SDP EDUSKUNTA

SDP:n Niina Malm: Lyhyemmän työajan kokeilut Suomessa ovat tuottaneet toivottua tulosta

Jaa

SDP:n 1. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Niina Malm pitää hyvänä, että Kalevi Sorsa -säätiön jälleen esiin nostama työaikakeskustelu saa näkyvyyttä. Viime aikoina keskustelua on herättänyt lisäksi ulostulot siirtymisestä takaisin seitsenpäiväiseen työviikkoon ja vähintään 80 tunnin viikkotyöaikaan.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

- Jos tällaista kehitystä edistettäisiin, palattaisiin ajassa 100 vuotta taaksepäin. Suomalaisissa yrityksissä katsotaan kuitenkin eteenpäin ja tämän päivän tärkein satsaus onkin työhyvinvointiin panostaminen. Työaikoihin liittyvät kokeilut ovat hyvä esimerkki tästä. Kalevi Sorsa -säätiön julkaisun esillä pitämä malli toimii myös pakkotahtisessa prosessissa, jos on halukkuutta tehdä esimerkiksi 12 tunnin työvuoroja esimerkiksi metsäteollisuudessa. Kaksi työntekijää voi keventää 6+6 tuntia, mutta yksi työntekijä voi tehdä vaikka 12 tuntia, jos haluaa pidemmän vapaan. Tämä antaa vaihtoehtoja variaatioille, kommentoi Malm.

Edellisen hallituskauden kiky-sopimus lisäsi työaikaa, mutta ei tuottavuutta. Ennen kikyä tuottavuus oli nousussa, mutta sen tultua voimaan tuottavuus lähti laskemaan. Kikyn tarkoituksena oli työn yksikköhintakustannusten laskeminen ja sosiaaliturvamaksujen siirtäminen työnantajilta työntekijöiden harteille. Samalla aikavälillä myös yritysten t&k-investoinnit laskivat ennätysalas. Nyt suunta on toinen.

- On erittäin hyvä, että tästä tuottavuuden ja työajan kysymyksestä puhutaan. Työssä jaksaminen on parasta polttoainetta tuottavuudelle. Mielestäni työelämää kannattaa ennemmin muuttaa sellaiseksi, että työssä jaksaa koko työuran kuin tehdä siitä niin uuvuttavaa, että jossain vaiheessa terveys ja jaksaminen on koetuksella. Työhyvinvoinnin edistäminen ja parantaminen ovat lääkkeitä työn tuottavuuden parantamiseen, Malm sanoo.

Aiemmin työajan lyhentämiskokeiluja on tehty esimerkiksi Saksassa Porschen Zuffenhausenin tehtaalla. Siellä viikkotyöaika laskettiin 34 tuntiin ja työn tuottavuus parani vuositasolla 6 prosenttia. Positiivinen vaikutus on ollut merkittävä molemmin puolin.

- Tämä vanha uutinen tekee minut edelleen iloiseksi. Rohkeita kokeilijoita maailmalla on jo ollut, mutta milloin Suomi uskaltautuu mukaan? Sen sijaan, että puhumme jatkuvasta työssä olemisesta, työehtojen heikennyksistä ja ylipäätään kaikista mahdollisista heikennyksistä työntekijän asemaan, voisimme oikeasti kiinnittää huomiota työssä jaksamisen ja työskentelyolosuhteiden parantamiseen sekä johtamiskulttuurin muutoksiin. Ne ovat juuri niitä asioita, mitkä työpaikoilla vaikuttavat työntekijöiden parempaan työn tuottavuuteen. Kun ihmisellä on hyvä olla töissä, hänen panoksensa työnantajalle on positiivinen. Tätä me tarvitsemme enenevässä määrin, painottaa Malm.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Hussein al-Taee: Oli kunnia edustaa Suomea tärkeissä konferensseissa2.7.2021 14:02:30 EEST | Tiedote

Eduskunnan suuren valiokunnan ja ulkoasiainvaliokunnan puolesta osallistui kansanedustaja Hussein al-Taee kesäkuussa kahteen EU-puheenjohtajamaa Portugalin järjestämään konferenssiin pitäen Suomen ainoat puheenvuorot molemmissa tapaamisissa. 14.6 pidetty konferenssi käsitteli EU:n maahanmuuttopolitiikkaa ja 21.6 järjestetty konferenssi koski EU-Afrikka suhteita. Molemmat olivat parlamentaarisia konferensseja ja osallistujia oli useiden maiden parlamenteista.

SDP:n kansanedustaja Tuula Väätäinen: Osaava ja päättävä hallitus vie asioita eteenpäin haasteista huolimatta2.7.2021 13:08:38 EEST | Tiedote

Eduskunnassa on kevätkaudella käsitelty ja päätetty laajoista kokonaisuuksista kuten koronan hoidosta, sote-uudistuksesta, EU:n elpymispaketista sekä linjattu Suomen talouden tulevaisuudesta. Näiden päätösten tavoitteena on ollut sosiaalisesti, taloudellisesti ja ympäristön kannalta kestävän suomalaisen yhteiskunnan rakentaminen. SDP:n johtaman hallituksen politiikan keskiössä on sitoutuminen vastuulliseen talouspolitiikkaan, hyvinvointivaltion palveluiden turvaamiseen sekä eriarvoisuuden vähentämiseen yhteiskunnassamme. - Suomi ja koko maailma ovat kärsineet yli vuoden verran historiallisesta terveydellisestä ja taloudellisesta kriisistä. Tämän hetken arviot Suomen talouden elpymisestä ovat paljon valoisempia, mitä vielä viime syksynä. Vaikka taloutemme toipuu ja kasvua on näköpiirissä, kriisinhoito ei ole kuitenkaan vielä ohi. Pandemian aiheuttamat vauriot pitää korjata. Terveydenhuollossamme on hoitovelkaa, koulutuksessa on koulutusvelkaa ja erityisesti nuorilla on hyvinvointivelkaa

SDP:n Seppo Eskelinen: Itä-Suomen liikennehankkeet huomioitu hyvin Väyläviraston suunnitelmassa2.7.2021 11:14:28 EEST | Tiedote

-Olen tyytyväinen, että moni Itä-Suomen ja Savo-Karjalan kannalta tärkeistä hankkeista on listattu Väyläviraston tänään julkistetussa luonnoksessa investointiohjelmaksi, sanoo kansanedustaja ja liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsen Seppo Eskelinen. Väylävirasto julkisti tänään luonnoksensa investointiohjelmaksi seuraavalle kahdeksalle vuodelle liittyen eduskunnan eilen hyväksymään 12-vuotiseen valtakunnalliseen liikennejärjestelmäsuunnitelmaan. -Itä-Suomen kannalta on merkittävää, että luonnoksessa on mainittu Karjalan- ja Savon ratojen kehittäminen sekä kaksoisraiteen jatkaminen Joutsenosta Luumäelle, mikä heijastuu koko Karjalan radan sujuvuuden ja turvallisuuden sekä teollisuuden kuljetusten parantumisena. Maanteiltä listalle on nostettu VT9 Liperin eritasoliittymä ja Kuopion Lentokentäntien liikennejärjestelyjen parantaminen sekä Karvion kanavan sillan uusiminen. Väylävirasto lähetti tänään suunnitelmaluonnoksen lausuntokierrokselle, joka kestää syyskuun puoliväliin saakka. Valmi

SDP:n Kymäläinen: Investointiohjelmalla liikennejärjestelmäsuunnitelman toimeenpano vauhtiin2.7.2021 10:30:17 EEST | Tiedote

Liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) on tyytyväinen Väyläviraston tänään lausuntokierrokselle lähettämään luonnokseen tulevien vuosien investointiohjelmaksi. Ohjelman laatiminen perustuu eduskunnassa juuri hyväksyttyyn 12-vuotiseen valtakunnalliseen liikennejärjestelmäsuunnitelmaan ja siinä määriteltyihin kriteereihin. - On tärkeää, että nyt alamme ensi kertaa nähdä käytännössä pitkään valmistellun valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelmatyön tuloksia, kun suunnitelmaa aletaan panna toimeen. Väyläviraston laatimaan investointiohjelmaan on koottu ehdotukset seuraavien 8 vuoden aikana käynnistettävistä hankkeista sekä niiden toteuttamisjärjestyksestä ja rahoituksesta. Ohjelma toimii tulevien vuosien budjettivalmistelujen pohjana. Lopullisen päätöksen toteutettavista hankkeista tekee kuitenkin eduskunta talousarvion yhteydessä, Liikenne 12 -suunnitelman valmistelun parlamentaarisen ohjausryhmän varapuheenjohtajana toiminut Kymäläinen

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme