SDP EDUSKUNTA

SDP:n Niina Malm: Pitkäaikaissairaus ei saa olla este työelämälle

Jaa
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

IBD-viikkoa vietetään 1.–7. joulukuuta. Viikolla lisätään suomalaisten tietoisuutta tulehduksellisista suolistosairauksista eli IBD:stä. IBD:stä on tulossa suomalaisten uusi kansansairaus, sillä sairastuneita on jo yli 52 000. Tällä viikolla potilasjärjestöjen julkaiseman työelämäselvityksen mukaan yli puolet pitkäaikaissairaista arvioi saaneensa työelämässä vähän tai ei lainkaan tukea sairautensa kanssa. Haasteita aiheuttaa erityisesti tiedon puute sairaudesta.

SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Niina Malm on huolissaan siitä, miten heikosti työelämässä ollaan tietoisia pitkäaikaissairauksista.

- Pitkäaikaissairaudet eivät välttämättä näy ulospäin ja tämä aiheuttaa valitettavan usein väärinymmärryksiä. Kivuista johtuvia poissaoloja saatetaan tulkita töiden välttelyksi tai laiskuudeksi, vaikka kyse on sairauden oireista, jotka aiheuttavat työkyvylle haittaa. Työpaikoilla ei välttämättä aina nähdä myöskään tarpeelliseksi muokata työntekijän työnkuvaa sellaiseksi, että se olisi henkilölle sopiva sairauden kanssa elämisen kannalta. Se tuntuu hölmöltä, kun sillä voitaisiin hyvin yksinkertaisesti parantaa työn tehokkuutta ja työhyvinvointia, Malm toteaa.

Malm on itse IBD-potilas, joka sairastaa Crohnin tautia. Diagnoosi tehtiin, kun Malm työskenteli raskaassa vuorotyössä terästehtaalla.

- Kun itse sairastuin, olin onnekkaassa asemassa. Sain työterveydestä apua ja tutkimukset aloitettiin heti. Kaikkien kohdalla tilanne ei kuitenkaan valitettavasti ole tämä. Pitkäaikainen sairaus kuormittaa ihmistä ja tukea työssä jaksamiseen tulisi tarjota mahdollisimman nopeasti. Suomessa on kuitenkin 1,9 miljoonaa työelämässä olevaa ihmistä, joilla on jokin pitkäaikaissairaus tai vamma. Näiden henkilöiden pysyminen työkykyisinä mahdollisimman pitkään on kansantaloudellisestikin merkittävä asia, Malm korostaa.

Työelämän joustot ja työntekijöiden yksilöllinen huomioiminen ovat tärkeitä keinoja, joilla voidaan tukea työntekijää sairauden eri vaiheissa.

- Esimerkiksi työn osa-aikaisuus, työpäivien keventäminen ja työtunteihin vaikuttaminen oman sairauden vaiheen ja työkyvyn mukaan ovat hyviä vaihtoehtoja, joilla sairauden kanssa elävätkin voisivat osallistua työelämään normaalisti. Sairaus ei saa olla syy, jonka takia joutuu vasten omaa tahtoaan sivuun työelämästä, Malm päättää.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:s Kvarnström och Marttila: SFP spelar ett riktigt fult spel25.4.2024 15:31:38 EEST | Tiedote

De nyländska riksdagsledamöterna Johan Kvarnström (SDP) och Helena Marttila (SDP) är uppretade över att SFP kör med dubbla budskap gällande social - och hälsovårdspolitiken. Svenska riksdagsgruppens ordförande Otto Andersson sade i går i en finskspråkig Yle-intervju att ”om det finns politisk vilja också i andra partier än SFP, kan HUS-sammanslutningen själv fatta ett barnvänligt beslut om huruvida Lojo förlossningsavdelning kommer att finnas kvar även i fortsättningen”.

SDP:n Kvarnström ja Marttila: RKP pelaa todella härskiä peliä25.4.2024 14:43:07 EEST | Tiedote

Uudenmaan kansanedustajat (sd.) Johan Kvarnström ja Helena Marttila suivaantuivat RKP:n kaksinaamaisuudesta sote-politiikassa. RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Otto Andersson sanoi eilen Yle-haastattelussa, että ”jos poliittista tahtoa löytyy muistakin puolueista kuin RKP:sta, niin HUS-yhtymä voi itse tehdä lapsimyönteisen päätöksen siitä, säilyykö Lohjan synnytysosasto myös jatkossa”.

Hallintovaliokunnan demarit: Kokoomus on jäämässä hallituksen äänettömäksi yhtiömieheksi, kun perussuomalaiset ajavat eteenpäin Suomelle haitallista maahanmuuttopolitiikkaa25.4.2024 09:05:30 EEST | Tiedote

SDP:n hallintovaliokunnan jäsenet Eemeli Peltonen, Eveliina Heinäluoma, Saku Nikkanen ja Paula Werning pitävät hallituksen useimpia tänään eduskuntaan tuotavista maahanmuuttoon liittyvistä esityksistä pääosin epäonnistuneina. Niiden seurauksena maahanmuuttoon liittyvä hallinnollinen byrokratia tulee kasvamaan ja samalla heikennetään merkittävästi Suomen houkuttelevuutta kansainvälisille osaajille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye