SDP EDUSKUNTA

SDP:n Niina Malm: Petteri Orpon linja on rikkaiden hyysääminen työtä tekevien ihmisten kustannuksella

Jaa

Orpon johtama kokoomus käärii jälleen hyvinvointiyhteiskunnan kurjistamissuunnitelmaansa kauniiseen pakettiin. Puolue lupaa alempia veroja, mutta unohtaa mainita, että veronalennukset hyödyttävät kaikkein eniten suurituloisia. Orpo välttelee sen mainitsemista, että veronalennukset kustannetaan tosiasiassa joko velkarahalla tai leikkaamalla tavallisten, työssäkäyvien ihmisten julkisia palveluita.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

- Kokoomuksen talouspolitiikan taustalla ovat tilanteessa kuin tilanteessa aina samat vanhat, kuluneet tavoitteet: lasketaan rikkaiden veroja ja heikennetään pienituloisten palveluita. Orpon pyörittely, konkretian välttely ja jargoni eivät pysty peittämään sitä.

Yksi pitkäaikaisimmista leikkauksen kohteista kokoomuksella on ansiosidonnainen työttömyysturva, mikä on taas nostettu esiin. Tällä kertaa leikkaaminen on puettu työttömyysturvan porrastukseksi, mikä ei muuta tosiasiaa: sanahelinällä tarkoitetaan käytännössä ansioturvan tason leikkaamista. Rahaa siirretään pienempipalkkaisilta työntekijöiltä suurempituloisille.

Työelämän osalta kokoomus tavoittelee todellisuudessa myös työehtosopimusten yleissitovuuden lakkauttamista, vaikka se julkisesti kielletäänkin. Se tarkoittaisi työnantajavetoista, yksipuolista sanelua työpaikoille. Samalla tavallisten työntekijöiden neuvotteluasema heikkenisi työpaikoilla. Aivan samaan tavoitteeseen pyritään puhumalla paikallisesta sopimisesta.

- Orpo puhuu paikallisesta sopimisesta asiana, joka ihmeellisesti ratkaisee kaikki ongelmat työpaikoilla. Kokoomuksessa unohdetaan, että työelämän säännöt on tehty työntekijöiden suojaamiseksi ja työnantajan direktio-oikeuden rajoittamiseksi mielivallalta. Kokoomus tähtää työelämätavoitteillaan vain siihen, että työntekijöiden neuvotteluasema ja oikeudet heikkenevät.

Orpon kokoomuksella ei valitettavasti ole tarjolla mitään uusia ajatuksia siitä, kuinka Suomea autettaisiin toipumaan globaaleista ja eurooppalaisista kriiseistä ja kehittymään hyvinvointivaltiona.

- Kokoomuksen johdolla tarjolla on vain sitä yhtä ja samaa, mitä nähtiin jo Sipilän hallitukselta. Pelkkää punakynää tavallisille ihmisille ja hyysäämistä ylimmille tuloluokille.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Heidi Viljanen: Lähisuhdeväkivalta on maamme kipeimpiä epäkohtia - lisää toimia tarvitaan25.11.2022 18:36:53 EET | Tiedote

Orange Day ja YK:n naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen kansainvälinen päivä muistuttavat meitä tänään siitä, että naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta on yksi laajimmista ihmisoikeusrikkomuksista. Suomi on valitettavasti yksi niistä EU-maista, joissa naisiin kohdistuva väkivalta on yleisintä. Kansanedustaja Heidi Viljanen katsoo, että lähisuhde- ja perheväkivallasta on puhuttava avoimemmin ja väkivaltaa on vähennettävä eri tavoin. EU:n tutkimuksen mukaan 47 prosenttia suomalaisista naisista on kokenut fyysistä ja/tai seksuaalista väkivaltaa nykyisen tai aiemman kumppanin taholta tai toisen henkilön taholta 15-vuotta täytettyään. Suomessa myös 15-30 naista kuolee vuosittain väkivallan seurauksena. Kuudessakymmenessä prosentissa näistä tapauksista naisen tappoi kumppani tai entinen kumppani. Se tarkoittaa yhtä kuollutta naista kuussa. - Hyvinvointialueilla tulee panostaa lähisuhdeväkivallan ehkäisyyn muun muassa lisäämällä osaamista lähisuhdeväkivallan tunnistamisessa ja ilmoit

SDP:n Johan Kvarnström: Meidän pitää jatkossakin tehdä kaikkemme väkivallan ja naisvihan torjumiseksi25.11.2022 13:49:06 EET | Tiedote

Tänään ei ole ”Black Friday” vaan ”Orange Day” ja YK:n kansainvälinen naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen päivä. Kuten Istanbulin sopimuksen käsikirjassa todetaan, naisiin kohdistuva väkivalta ja perheväkivalta ovat edelleen yksi maailman yleisimmistä ihmisoikeusloukkauksista. Se vaikuttaa kaikkiin naisiin kulttuurisesta, uskonnollisesta, taloudellisesta, sosiaalisesta tai maantieteellisestä taustasta riippumatta.

Riksdagsledamot Kvarnström (SDP): Vi måste ständigt göra allt vi kan för att stoppa våld och kvinnohat.25.11.2022 11:49:40 EET | Tiedote

Det viktiga med denna dag är inte ”Black Friday” utan Orange Day och FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor. Precis som det står skrivet i Istanbulkonventionens handbok är våld mot kvinnor och våld i hemmet är fortfarande en av de mest genomgripande kränkningarna av de mänskliga rättigheterna i världen. Det drabbar kvinnor från alla delar av samhället, oberoende av kulturell, religiös, ekonomisk, social eller geografisk bakgrund.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme