monin toimin. Seuraavassa hallitusohjelmassa luontokadon pysäyttäminen täytyy nostaa ilmastonmuutoksen torjunnan rinnalle ja luotava kunnianhimoinen toimintasuunnitelma sen pysäyttämiseksi. Tarvitsemme nimenomaan lainsäädännöllisiä ja rakenteellisia toimia, pelkästään suojelurahoitusta lisäämällä emme onnistu, vaikka sekin on tärkeää, sanoo Malm.

– Luontokadon torjuntaa täytyy jatkossa rahoittaa aiheuttaja maksaa -periaatteella. Ekologisen kompensaation säännöt täytyy luoda tarkoin. Sen tulee olla viimesijainen keino, kun haittoja ei voida estää tai lieventää, muistuttaa Malm.

SDP katsoo, että luonnon monimuotoisuuden turvaaminen ja luontokadon pysäyttäminen on äärimmäisen tärkeää ja Suomen tulisi tehdä entistä enemmän tavoitteiden saavuttamiseksi sekä kotimaassa että globaalisti. Suomalaisten kulutuksesta aiheutuva luontokato kohdistuu usein Suomen rajojen ulkopuolelle.

SDP haluaa, että seuraavalla hallituskaudella Suomessa otetaan käyttöön velvollisuus korvata rakennus- ja muissa hankkeissa aiheutunut luontokato vastaavan arvoisella suojelulla tai ennallistamisella toisessa kohteessa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Matias Mäkynen: “Lisätalousarviosta merkittäviä panoksia vihreään siirtymään ja huoltovarmuuden parantamiseen”20.5.2022 14:02:38 EEST | Tiedote

Hallitus esittää tänään päätetyssä vuoden toisessa lisätalousarviossa merkittäviä 175 miljoonan euron lisäpanostuksia vihreän siirtymän edistämiseen. Lisäksi Suomen huoltovarmuutta parantaviin toimiin esitetään yhteensä noin 293 miljoonan euron määrärahalisäyksiä. Toimenpiteet ulottuvat usealle eri sektorille liikenteessä, energiasektorilla, kotitalouksissa ja kiinteistöissä sekä teollisuudessa ja maataloudessa. Myös vihreän siirtymän investointien lupakäsittelyitä nopeutetaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme