SDP EDUSKUNTA

SDP:n Niina Malm: Suomi katkaisee riippuvuuden venäläisestä energiasta

Jaa

Varautumisen ministeriryhmässä on tänään sovittu historiallisesta, yli 700 miljoonan euron investointipaketista. Hallitus tavoittelee toimilla fossiilisesta ja venäläisestä energiasta irtautumista. Mukana on myös nopeaa helpotusta polttoaineiden hinnasta kärsiville kansalaisille ja yrityksille, kertoo SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Niina Malm.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

- Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa alleviivaa huoltovarmuuden tärkeyttä. Meillä on myös moraalinen velvollisuus irtaantua mahdollisimman nopeasti venäläisestä energiasta, koska sen tuloilla rahoitetaan Venäjän sotaa ja julmuuksia Ukrainassa, Malm painottaa.

Polttoaineiden hinnannousun suomalaisille aiheuttamaa ahdinkoa helpotetaan jakeluvelvoitteen tilapäisellä kevennyksellä, joka näkyy nopeasti pumppuhinnoissa.

- Polttoaineiden hinnannousu tulee kuitenkin jatkumaan öljyn kallistuessa lopulta käyttökelvottomiin lukemiin. Samalla on siis entistäkin tärkeämpää vauhdittaa siirtymää kohti fossiilitonta tulevaisuutta, Malm korostaa.

Huoltovarmuuskeskuksen perustamalla turpeen varmuusvarastolla varmistetaan, että turvetta on energiahuollon tarpeisiin riittäväksi arvioitu määrä seuraavaa lämmityskautta varten. Kaasun osalta huoltovarmuutta parannetaan satsaamalla kansalliseen infrastruktuuriin ja Balticconnector-yhteyteen. Hallitus käynnistää myös selvityksen kansallisen LNG-infrastruktuurin kehittämisestä.

- Kehysriihessä sovittiin laajasta paketista välttämättömiä toimia Suomen sisäisen ja ulkoisen turvallisuuden vahvistamiseksi ja nyt päätöksiä täydennetään paketilla, jolla nopeutetaan tuontienergiasta irtaantumista. Huoltovarmuuden kannalta välttämättömät toimet nopeuttavat samalla vihreää siirtymää ja vahvistavat Suomen asemaa päästöttömien teknologioiden kehittämisen eturintamassa, Malm lopettaa.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Matias Mäkynen: “Lisätalousarviosta merkittäviä panoksia vihreään siirtymään ja huoltovarmuuden parantamiseen”20.5.2022 14:02:38 EEST | Tiedote

Hallitus esittää tänään päätetyssä vuoden toisessa lisätalousarviossa merkittäviä 175 miljoonan euron lisäpanostuksia vihreän siirtymän edistämiseen. Lisäksi Suomen huoltovarmuutta parantaviin toimiin esitetään yhteensä noin 293 miljoonan euron määrärahalisäyksiä. Toimenpiteet ulottuvat usealle eri sektorille liikenteessä, energiasektorilla, kotitalouksissa ja kiinteistöissä sekä teollisuudessa ja maataloudessa. Myös vihreän siirtymän investointien lupakäsittelyitä nopeutetaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme